Между живота и смъртта: Ще оцелее ли Корнелия? Какво ще се случи на 22 януари?

0 2 566

Ще оцелее ли Корнелия Нинова на върха в БСП? Какво ще се случи с партията-столетница, докарана на прага на смъртта от дружката на Бойко Борисов и дали Армагедон ще се изсипе на „Позитано“ 20 в събота, 22 януари, пита Narod.bg?

„Малкият проблем на БСП е Корнелия Нинова. Големият са много и важни въпроси, в т.ч. и идеологически, които не могат да започнат да се решават, докато не се разреши малкият.“

Така един от умерените критици на Корнелия Нинова коментира пред „Дневник“ проблемите на БСП ден преди конгреса на партията, който официално трябва да констатира обявената заради изборния крах оставка на лидера. Според друг битката в БСП е между „крачка преди мятането в пропастта“ и желанието за промяна и възход.

След като левицата за първи път остана четвърта политическа сила на парламентарния вот през ноември, а подкрепата й се стопи до 267 816 гласа при 955 490 гласа преди четири години, Корнелия Нинова обяви, че се оттегля от председателския пост на „Позитано“ 20.

След избора й за вицепремиер в правителството на Кирил Петков и заемането на места във властта от близки до нея социалисти обаче заяви, че вероятно отново ще се кандидатира за партиен лидер, което според някои обезсмисля оставката с мотив поемане на отговорност.

Ако няма изненадващи ходове („ще дадем малко отпор, но нищо няма да се случи“, коментира неофициално социалист), на присъствено заседание на най-висшия орган на БСП – конгреса, който ще бъде в НДК в събота (22 януари), оставката на лидера ще бъде констатирана, след което ще бъде насрочен пряк избор на нов председател през пролетта.

Основни конкуренти за поста ще бъдат Корнелия Нинова и младият юрист и депутат Крум Зарков, а в БСП ще предстои предизборна кампания, представяне на различни идеи за лявото и преброяване на поддръжниците и критиците на сегашното ръководство.

„Всичко или нищо“ на конгреса

Социологът Юрий Асланов, който е и делегат на конгреса на БСП, коментира пред „Дневник“, че очаква „всичко или нищо“ от заседанието. Според него валят призиви от страната Корнелия Нинова да не подава оставка и не е изключено да има „някакъв цирк“ и тя да я оттегли, както направи през 2019 г. Тогава оставката бе обявена заради изборната загуба на вота за евродепутати, но на свикания по-късно конгрес лидерът се отказа да я подава и гласуване нямаше.

„Няма да се мине без фанфари и призиви да не си подава оставката, но смятам, че Корнелия Нинова е преценила, че моментът е най-изгодният за нея, за да се опита да покаже своята власт в партията, т.е. да я преизберат. Ако отлага, губи“, смята политологът Борис Попиванов.

И според социалисти, с които „Дневник“ разговаря, този път е малко вероятно Корнелия Нинова да оттегли оставката си. При гласуването за констатирането й, в което трябва да участват над 700 делегати на конгреса, също е малко вероятно да се стигне до „дирижиран от ръководството сценарий“ оставката да не бъде приета.

Най-вероятно е да се гласува оттеглянето на Корнелия Нинова като лидер и да се върви към пряк избор на нов председател през пролетта, в който да гласуват всички членове. Малко вероятен е сценарият представител на т.нар. вътрешна опозиция да поиска от конгреса промяна в устава сега, която да върне старите правила за избор на лидер и той да се определя от конгреса.

Преброяване на подкрепата за Корнелия Нинова обаче може да има още в събота, тъй като вероятно неговите делегати, а не – Националният съвет на БСП, ще вземат решение кой да бъде временен лидер по време на кампанията.

Очакванията са Нинова да предложи за такъв някои от заместниците си – например Кристиан Вигенин или Владимир Москов, а вътрешната опозиция да има алтернативно предложение. Спор може да има и около датата за вътрешните избори, но се очаква те да бъдат най-рано през април.

Реклама

Според социалисти предварително не може да се прогнозира с точност какво е разпределението на силите в конгреса, но по-голямата част от делегатите са по-скоро в „отбора“ на Корнелия Нинова, докато вътрешната опозиция с ключови лица като Сергей Станишев, Михаил Миков, Георги Пирински, Георги Гергов, Димитър Дъбов, Весела Лечева и др. има по-малко гласове, въпреки че близките до изключения Кирил Добрев може и да се опитат да консолидират подкрепа срещу лидера.

„Критики срещу Корнелия Нинова се очакват не само заради слабия изборен резултат, но и заради атаките срещу Румен Радев по време на кандидатпрезидентската кампания, които могат да увеличат хората в отбора на вътрешната опозиция“, смятат социалисти.

По неофициална информация отношенията между Нинова и Радев са „хладни“, докато в партията си харесват президента.

Като вицепремиер и министър на икономиката тя направи и знаково назначение – бившият началник на кабинета на Радев Калоян Методиев оглави нейния кабинет. През последната година той се заяви като критик на президента, служебните кабинети и на „Продължаваме промяната“.

Кой ще е новият лидер

Засега единствен кандидат срещу Корнелия Нинова е депутатът Крум Зарков, зад когото се очаква да застанат както голяма част от младите в партията, така и критиците на сегашния лидер (още за кандидатурата вижте тук).

„Ще се произнесат органите, които ще приемат документите на евентуалните кандидати. Нинова още не е казала еднозначно, че ще се кандидатира, но дава такива знаци. Аз със сигурност се готвя за състезание с кандидата Корнелия Нинова“, казва пред „Капитал“

Зарков в отговор на въпроса дали тя може да се кандидатира, след като по устав има право на два мандата, но сега вторият й е непълен. Той изразява и предположение, че ако Нинова не се кандидатира – ще има доста други кандидати за поста, защото изчакват какво ще реши тя.

Според Юрий Асланов е трудно да се правят прогнози кой ще е новият лидер, тъй като до прекия избор „атмосферата и в партията, и в страната може да е радикално различна, а рейтингът и имиджът на Корнелия Нинова вече ще зависят и от рейтинга и действията на правителството“.

И той, и Борис Попиванов са на мнение, че сегашният лидер ползва и ще ползва всички ресурси на партията, има власт над партийния апарат, „раздала“ е постове на близките до нея социалисти в изпълнителната власт и др., т.е. ще има известно предимство по време на кампанията за вътрешните избори.

Има мнения на социалисти, че Нинова ще прибегне и до натиск върху критици, какъвто за тях е изключването на Кирил Добрев от БСП и съкращенията в партийния вестник „Дума“.

„Има и членове, което са стигнали до прозрението, че ако Корнелия Нинова е начело, партията ще се срива надолу и няма да бъде в състояние да предложи нищо ново. Струва ми се, че битката ще бъде оспорвана и вероятността за нов лидер не е изключена.

Още повече че в БСП вече не важи правилото, че действащият председател определя сам наследника си. В същото време Крум Зарков вече два месеца е на терен и успя в очите и на медиите, и на обществеността да се наложи като алтернативата на Нинова“, коментира Попиванов пред „Дневник“.

Преди вота за нов лидер в партията ще има предизборна кампания и преброяване на членовете на партия. При първия пряк избор на председател през септември 2020 г. Корнелия Нинова спечели поста с гласовете на 43 228 социалисти при 53 807 гласували от 80 236 членове по списък.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.