Румен Гайтански – Вълка: Враг №1 на Павликени, народът излиза на протести срещу олигарха на ГЕРБ-ДПС

1 2 420

Поредна новина на Narod.bg се потвърди: Румен Гайтански – Вълка е персона нон грата в община Павликени.

Народът се готви за протести и дава все по-мощен отпор среща намерението на олигарха за изграждане на инсталация за горене на боклук край село Върбовка, община Павликени.

Местните жители предприеха редица действия, като показателна за настроенията е подписката срещу проекта. Тя върви в електронен и хартиен вариант, обхващайки вече 2000 души – към 10% от населението на община Павликени и близката Сухиндол.

В по-мащабен вариант проектът представлява завод за каменна вата. Предвижданата му стойност е 420 млн. евро. Инсинераторът е определен като енергоизточник, а капацитетът му е 56 тона на час.

Инвеститорът е „Петрургия“, собственост на бизнесмена от котилото на ГЕРБ-ДПС Румен Гайтански – Вълка. Дружеството добива базалти в находището на Върбовка, като срещу кариерата се проведе референдум през 2013 г., който след съдебни перипетии се оказа неуспешен.

За завода се заговори преди месеци, а на 6 януари се проведе обществено обсъждане в Павликени, превърнало се в протест.

Реклама

След това местна група внесе в множество институции отрицателно становище по ДОВОС, успя да се срещне с екоминистъра Борислав Сандов и издейства администрацията към Министерския съвет да изиска становище от местните кметове.

Помага им и екодружеството „За Земята“. Големите опасенията са, че заводът ще преработва огромна част от българския боклук, ще се увредят въздуха, почвата и в крайна сметка здравето на хората. Има и страхове, че проектът ще засегне културно-историческото наследство в региона.

Самото обсъждане на 6 януари е със спорна легитимност, тъй като много от хората не успяха да влязат в сградата на община Павликени, тъй като нямаха зелен сертификат. Готвят се още протести.

От няколко изявления на кмета на Павликени Емануил Манолов пред различни медии се разбра, че той не е против завода. Според него технологията е качествена и гарантира опазването на околната среда.

Представителят на инвеститора Тодор Тодоров пък каза на обсъждането, цитиран от БНР: „Става дума за чисто екологичен проект. Един затворен цикъл на производство на минерална вата при топене в електрически пещи със собствен енергоизточник –  работи с горене на стандартизирано гориво от твърди битови отпадъци“.

Всъщност, в Павликени и селата се говори, че именно заводът е една от причините за интереса на ДПС към Великотърновска област, станал видим при кандидатирането на Делян Пеевски за депутат от региона. Както е известно, Вълка имаше съдружие с Ахмед Доган и често посещава Сараите, за да прави супер скъпи подаръци на уж почетния, а всъщност реален лидер на Движението за права и свободи.

1 Коментар
  1. Lucid & Ferrous казва

    Кой го направи олигарх този гнусен циганин? Толкова ли мешерето на бкп-то не можаха да намерят някоя по-прилична муцуна? Дори рашките в коментари за България директно ни наричат цигани заради авангарда ни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.