Промяна? „Горският” на Бойко Бейзат Яхя си връща „Паламара”, кражбите започват отново (РАЗСЛЕДВАНЕ)

0 9 254

Лоша новина за цяла България – „Горският“ на Бойко, както е познат уж бившият депесар Бейзат Яхя, си връща властта в горско стопанство „Паламара” и кражбите започват отново. Къде е промяната на Кирил Петков, се пита в задачата?

Бойко Борисов и кардиналът в сянка на ДПС Бейзат Яхя

Изненадващо в началото на годината отново беше сменен директорът на държавното ловно стопанство „Паламара“ Ивелин Тодоров.

Той заемаше този пост само два месеца, преди да бъде освободен тихомълком. Информацията за кадровата смяна в Паламара не беше обявена официално от „шапката“ СИДП.

Рокадите могат да се проследят на сайта на самото Североизточно-държавно предприятие, макар че за незапознати с платформата ще бъде трудно да се доберат до тези данни.

В категорията „документи“ се вижда, че на 7 януари 2022 г. като нов директор на ДСЛ „Паламара“ е регистриран Юлиан Будаков. Досегашният шеф Ивелин Тодоров е посочен като „напуснал ловното стопанство“, но няколко дни по-късно е регистриран като директор на ДГС Омуртаг.

Ивелин Тодоров е вторият директор на „Паламара“, който си заминава от поста в рамките на броени месеци.

На 5 юли м. г. служебният земеделски министър назначи на поста Гюнай Кадиров, който дойде от Варна.

За няколко месеца Кадиров отвори за „простосмъртни“ любимата на Бойко Борисов ловна резиденция и успя да намери достатъчно данни за неизгодни договори, сключени от предишното ръководство на Паламара.

Тогава председател на директорския борд беше небезизвестният бизнесмен и политик Бейзат Яхя, познат като „горския на Бойко”, а синът му Илтер Бейзатов беше заместник-директор на Паламара.

През октомври данните за неизгодния договор бяха предадени на прокуратурата. Става въпрос за наема на сградата във Венец, в която се помещава ДБС „Паламара“.

Деребеят Бейзат в държавното стопанство „Паламара“, което има за своя лична собственост

Оказа се, че ДЛС Паламара плаща двойно по-висок наем от пазарните цени за офисите си във Венец, където стопанството продаде собствената си административна сграда и се премести под наем в сграда на частната фирма „Б НАС“.

В прессъобщение от СИДП по случая беше обявено, че новоназначеният директор на ДЛС-Паламара /Гюнай Кадиров, б.р/ е подал информация за високите разходи на стопанството и най-вече за наема на административната сграда.

Стана ясно, че част от клаузите в документа са в ущърб на териториалното поделение, заявиха от СИДП. След направени проучвания на пазара е установено, че справедливият пазарен наем на административни/офис помещения варира между 2 и 3 лева за квадратен метър. Договорът във Венец обаче е сключен за 5,80 лв. на квадратен метър без ДДС.

Смущаваща се оказва и една от клаузите, според която ДЛС Паламара трябва да заплати огромни неустойки, ако прекрати предсрочно договора с наемодателя.

В крайна сметка излиза, че администрацията на стопанството не може да се премести в значително по-евтини помещения, въпреки непосилните суми по настоящия договор, коментираха от СИДП.

През септември на посещение в ДЛС Паламара и в самата ловна резиденция беше тогавашният изпълнителен директор на Агенцията по горите Александър Дунчев, заедно със съпредседателя на Зелените Владислав Панев.

Реклама

Заедно с Гюнай Кадиров, двамата установиха и други неизгодни договори, сключени от бившето ръководство на ловното стопанство.

На фона на тази дейност, в началото на ноември Гюнай Кадиров беше отстранен от директорския пост на Паламара, а от СИДП заявиха чрез прессъобщение, че той е освободен заради изостаналото снабдяване с дърва за огрев на населението.

Според СИДП, Кадиров не е изпълнил разпореждане на ръководството на СИДП добитите количества дърва да не се продават на фирми, а приоритетно да се задоволят нуждите на местното население преди зимния сезон.

Според работещи в ДЛС „Паламара” обаче, не Гюнай Кадиров е причина за изостаналото снабдяване с дърва, а нежеланието на фирмите, добиващи дървесина, да влязат да секат.

Оказа се, че всички 7 фирми от региона, с които „Паламара“ има сключени договори за дърводобив, са си намерили оправдания да спрат сечта. Договорите с тези фирми са сключени от предишното ръководство, когато шеф на борда на Североизточното държавно предприятие /СИДП/ – „шапката“ на „Паламара“, беше Бейзат Яхя.

Александър Дунчев и Владислав Панев определиха освобождаването на Кадиров като „изненадващо“ и коментираха случая пред Дневник.

Изданието посочи, че според разследвания на разследващи журналисти от „За истината“ и „Капитал“, схемите за източване на държавни средства от „Паламара“ са свързани с Бейзат Яхя, бивш координатор на ДПС и на ГЕРБ за област Шумен, а при последното посещение на Бойко Борисов в Турция – и преводач на разговора с президента Реджеп Ердоган.

Илтер Бейзатов, синът на Яхя, е заместник-директор на стопанството. Към момента /ноември, б.р/ Бейзатов е в неплатен отпуск заради поредната си предизборна кампания като кандидат-депутат от ГЕРБ, като при предишните два вота бе избран за народен представител от Шумен.

Според Панев, освобождаването на директора е знак за връщане на ловно стопанство „Паламара“ към зависимост от Бейзат Яхя и схеми на партийно източване на държавните ресурси.

По същото време в началото на ноември адвокат Полина Велчева и варненската й колежка и бивш народен представител от Демократична България Стела Николова установиха на място, че любимото на Борисов ловно стопанство „Паламара“ отново е недостъпно за редови посетители.

Двете дами се опитаха да влязат в „Паламара“, но разходката им вместо в държавната гора, приключи в Районното полицейско управление във Венец. С даване на обяснения.

Оказа се, че след освобождаването на Кадиров достъпът до Паламара отново е спрян, а на 10 ноември в стопанството беше назначен нов директор – Юлиян Тодоров.

Неофициално от СИДП обявиха, че Тодоров е сред най-твърдите противници на „кръга Бейзат“ и ще пресече връзките към старото ръководство на стопанството.

Два месеца по-късно и той е отстранен от поста.

Опитахме се да разберем какви са основанията за поредната кадрова смяна, но от СИДП ни обясниха, че трябва да зазадем въпросите си по Закона за достъп до обществена информация.

Спазвайки процедурата, попитахме СИДП следното: „1. На какво основание е сменен досегашният директор Ивелин Тодоров? 2. Говори се, че досегашният директор Тодоров е подобрил работата на Паламара и стопанството вече е на печалба. Вярно ли е това? Ако е вярно, защо е сменен?

3. При назначението на досегашния директор Ивелин Тодоров от СИДП уверявахте, че той е много добър професионалист и не е от „хората на Бейзат“, така че ще прочисти стопанството. Какво се промени? Да не би да се връщат на постовете „хората на Бейзат“?

4. Кой е новият директор на Паламара Юлиян Будаков? Откъде идва? Свързан ли е по някакъв начин с фамилията Яхя чрез досегашната си работа ?“.

Междувременно още около Нова година в Делиормана се заговори, че синът на Бейзат Яхя се похвалил в приятелски кръг, че фамилията си връща всички позиции в Паламара. Знаменателно е, че седмица по-късно директорът на Паламара беше сменен.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.