НОВИНАТА: Чегъртаме Иван Гешев заедно с Висшия съдебен съвет

1 3 448

„Много скоро ще видим развитие и по другия казус, свързан с отстраняването и на главния прокурор Иван Гешев”. Това прогнозира политологът доц. Милен Любенов. „Неговата позиция е неспасяема. Той ще бъде отстранен от поста главен прокурор най-късно при избора на новия Висш съдебен съвет.

Моите очаквания са, че много скоро можем да видим промени на климата вътре в прокуратурата – нещо, което за мнозина може да изглежда неочаквано, но защо да не се намерят и критични гласове в прокуратурата, още повече че репутацията на прокуратурата е много ниска.“, смята той.

„Не мисля, че по тази тема ще настъпят противоречия между четирите управляващи партии, не само защото това е записано в тяхното коалиционно споразумение, а защото това са очакванията на българското общество, не само от 2020 година, когато започнаха протестите, но поне от 10 години, повече от 10 години дори. Тук отстъпление няма да има“, коментира Любенов пред БНР.

Реклама

По темата със зелените сертификати, протестите и работната група, която бе сформирана, за да се чуят алтернативни гласове за ограничителните мерки, Любенов отбеляза: Големият въпрос е дали правителството ще се подаде на подобен натиск.

И в миналото много често сме ставали свидетели – когато дадено правителство се опитва да извърши определени реформи, непопулярни, или да предприеме дадени действия, които срещат съпротива сред определена част от обществото, дават назад.

Това е грешен ход. Не мисля, че правителството трябва да се фокусира или да отговаря по един или друг начин на „Възраждане“. Според Любенов „двете гледни точки ги виждаме вече две години“, а сега е необходима „много по-ясна демонстрация на убеденост от страна на новите управляващи, че тези мерки, зад които те застават, са правилните“.

„Инфлацията, която се наблюдава, не е вътрешен феномен, включително по отношение на цените на тока и газа. След като Зелената сделка като стратегия на ЕС беше приета, съвсем естествено беше да се стигне до подобна ситуация на криза“, изтъкна политологът в анализ на енергийната криза. Хубавата новина е, че има средства, има пари за компенсации, заяви Любенов.

1 Коментар
  1. Кони казва

    Пълно изчегъртване до последния гробераст

    Това му е майката

    Затова ви избрахме

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.