МЪЛНИЯ! Сотир Цацаров хвърля оставка!

6 4 126

НОВИНАТА! Сотир Цацаров напуска председателското място в Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество след точно 46 дни.

Изненадващият ход на бившия главен прокурор бе описан лично от него след коментар на подготвяните от правосъдното министерство и група депутати законодателни промени, които ще доведат до разделяне на КПКОНПИ на два отделни органа.

Един, който да разследва корупция и втори, който да се занимава с конфискация на незаконно придобитото имущество и конфликта на интереси. Макар че все още няма внесени конкретни текстове в парламента, темата придоби публичност след изявления на правосъдната министърка Надежда Йорданова и други политици.

Затова и “24 часа” помоли официално Сотир Цацаров за мнение като председател на комисията, тъй като до момента той не е коментирал законодателните идеи на новите управляващи.

„Ще коментирам декларираните намерения за законодателни промени следващата седмица, след като изпълня своето решение да подам оставка като председател на КПКОНПИ.

Ще поискам да бъда освободен от тази длъжност, считано от 1 март, до когато ще внеса в Народното събрание годишния отчет за работата на Комисията. Фактите и цифрите в този отчет ще говорят повече от празните политическите декларации и обвинения.

Разбира се, ще обявя ясно и мотивите за оставката си“, гласи писменият отговор на бившия главен прокурор.

Реклама

Малко повече от 2 години 55-годишният юрист ръководи комисията, която съсредоточава много власт и интереси в държавата. Сотир Цацаров встъпва като неин председател на 20 декември 2019 г., след като първият й шеф Пламен Георгиев подава оставка заради скандал с незаконно барбекю върху терасата на своя дом и заминава като консул във Валенсия.

Юридическата кариера на пловдивчанина Сотир Цацаров стартира през 1991 г., когато завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Преди пет години пред ученици от столични гимназии бившият главен прокурор признава, че като студент е искал да стане следовател, а не съдия или прокурор. И добавя убедено: „Професията избира човек, а не тя него“.

След като се дипломира като юрист, Цацаров се връща в Пловдив и на 1 октомври 1992 г. е бил назначен като съдия в Асеновград. Остава там до 1998 г., когато си тръгва като председател на местния районен съд.

Между 1998 и 1999 г. е зам.-шеф на Пловдивския окръжен съд, а след това 14 години – до 2013 г., е негов председател.

През есента на 2012 г. е номиниран от 7 члена на Висшия съдебен съвет за главен прокурор. Освен него в процедурата участват Галина Тонева и Борислав Сарафов.

На 20 декември е избран за главен прокурор с 18 гласа „за“. Президентът Росен Плевнелиев подписва указа за назначаването му още на следващия ден – 21 декември.

На 11 декември 2019 г . парламентът го избира за шеф на КПКОНПИ.

6 Коментара
 1. БОГОМИЛ казва

  И УТРЕ ДА Я ПОДАДЕ ПАК ЩЕ Е КЪСНО.ШОПАР ПРЕЯЛ

 2. Затвор за тиквата казва

  Хайде каскет, виж какво правят умните хора! Продължавай с милиционерските номера и затвора не ти мърда!

 3. Жиката казва

  Скоро и мършата каскет

 4. Жоро казва

  До 2 седмици и без каскет

 5. шамшал казва

  Ами сега може да си стои на къщата на новата му жена АНИ САЛИЧ -ЦАЦАРОВА В ПУДАПЦИ двамата за жалост на нейната надежда да стане говорителка на КПКОМПИ с 10 бона заплата изгубени надежди да спиш с ПРАСЕ И да не получиш нищо

 6. Това е грешка казва

  Цацаров е компетентен и уважаван юрист от всички, простотиите ги правеха други, не Цацаров, не знам защо и него натискате да подава оставка? Той не е правил изпълнения от рода на „Осемте джиджета“ или други простотии, покрай сухото, ще изгорите и суровото и малкото компетентни кадри! Освен това, ще превърнете държавата отново в едноличен диктаторски режим, по-лош от Бойковия!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.