РЕАЛНОСТТА: Иван Гешев пада насила и става обвиняем (ЕТО КАК)

1 6 539

Иван Гешев няма да подаде оставка, но може да бъде отстранен насила и да се превърне директно в обвиняем. Новината произведе известният правозащитен адвокат Михаил Екимджиев, който разкри и механизма, по който може главният прокурор да бъде изчегъртан.

Сотир Цацаров вчера депозира оставката си като председател на КПКОНПИ. Преди дни пък беше отнет достъпът му до класифицирана информация, като в същия ден управляващото мнозинство направи декларация, с която призова за оставката и на главния прокурор Иван Гешев. Гешев пък (на 21.12.2021 г.) изпрати писмо с 67 адресати, в което се оплака от политически натиск.

На фона на призива за оставката на Гешев в публичното говорене за отстраняването му често се споменава решението на Конституционния съд за допустимостта на искането за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор от министъра на правосъдието. Решение, което чакаме от август миналата година и би трябвало да бъде взето днес.

Отнемането на достъпа на Сотир Цацаров до класифицирана информация несъмнено е изключително тежък компромат и слага край на магистратската му кариера, коментира адв. Михаил Екимджиев пред Факти.

Буквално за два месеца и в разгара на предизборната кампания, Конституционният съд много чевръсто установи обидно лековатото решение за гражданството на Кирил Петков.

От друга страна виждаме как вече близо шест месеца Конституционният съд бавеше произнасянето по един елементарен според мен въпрос – дали министърът на правосъдието може да иска отстраняването на главния прокурор, коментира адвокатът.

Ключовият въпрос към настоящия момент е, че всеки магистрат, включително Гешев, може да бъде обвинен само от прокурор или от следовател.

Реклама

За да бъде преодоляна тази процедурна бариера, която е практически непреодолима в момента, може да бъде променен Наказателно-процесуалният кодекс сравнително бързо и лесно, така че на разследващите полицаи да бъде дадена възможност да извършват разследване и срещу магистрати, предлага адв. Екимджиев.

Понеже говорихме за Конституционния съд: преди време той постанови тълкувателно решение, с което прие, че ако бъде повдигнато обвинение срещу главния прокурор, по изключение в това конкретно дело той не би могъл да дава задължителни процесуални указания по разследването на органа, който го разследва – тоест на този разследващ полицай, който му е повдигнал обвинението.

Така стигаме до ситуация, в която с две наистина несъществени и бързо постижими промени в Закона за съдебната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс, разследващ полицай ще може да повдигне обвинения срещу Гешев на базата на материалите, събрани в МВР. В такава ситуацията ВСС би бил длъжен автоматично да отстрани Гешев, докато трае разследването.

Като правозащитник гарантирам на Гешев, че той би имал възможност периодично да обжалва пред съд отстраняването, твърдейки например, че не са налице достатъчно доказателства или че неотстраняването му няма да пречи на разследването.

Правозащитната линия също е добре обоснована и защитена – той едновременно ще има достатъчна защита от произвол, но ще може да бъде отстранен, за да се провежда разследване и нито Гешев, нито подчинените му прокурори ще могат да отменят повдигнатото обвинение от разследващия полицай, хем Гешев ще има пълен достъп до съд, за да обжалва обосноваността на отстраняването си.

Това е един от начините, по които той би могъл да бъде временно отстранен. Промените могат да се случат с обикновени мнозинства.

От юридическа гледна точка това писмо е невъобразимо, защото то противоречи на принципа на националния суверенитет”, коментира той по повод писмото с 67 адресати.

При следващ опит за протест, държавата трябва да бъде по-категорична, коментира юристът протеста срещу зеления сертификат на Костя Копейкин и партия „Възраждане”.

1 Коментар
  1. Биби казва

    Насран миризлив ушат трол

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.