Сблъсък БСП-ПП! Червените бавят реформата в горите, дървената мафия ли обслужва Корнелия Нинова?

1 1 622

Планираното изваждане на Агенцията по горите от Министерство на земеделието и преминаването ѝ на подчинение към премиера като мярка за спиране на дървената мафия, по презумпция владение на ГЕРБ и ДПС, предизвика напрежение между депутати от „Продължаваме промяната“ и агроминистъра Иван Иванов (БСП), набутан на поста лично от Корнелия Нинова.

Повод стана изказване на Иванов, че отделянето на горската агенцията от ведомството му ще се проточи до половин година. В същото време обаче правителствено решение предвижда законодателните промени за изваждане на агенции да са готови в съвсем кратки срокове – до 28 януари.

Заради създалия се конфликт се е стигнало до намесата на премиера Кирил Петков (ПП). В понеделник той е призовал министъра на БСП да спазва сроковете и заложеното в коалиционното споразумение, научи Mediapool от свои източници.

Зад на пръв поглед чисто чиновническия казус, стои всъщност въпросът кой ще контролира дърводобива и други дейностите в З милиона хектара държавни гори, а също и договорите със стотици ловни стопанства, които от години са в ръцете на едни от най-едрите бизнесмени на България, независимо че периодично валят сигнали за потенциални нарушения в тези участъци.

Само легалният дърводобив на годишна база в държавните гори възлиза над 300 млн. лв. Скорошно проучване пък показва, че годишният обем на незаконната сеч е в размер между 2,4 и 2,7 милиона плътни кубически метра (надвишаване с 1/3 на официалния  добив), т.е., бракониерството налива над 400 милиона в чекмеджетата на мафията, показа проверка на Narod.bg.

„Find“ и „Replace“: Колко време е необходимо?

Реклама

За проблема около изваждането на Агенцията по горите публично се разбра от серия постове във фейсбук на депутата Александър Дунчев от „Продължаваме промяната“. Той бе изпълнителен директор на въпросната агенция по време на последните две служебни правителства на премиера Стефан Янев.

„На среща в МС най-накрая стана ясно, че законопроектът за отделянето на Агенцията по горите в самостоятелно ведомство – ДАГ (Държавна агенция по горите – б.а.) към министър-председателя Кирил Петков, е готов!

Но отлежава вече месец в Министерството на земеделието…Дано министър Иванов обясни забавянето и оповестеното отлагане с половин година“, написа Дунчев на 15 януари. Той визира среща, която е проведена в петък (14 януари).

Според депутата цялостното извеждане на агенцията от Министерство на земеделието трябва да се случи до 2 месеца с всички обществени обсъждания и гласувания в МС и НС.

„И ако до определения срок 28.01.2022 г. законопроектът за изменение на Закона за горите не бъде внесен в МС, съгласно правителственото решение от 30.12.2021 г., с колеги депутати ще го внесем лично в НС. Той е готов…изготвен, с помощта на Find (МЗХГ, ИАГ) и Replace (ДАГ) Вече е на имейла на министъра!“, посочва още в поста си Дунчев.

С въпросните „Find“ и „Replace“ Дунчев обяснява как промените в закона отнемат броени минути, защото на практика се изисква навсякъде терминът „Министерство на земеделието, храните и горите“ да бъде намерен и сменен с „Държавна агенция по горите“.

1 Коментар
  1. […] Сблъсък БСП-ПП! Червените бавят реформата в горите, дър… […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.