Защо Цацаров си тръгва точно на 1 март и какво има в куфарчето му? (НЕУДОБНИТЕ ВЪПРОСИ за сбогом)

1 5 417

Председателят на антикорупционната комисия КП КОНПИ Сотир Цацаров депозира оставката си в народното събрание в понеделник. Той оглави комисията за 6-годишен мандат на 20 декември 2019 година, тоест, оттегля се преди да преполови отреденото му по закон време на поста. Пред вестник „24 часа“ миналия четвъртък той анонсира, че ще освободи поста считано от 1 март.

Ден по-късно лично премиер Кирил Петков обяви, че ДАНС е отнела допуска на Цацаров до класифицирана информация. Цацаров отговори, че ще обжалва отнемането, което е направено след „продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на ДАНС от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков“.

„Тук не става дума за институционален натиск, а за  лично отмъщение, хората са си свършили работата“, отговори Кирил Петков.

Това е един от сюжетите в държавата, при които времето поне засега, не носи отговори, а натрупа още повече въпроси.

1. Има ли теч на информация от ДАНС?

Случайно ли Цацаров е подал оставка ден преди да му бъде отнет достъпът до класифицирана информация или е имало теч на информация? Това съвсем логично съмнение изрече премиера Кирил Петков.

За Цацаров не е тайна, че един от приоритетите на новата управляваща коалиция е реформа на КП КОНПИ и отстраняването на нейния председател. Всъщност течат на информация от ДАНС не е новина, а троен проблем. Той ще бъде решен единствено със смяната на всички хора, назначени там, защото са близки на ГЕРБ или защото правят услуги на един или на друг властимащ.

2. Защо 5 години след ЦУМ-гейт ДАНС е „спала“?

Цацаров сам разкри, че допускат му е отнет след проверка на ДАНС, започнала след сигнал, че е изнесъл класифицирана информация по време на срещата със собственика на „Овергаз“ и издател на вестник „СЕГА“ Сашо Дончев през 2017 година, станала печално известна като ЦУМ-гейт.

Скандалът преди пет години гръмна, след като Дончев разказа как бизнесменът Георги Гергов, който бе член и на БСП, е бил домакин в офиса си в ЦУМ на среща между него и Цацаров. По време на срещата Цацаров се опитал да му окаже натиск, за да промени редакционната политика на вестник „Сега“ и тя да стане по-благосклонна към прокуратурата. По време на разговора Цацаров попитал „Нима се съмнявате, че вашите телефони и комуникации са под контрол?“.

Цацаров отказа да дава всякакви обяснения за случката, като единственото натъртваше, че не е нарушил закона, тъй като не се е срещал с разследвани или подсъдими. Висшият съдебен съвет замете скандала, инспекторат към него също не намери нарушение на Цацаров в случая.

След скандала Дончев попита Бюрото за контрол на СРС-тата дали е бил подслушван, но отговор така и не получи. Дончев разказа, че след като е говорил по телефона с журналистът Сашо Диков и му разказал за срещата си с главния прокурор, на следващия ден получил съобщение от Георги Гергов, което гласяло „Много говориш по телефона“.

Всичко това е публично известно от пет години. Ако ДАНС се е задействала едва сега, значи просто за нищо не става.

3. Защо Цацаров упорства да си тръгне точно от 1 март?

Да обявиш оставката си на 13 януари, а да останеш на поста до 1 март, е меко казано странно. Особено когато го прави Цацаров, който мисли с няколко хода напред. Затова и веднага се появиха съмнения.

Реклама

„Зад оставката на Сотир Цацаров като шеф на КПКОНПИ сигурно стои някаква схемичка, сделка или какво ли не“, коментира например адвокат Николай Хаджигенов от „Отровното трио“ в предаването „Денят с Веселин Дерменджиев“.

Версията на Цацаров е, че до 1 март ще подготвя доклада за КП КОНПИ и ще го внесе в парламента, за да няма политическо говорене, а само факти за действието на комисията. По-скоро, ако приемем, че е знаел в аванс какво му се готви, Цацров си е оставил време да се ориентира в обстановката, след отнемането на допуска му.

Известно е, че Цацаров има запазено място във Върховната касационна прокуратура, където бе преместен, след като даде оставка като главен прокурор, за да оглави КП КОНПИ. Той формално се води на работа във Върховна касационна прокуратура за два дни, колкото да не загуби мястото си.

В Съдебната система някак си обаче не върви бивш главен прокурор и бивш шеф на антикорупционната комисия да продължи кариерата си като редови прокурор, пък бил той и върховен. Дали обаче ЦУМ-г в крайна сметка няма да попречи на бъдещата му кариера?

4. Как ще действа парламентът?

Дали Парламентът  ще приема оставката на Цацаров, или ще го освободи на друго основание, не е маловажен въпрос, защото оставката е израз на лична воля. Съвсем друго е да бъде освободен заради „тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения“. И ще бъде ли потърсена отговорност от Цацаров за работата на антикорупционната комисия, ако оставката му просто бъде приета?

Опозиционните в момента ГЕРБ и ДПС пък дължат отговори на неудобния за тях въпрос „Какви са задкулисите им отношения с Цацаров още от времето му на главен прокурор? Те показаха, че не са очаровани от идеята той да си тръгне.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов побърза да се дистанцира, като каза, че с оставката на Цацаров, ГЕРБ ще си отдъхнат, тъй като през последните месеци КП КОНПИ атакувала единствено кметове на партията. Това обаче се случи, едва когато ГЕРБ излезе от властта.

5. Какво има в куфарчето на Цацаров?

Седем години като главен прокурор и още две като председател на КП КОНПИ  потенциално биха заредили куфарчето на Цацаров с много сериозен капитал. Това са все постове, в които се концентрира огромна информация. Дали тя сега ще се превърна от държавна, в търговска? И докъде може да стигне Цацаров, ако реши да я използва? 

6. Как точно Гешев се провери Цацаров?

Цацаров вкара в управлението и главния прокурор Иван Гешев, като сам поиска да бъде проверено дали не е извършил престъплени,  защото на това навежда ли думите на премиера Кирил Петков – че има последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация и случаят вероятно ще бъде предаден на прокуратурата.

И този ход на Цацаров беше изпреварващ  – преди прокуратурата да се окопити и да се задейства срещу него. Сега въпросът е дали тази проверка, която прокуратурата няма как да откаже да направи, ще бъде проведена обективно или ще бъде използвана като разменна монета.

В същото време обаче Гешев лесно може да отстреля Цацаров и да го поднесе на тепсия на новите управляващи, макар че те засега не демонстрират желание да водят преговори с него. А може да реши да остане лоялен към него и удобно да „го изпере“. При всяко положение Гешев е на ход. Да  видим дали ученикът ще надмине учителя.

Доротея Дачкова, в. „Сега”, заглавието е на Narod.bg

1 Коментар
  1. шамшал казва

    Свинята е доста обигран ще се чуди как да се отърве долната мръсница АНИ САЛИЧ-ЦАЦАРОВА КАКТО СЕ ПРЕДСТАВЯ СЕ Е НАБУТАЛА ПРИ НЕГО ЗА ДА ЧЕРПИ ИНФОРМАЦИЯ КОЯТО ДА ТЪРГУВАТ ДВАМАТА С НЕЯ

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.