Затова ли беше зорът? Хората на Слави се наместват по върха – Ива Митева става конституционен съдия

3 5 170

За нула време зам.-председателката на парламента от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ” – Ива Митева ни намери удобна и високоплатена позиция по върха на държавата, дочу Narod.bg. Юристката, която беше шеф на НС в служебните 45-и и 46-и парламент , е на път да стане конституционен съдия от квотата на Народното събрание.

Това научи „Сега“ от различни източници от депутатските среди и съдебната власт. Според тях Митева още от пролетта изявява желание да продължи кариерата си в Конституционния съд и ще получи подкрепата на управляващата коалиция. Самата Митева не бе открита за коментар.

В момента в КС има едно свободно място от квотата на парламента, но в края на февруари се освобождава и второ. Затова депутатите ще изберат накуп двамата си нови представители в КС. Изборът на конституционни съдии няма да бъде изпитание за парламента, ако има напрежение покрай номинациите, то ще е в управляващата коалиция.

Причината е, че членовете на КС се избират с обикновено мнозинство, а ПП, БСП, ИТН и ДБ имат общо 134 гласа, които са достатъчни за избора. Не толкова лесно обаче ще бъде с избора на членове на Висшия съдебен съвет и на инспектората към него, за които са нужни 160 гласа.

Очаква се парламентът съвсем скоро да открие процедурата по избор на конституционни съдии, за да може да е готов до края на февруари.

Всички, с които „Сега“ разговаря, обясниха, че едното от местата е „запазено“ за Митева, но за другото преговорите още вървят. Много вероятно е това да е човек от адвокатурата. Спрягат се имената на Даниела Доковска, Валя Гигова и Михаил Екимджиев. Известно е, че засега Доковска отказва да приеме такава номинация.

При адвокатите, особено тези с добра и уважавана практика, каквито са и тримата, освен всичко стои и въпросът, че като конституционни съдии биха имали много по-малък доход, отколкото в момента и това е възможна спирачка. Другата е рискът имената им да бъдат свързани с една или друга политическа сила.

Реклама

Бившият съдия в Страсбург Здравка Калайджиева също е в списъка с потенциални кандидати. Там е и пенсионираният съдия Борислав Белазелков, но за него източниците на „Сега“ казаха, че основно сам се спряга, както се е случвало и при последните няколко „завъртания“ в КС.

ПРОЦЕДУРАТА

Квотите в 12-членния КС са три – на президента, на НС и на съдебната власт. До 2021 г. мандатите на четирима съдии изтичаха по едно и също време. През 2012 г. обаче президентът Росен Плевнелиев осуети клетвата на избраната от парламента Венета Марковска с мотив, че има прокурорско разследване за търговия с влияние.

Прокуратурата така и не съобщи официално какъв е изходът от това разследване. Марковска, която беше върховен съдия, напусна и съдебната власт и в момента е адвокат.

Заради тези събития през ноември м.г. изтекоха мандатите само на трима съдии – на председателя на съда Борис Велчев, който бе назначен в КС от президента, на избрания от Народното събрание Анастас Анастасов и на излъчения от върховните съдии Георги Ангелов.

През февруари изтича мандатът на избрания от парламента на мястото на Марковска Гроздан Илиев.

Съдиите и президентът попълниха квотите си навреме – Радев назначи Янаки Стоилов, а съдиите избраха Соня Янкулова. КС пък избра Павлина Панова за свой председател.

3 Коментара
  1. многознайко казва

    Еееее-няма лошо .Хубаво място на завет.Добре платено.кола,охрана,привилегии.А иначе бе било добре да си на първа,огневата линия и да защитаваш интересите на народа,както си се клел.Има и друг прочита тая работа де.Що да се хабиш и пречкаш в НС,като може да си траеш-срещу пост.това не го очаквах от тази мома.Ама нищо ново под небето.Интереса клати……

  2. Гражданин казва

    Какъв конституционен съдия може да бъде тази?! Опит ли има или какво! Аман от простотии!

  3. Дедо Пене казва

    Тази жена цял живот е била администратор в НС и никога обикновен съдия, прокурор или адвокат !!! Благодарение на чалга-групата и временно заемане на поста Председател на НС в 46 и 45 НС се помисли за велика ! Може би след това ще кандидатства за шеф на ООН ? ГЛУПАВА ЖЕНА-СУХАР !

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.