Само в Narod.bg: Шефът на „Ромпетрол” е човек на Назарбаев! Агенция „Митници” и спецслужбите разследват Ивайло Трендафилов (ВИЖТЕ)

0 7 373

Шефът на „Ромпетрол България” – 31-годишният Ивайло Трендафилов, е човек на бившия президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев! Бизнесменът влиза под медийния прожектор, след като Агенция „Митници” и спецслужбите го разследват за данъчни и акцизни престъпления, съобщи ексклузивно пред Narod.bg източник от спецслужбите.

Причината е, че Ивайло Трендафилов реално е играел ролята на касичка за бившите управляващи в богатата на природни залежи бивша съветска република, начело с експрезидента Назарбаев.

Проверката на Narod.bg показа, че в борда на директорите на „Ромпетрол България” ЕАД, освен Трендафилов, влизат 44-годишният АРЛАН ШАБДАРБАЕВ (КАЗАХСТАН) и 53-годишният КАТАЛИН ДУМИТРУ (РУМЪНИЯ).

Официален представител у нас на собственика на „Ромпетрол” е друг казахстанец – 52-годишният Беимбет Шаяхтетов.

„Ромпетрол България” ЕАД е член на Сдружение „Българска петролна и тазова асоциация”.

Трендафилов е сочен като касичка на бившия президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев

Нефтената компания е собственост на KazMunaiGas International (KMGI) – подразделение на казахстанската държавна петролна и газова компания, позната в миналото като Rompetrol Group.

По информация отпреди петилетка в Европа The Rompetrol Group притежава над 1500 бензиностанции в 6 страни – Румъния, Република Молдова, България, Франция, Испания и Грузия.

Групата притежава също търговска мрежа на петролни продукти и филиали в Украйна, Франция, Испания и Швейцария.

В Казахстан Rompetrol осъществява проучвания и производствени и индустриални услуги. В Източна Европа компанията оперира под марката Rompetrol, а в Западна – под Dyneff, Litro и Vector Energy.

Българското подразделение „Ромпетрол България” е създадено през 2002 г. и освен мрежа от бензиностанции притежава петролно депо, разположено близо до Русе.

Младият петролен играч Ивайло Трендафилов участва и в други фирми – заедно с фирмата „Юниленд” ЕООД на баща му – 57-годишният Тихомир Иванов Трендафилов, въртят ТРЕЙШЪН СТРОЙ ООД, а СВАРОГ ГРУП ЕООД е изцяло негова собственост.

ДАЛАВЕРАТА

Спецслужбите и Агенция „Митници” разследват боса на „Ромпетрол” за участие в схеми, при които са създадени различни фирми-касички. Едно от дружествата е именно „Ромпетрол”, което стопанисва едноименните бензиностанции.

Реклама

Врътката е, че чрез външни фирми се генерират милионни приходи от неплащане на акциз и ДДС, които се предават нагоре по верига до самия Нурсултан Назарбаев. Малка част от финансовия поток се отклонява към собствениците на конкретните дружества-изпълнители, гласи информация на специалните служби.

Конкретно у нас далаверата върви по следната схема: от двете рафинерии на „Ромпетрол” за преработка на нефтопродукти в Румъния – Petromidia Navodari и Vega, оттам и името на компанията, контролирана от Казахстан, към България потича определено количество горива – бензин, дизел и газьол, добити в бившата СССР-република, но у нас реално се отчита в пъти по-нисък внос.

„Рестото”, генерирано от нелегално продадените горива, изчезва зад граница, малък процент остава и за боса на българския клон Ивайло Трендафилов, обясни източникът на Narod.bg от върховете на специалните служби.

При препродажбата на контрабандния внос участва и русенската фирма „ДМВ” ЕООД, наследила част от дейността на русенската рафинерия „Полисан”, която бе един от снабдителите на Веселин Марешки

Контрабандно внесените у нас горива от базата на казахстанската фирма в Румъния са пласирани на пазара през веригата бензиностанции „ДМВ”.

Дружеството, управлявано от 66-годишния Веселин Христов Иванов и фирма „ДМВ ойл”, бе обект на проверки през 2018-а от ДАНС, Агенция „Митници” и НАП.

Съсобственици в петролната компания са 58-годишната Данка Ангелова Иванова и и 38-годишната щерка на Веселин – Мая Веселинова Христова, гласи още конфиденциалната информация, до която достигна Narod.bg.

Именно спестените милиони от данъци и акцизи е причина далаверата да попадне на прицела на българските спецслужби, обясни нашият източник.

Оказа се, че босът на „Ромпетрол” е усетил, че под краката му пари предвид бруталните събития от последните седмици в държавата-майка на компанията – Казахстан.

Затова Трендафилов решил да направи мили очи на властите у нас в опит да спаси кожата, като изпее, че Дана Медеуова, племенница на настоящия президент на Казахстан Касим-Жамарт Токаев, притежава чрез българска фирма апетитен терен в кв. „Люлин” в София на стойност над 1 млн. лв.

Медеуова е дъщеря на сестрата на Токаев Карлиги Токаева и Темиртай Избастин, който беше назначен от Токаев за посланик на Казахстан в България през ноември 2019 г. Семейството Избастини има също така бизнес в Чехия и Германия.

Понеже опитът за „оранжева революция”, т.е., преврат, в Казахстан не успя, държавният глава Касим-Жамарт Токаев започва ударно разчистване на всички касички, свързани с Нурсултан Назарбаев.

Мярката ще засегне и „Ромпетрол България” – очаква се в близките дни Ивайло Трендафилов да бъде сменен заедно с целия борд на директорите на петролната компания, обясни информаторът на Narod.bg.

В официалната визитка на младия бизнесмен пише, че от октомври 2017-а е зам.-шеф на „Ромпетрол България”, а от януари 2019-а е големият началник в петролната фирма. Трендафилов владее 4 езика – арабски, английски, френски и руски. От януари миналата година е член на Българската федерация по джудо.

Очаквайте продължение на петролните афери на Ивайло Трендафилов с казахстански привкус!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.