МЕГА ДАЛАВЕРА в Narod.bg: 5% от „Неохим” отиде в лапите на роднина на Делян Добрев от ГЕРБ (задава се международен скандал с отровния завод)

1 5 699

Поредната мега далавера в Narod.bg! Рокади в собствеността на скандалния химически завод „Неохим” дадоха официално 5% от отровния бизнес в лапите на роднина на Делян Добрев от ГЕРБ!

Преди дни стана ясно, че химическият завод „Неохим”, който е един от най-големите замърсители на въздуха и водите в страната, а през река Марица трови и Турция и Гърция, има нов акционер.

От 11 януари официално съпругът на първата братовчедка на Делян Добрев участва в собствеността на торовия завод „Неохим”. С този акт връзката между „Неохим” и ГЕРБ се пренася и на документи.

Роденият на 10 март 1971-а Даниел Руменов Гаргов е придобил 5,12% от дружеството „Агрофер Интернешънъл Естаблишмънт“ от Лихтенщайн. Така лихтенщанйската компания остава с едва 2,56% дял в собствеността на производителя на торове от Димитровград, обясни източникът на Narod.bg.

Преписването на цели 5% от химическия завод „Неохим” на бившия министър на енергетиката Делян Добрев се прави с цел да се официализират и регламентират отношенията между фамилията на бившия кмет Стефан Димитров и ГЕРБ по повод бъдещите им съвместни бизнес начинания.

Май вече стана ясно, че кандидатът за втори кметски мандат Стефан Димитров, който представлява всеки път различни партии, на следващите кметски избори ще бъде подкрепен от ГЕРБ.

Проверката на Narod.bg в Търговския регистър показа, че роднината на Делян Добрев е поставен в управлението на 38 фирми с разнородна дейност. В 15 от дружествата Даниел Гаргов участва като съсобственик, а в две е едноличен началник.

Според отлично информирани източници на Narod.bg от дипломатическите среди именно завод „Неохим” ще вкара България в международен скандал с невиждана сила.

Засега е ясно, че гръцки природозащитници от организация „Зелен пояс Европа“ са сезирали властите в южната съседка и международните институции заради продължаващото замърсяване на река Марица на българска територия.

Според тях основен виновник за това е химическият гигант „НЕОХИМ“ в Димитровград. Въпросът е повдигнат вече е на междудържавно ниво ,тъй като в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Гърция от 1991 година двете страни са поели анжажиминти да не се допуска каквото и да е замърсяване на реките, протичащи през територията на двете държави.

Реклама

Гръцките еколози се позовават на доклад на Басейнова дирекция-Пловдив, който определя състоянието на Марица като катастрофално – има наличие на цинк, кадмий, олово, манган, фосфати,амониеви нитрати  и редица други токсични за човека и природата вещества.

Докладът изрично визира и производството на торове и химическия комбинат в Димитровград. Известно е, че химическата и особено азотно-торовата индустрия е една от най-замърсяващите в света.

Приватизиран по времето на Иван Костов за сумата от 100 хиляди долара, огромният химически завод е собственост на една от най-силните фамилии у нас бизнесмените и политици – бащата Димитър Димитров и сина му Стефан Димитров от Димитровград, като „кръстниците на химията в България“. Всъщност, следвайки традициите на българската приватизация, Димитър Димитров е последният държавен директор на завода и пръв негов собственик.

Заради политическите им връзки огромните скандали с тях у нас бързо се потушават, а МОСВ години наред неглижира състоянието на река Марица и нейното замърсяване от химическия гигант.

Интересно е, че на местно ниво въпроси към българските власти са били задавани и от управата на град Одрин, но заради силните позиции на Димитрови в общинската власт засега тези скандали също са били разрешавани тихомълком, а и Турция има по-малка възможност за натиск, тъй като не е член на ЕС и самата има много екологични проблеми.

Не така обаче стои въпросът с Гърция, за която туризмът е голям източник на приходи и тя особено държи на чистотата на морското си крайбрежие. Марица се влива в Бяло Море до Александруполис, а неговите плажове са добре познати и на българските туристи.

Остава въпросът дали след гръцката реакция нашето Министерство на околната среда и водите, водено вече от еколога Борислав Сандов, най-накрая ще се задвижи или ще останат ярките съмнения, че след като успяха да пристанат последователно на Костов, Реформаторския блок и ГЕРБ , Димитрови вече са си близки и с новите управляващи.

Според юристи въз основа на член 5 от Конституцията на Република България, който дава приоритет на международните договори над вътрешното ни законодателство, е възможно да има сериозни последици за нашата държава, тъй като според гърците ние не изпълняваме подписания договор за добросъседство в частта му за замърсяването на река Марица.

Скандалът се задава, докато се коментира кой е крив и кой прав заради липсващия газов интеконектор с Гърция и натискът над България заради ветото ни за Северна Македония.

1 Коментар
  1. […] МЕГА ДАЛАВЕРА в Narod.bg: 5% от „Неохим” отиде в лапите на р… […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.