Наследството на ГЕРБ: Милиардите от Европа се забавят, некадърният план на Бойко спря 13 000 000 000 от ЕС

0 2 660

Това е част от зловещото наследство на ГЕРБ – очакваните близо 13 милиарди от ЕС по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост и новите оперативни програми ще се забавят и през 2022 година. Нови оперативни програми ще има най-рано през лятото.

България още пише системата за управление и контрол на средствата от плана за устойчивост и не е ясно кога ще почне да се прилага той, след като двата служебни кабинета след падането на престъпната банда ГЕРБ от властта завещаха некадърен план, който трябваше на няколко пъти да се пренаписва, припомня Narod.bg.

Че парите се бавят става ясно от думи на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ-СДС Деница Николова.

В питането си Николова иска информация как ще се регламентира изпълнението на плана и кога ще почне работата по изпълнението на новите оперативни програми.

В отговора си Василев не сочи конкретно от кога ще може да започне да се изпълнява Националният план за възстановяване и устойчивост.

Финансовият министър уточнява, че изпълнението на плана ще се регламентира в национална система за управление и контрол, която е готова и е на етап съгласуване. В нея ще се определят всички правила за отпускане на средства на крайните получатели, етапите на изпълнение, отчитането на реформите, мерките за борба с измамите.

Контролът ще е сходен с този при европроектите, уточнява Василев. По прилагането на плана са изработени и проекти на нормативни актове, определящи ведомствата, които ще го прилагат, се казва в отговора без повече детайли.

Новите оперативни програми ще са факт най-рано през второто тримесечие на годината, разбира се още от отговора на Василев. До момента България е изпратила до ЕК общо 5 варианта на

Споразумението за партньорство за новия програмен период, както и сходен брой варианти на отделните оперативни програми.

Реклама

В момента тече финално съгласуване на проектите, преди те да бъдат официално подадени в последния си вариант. Очаква се това да стане до края на март.

Реалистично може да се очаква, че изпълнението на самите програми ще започне през летните месеци на годината, пише в отговора на Василев.

ПРОГНОЗА

Както „Сега“ писа, България очаква 12,6 млрд. лв. по плана за възстановяване. Още миналата година страната ни бе заявила готовност да ползва 13% авансово от тях или 1,6 млрд. лв., но така и не се стигна до аванс, защото подаването на плана се забави.

Новото мнозинство обеща това да е факт до средата на януари, като поставеният краен срок вече изтече.

По регламент оценяването на плана в Брюксел отнема до два месеца.

70% от ресурса трябва да е договорен до края на годината.

Представеният тази седмица проектобюджет и прогноза потвърждава, че България очаква по-сериозни приходи от ЕС едва през 2023 г.

За 2022 г. се залагат приходи от ЕС в размер на 5,1 млрд. лв. общо по оперативни програми и по плана за възстановяване или 3,6% от БВП. Едва през 2023 г. приходите  ще достигнат 4,3% от БВП – 6,5 млрд. лв. и 7 млрд. лв. – през 2024 г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.