Бившата на Бойко Цветанка Карагьозова изплува в газовата война (РАЗСЛЕДВАНЕ)

0 9 453

Бившата половинка на Бойко Борисов –Цветанка Карагьозова, която се представя с лустросаното име Цветелина Бориславова, изплува от газовата война, научи Narod.bg. Не е тайна, че банкерката има сериозни интереси и в този сектор, затова е наричана още „принцесата на енергетиката”.

Схемата

Министърът на енергетиката Александър Николов, заедно с няколко от своите съветници, са били тайно в Азербайджан няколко дни преди Коледа, научи вестник „Галерия“ от свои източници в енергийното ведомство, пожелали анонимност.

Целта на необявеното им посещение в СОКАР -държавната газова компания на азерите, което е било съзнание със знанието на премиера Кирил Петков, била да уредят получаването на цялото договорено количество азерски газ преди време и така да обвинят българската държавна компания „Булгаргаз“ в нежелание да защити нашия интерес и в неумение да преговаря добре.

Според източници азерите буквално са залели с леден душ нашата група и са им заявили, че могат да ни дадат по-големи количества газ, но на европейска цена.

Според енергийни експерти и ръководството на министерството държавната компания „Булгаргаз“ отказала да получи договореното количество азерски газ от един милиард кубически метра, защото защитавала интересите на руския „Газпром“.

От българската компания обаче категорично отрекоха това да е истина и подозират друго.

Според запознати голямата цел е абсолютно лобистка – газовия пазар, който сега се държи от „Булгаргаз“ да бъде превзет от частни фирми – това са нови амбициозни играчи, търсещи близост с правителството.

Сред тях са фирми на „принцесата на енергетиката“ Цветелина Бориславова, както и на Сашо Дончев и други. Между другото, настоящият енергиен министър Александър Николов, преди да стане заместник-министър на енергетиката в служебния кабинет през май 2021 година, е работил във фирма на Бориславова, което самата тя не отрича.

Запознати с темата твърдят, че дамата, която дълги години живееше заедно с експремиера Бойко Борисов, едвам го издържала, но както се казва, „когато има кой да свърши мръсната работа, какво по-хубаво от това“.

А колкото до обвинението, че „Булгаргаз“ защитавала интересите на „Газпром“, истината еу че руският газов гигант доставя на България газ на по-ниски цени, отколкото на Европа и, ако България в тази криза му освободи количества, той веднага ще ги продаде на по-висока цена.

Реклама

Новите играчи в енергетиката действат смело и без да се притесняват. Миналата година излезе разследване на Euroactiv за България, в което бе посочено, че Цветелина Бориславова работи с американски компании, която държи дял от пазара на втечнен газ в партньорство с Делян Пеевски.

„Принцесата на енергетиката“ е и в бизнеса с ВЕИ, в който лидер пък е кръгът на Иво Прокопиев. Цветелина Бориславова успешно партнира с противници в бизнеса и политиката като Пеевски и Прокопиев.

Твърди се, че Делян Пеевски осигурявал руската писта за проектите в бизнеса с газ, а Иво Прокопиев –  връзката с американците за втечнен газ и ВЕИ. 

А проектът за газова централа  с мощност 1 Гвт на стойност 1 милиард евро, предложен в българския „План за възстановяване“, се свързва точно с нейното име. Дали обаче дали този един милиард кубически метра договорен с Азърбайджан може да бъде взет целия?

Отговорът е НЕ, по простата причина, че за това трябва да е изградена цялата междусистемна газова българо-гръцка връзка. И липсата на готова връзка азерите използват като алиби, за да не ни доставят пълните количества,  като така е подписано в договора ни с тях. 

Като нямаме интерконектор, те не са задължени да доставят в друга точка този природен газ. Интерконекторът последно трябва да бъде готов до средата на годината, като крайната дата е 1 юли 2022 година.

Ако това стане, страната ни ще може да получава договорените сАзербайджан количества газ в пълен обем. Това се казва в позиция на „Булгаргаз“. 

Поредното забавяне на газопровода ще предизвика необходимост от спешно провеждане на преговори с решителна подкрепа на политическо ниво за ново удължаване на временните договорености за доставка на природен газ от Азербайджан.

Експерти още отсега са убедени, че това най-вероятно ще стане и ще се иска ново удължаване на срока. Много интереси със събрани срещу „Булгаргаз“ и неговия директор Николай Павлов – бивш енергиен министър в служебния кабинет на Огнян Герджиков, който нямал много съюзници заради големите икономически интереси.

Представителите на тези интереси не се страхували да плащат на лобисти, а парите всъщност ги взема ли от АЙ СИ ДЖИ – АД, българо-гръцка компания, изграждаща газопровода, която имала доста тлъсти рекламни бюджети.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.