ДОКАЗАНО: Държавата на ГЕРБ слухтяла незаконно (ФАКТИТЕ)

1 3 169

Държавата на ГЕРБ е подслушвала и следила незаконно поне 7 българи. Това става ясно от съобщение на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС).

„За 2021 г. Националното бюро е приключило 246 преписки, а по отношение на седем души е установило, че са били използвани неправомерно СРС, за което са уведомени компетентните държавни институции.

Предстои да бъде взето решение за уведомяване на засегнатите“, пишат от институцията, която е натоварена със задачата да проверява сигнали и да не допуска незаконно подслушване и следене от страна на държавата.

За изминалата годиняа в Националното бюро са постъпили 142 сигнала от граждани с твърдения, че спрямо тях са прилагани неправомерно СРС. От своя страна самата структура се е самосезиралапо отношение на 149 лица, като са разгледани общо 291 преписки. Проверките по 28 преписки продължават и през 2022 г.

Реклама

Дванадесет от постъпилите сигнали в НБКСРС не са отговаряли на правилата за работа на бюрото и след разглеждането им е било взето решение да не са извършват проверки, за което гражданите са били уведомени. Пет от сигналите предстои да бъдат разгледани през 2022 г.

130 са сигналите, отговарящи на изискванията. По 118 от тях проверките са приключили. По седем сигнала проверките продължават.

От общия брой на постъпилите сигнали в НБКСРС, 65 са били от лица, посочили данни, че по отношение на тях има прилагани незаконосъобразни СРС в качеството им на ръководители или членове на политически партии или участници в протестите през лятото на 2020 г., както и от лица по повод изнесените в медиите твърдения.

По повод медийни публикации по темата и писмо от временната парламентарна комисия за разследване на случилото се по време на протестите в 46-ото НС, НБКСРС се е самосезирало по отношение на 141 граждани.

Спрямо 128 души проверките са приключили, а относно 13 продължават и докладите на проверяващите предстои да бъдат разгледани на заседание на бюрото.

1 Коментар
  1. !!! казва

    А виновните за това, няма ли да полежат в затвора?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.