Портних не спира с измамите: Кметът на Варна от ГЕРБ закопава 360 бона в менте-пристанище, което глътна 17 милиона лева (ВИДЕО + СНИМКИ)

0 3 534

Кметът на Варна от ГЕРБ Иван Портних не спира с измамите – администрацията в морската столица се готви да похарчи над 360 хил. лв. в неизползваемото рибарско пристанище „Карантината“, което вече глътна 14 млн. лв. без ДДС, по-голямата част от които европейско финансиране.

Това показва публикация в регистъра на обществените поръчки. Парите трябва да бъдат използвани за купуване и монтаж на оборудване за кейове, които на практика са недостъпни за рибарски кораби заради затлачения с пясък вход на пристанището само година след завършването му.

Според заданието на обществената поръчка с предвидените 362 хил. лв. администрацията на варненския кмет Иван Портних трябва да направи рибарското пристанище „Карантината“ годно за издаването на

Удостоверение за експлоатационна годност, без което то не би могло да функционира.

Избраната процедура е чрез покана, а изпълнителят е ДЗЗД „Партньори – Варна“. В него влизат дружествата „Бг ленд ко“, „Копекс и ко“ и „Пътища и мостове“.

Всички те трябва да доставят допълнително оборудване – дървени отбивачки, крепежни материали за дървени скари, кнехтове, швартови системи, навигационни системи и монтаж на кейови колонки.

Финансирането за изпълнение на поръчката ще се осъществява от бюджета на дружеството „Общински паркинги и синя зона“, в чиито активи бе зачислено пристанището.

В началото на юли м.г. в отговори на въпроси, изпратени от „Дневник“, от Министерството на транспорта информираха, че пристанището ще може да приема едва 43 плавателни съда вместо 116, както бе заложено в проекта за изграждането му.

Реклама

Само дни преди това от общинската администрация в града тържествено обявиха, че започва сключването на договори за ползване на пристанището, но премълчаха факта, че близо две трети от кейовите му места са се оказали негодни за въвеждане в експлоатация.

След публикуването на тази информация пред специализираното издание Maritime.bg от общинската администрация във Варна обясниха, че от Дирекция „Морска администрация“ – Варна, са направили предписания на пристанище „Карантината“ да бъдат извършени „допълнителни дейности по хидротехническите съоръжения“.

Обявената сега процедура за възлагане на обществената поръчка за 362 хил. лв. очевидно е в изпълнение точно на тези предписания.

Междувременно обаче друга проверка на „Дневник“ показа, че само година след приключване на строителните дейности на пристанището дълбочината при входа му е не повече от 1.5 м.

Той се оказа бързо затлачен с пясък, донесен от теченията, които не са били взети предвид при проектирането му. Това прави невъзможно влизането в него на масово използваните по Черноморието рибарски корабчета.

Месеците от юни до края на миналата година се оказаха още по-неблагополучни за пристанището. Снимки с дрон, направени в средата на декември, ясно показаха, че плажната ивица до кейовата стена на рибарското пристанище „Карантината“ се е увеличила с близо 10 метра в посока към входа му, а там плитчината е станала още по-трудно преодолима.

Строителството на рибарското пристанище „Карантината“ завърши в края на 2020 г., а малко след това неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ сезира Дирекцията „Защита на финансовите интереси на Европейския съюз“ (АФКОС) за потенциални нередности при строителството на рибарско пристанище „Карантината“ във Варна.

Проблемът, отбелязан в сигнала, е, че в действителност пристанището е изградено от нулата едва след получаване на европейското финансиране, а не „разширено и реконструирано“, за което е било предназначено то.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.