ЗАПОЧНА СЕ: Тото обезглавено, идва ред на дружествата-касички на Бойко Борисов

4 4 407

Министърът на спорта Радостин Василев (ИТН) ще „обезглави“ в понеделник цялото ръководство на „Българския спортен тотализатор“, съобщи той на извънреден брифинг в четвъртък.

В същото време според подписаното четиристранно споразумение за управление между „Продължаваме промяната“, БСП, ИТН и „Демократична България“ предстои „анализ на ефекта от одържавяване на лотариите и спортния тотализатор“.

„В понеделник освобождавам всички членове на съвета на директорите и изпълнителния директор на „Българския спортен тотализатор“.

По първи мои анализи има изключително тежки проблеми в БСТ. В последните шест години четири са на загуба. Ще преминем към ново ръководство на БСТ“, каза Василев.

Той допълни, че най-вероятно промени ще има и в ръководството на другите дружества, на които е принципал – „Национална спортна база“, „Академика“, „Сердика спортни имоти“. Narod.bg припомня, че тези държавни дружества от години са касичка са ГЕРБ и Бойко Борисов благодарение на калинките, превзели директорските бордове.

„Изключително много проблеми. Другата седмица взимам решение за продължаването на работата на тези дружества и по личния състав на управлнието им. В тотото в последните шест години четири са на загуба, последните две години са с 8 и 11 милиона лева печалба.

Тепърва ще анализираме договорите, сключени в последните няколко месеца от настоящото ръководство на тотализатора, но с изпълнителния директор сме взели решение, че в дух на консенсус ще преминем към ново ръководство“, коментира Василев.

„Преструктурирам изцяло структурата на министерството, създавам до десет дни нов устройствен правилник. Голяма част от хората, които работят в това министерство, ще бъдат освободени по различни причини, някои от тях ще бъдат дадени на компетентните органи за действията си.

Реклама

Другите ще преценяваме каква отговорност може да им се търси. Порочни практики в структурите на министерството, разговарял съм вече с премиера по този въпрос и с финансовия министър. Имам пълен картбланш, аз съм станал министър именно за да въведа ред в тази система“, допълни той.

През февруари 2020 г. държавата през „Български спортен тотализатор“ стана монополист на лотарийните игри, след като частните лотарии на хазартния бос Васил Божков преустановиха дейност.

Сменено бе и ръководството на държавното предприятие, като изпълнителен директор стана бившият кадър на „Информационно обслужване“ Любомир Петров.

Той бе назначен по инициатива на бившия финансов министър Владислав Горанов, като по същото време в държавното предприятие влязоха и двама експерти от Министерство на финансите – директорът на дирекция „Данъчна политика“ Людмила Петкова и началник на отдел в дирекция „Данъчна политика“.

Също през 2020 г. Сметната палата разкри, че държавният тотализатор умишлено е държан на колене пред лотариите на Божков чрез лошо финансово управление и нелоялна конкуренция от страна на частните игри на Васил Божков.

За целия 5-годишен период от 2014 г. до 2018 г. включително тотализаторът неизменно отчита загуба, която е нараснала около 3 пъти – от 3.6 млн. лв. през 2014 г. на 10.2 млн. лв. през 2018 г.

Държавният оператор е отчитал намаляващи приходи – от 178 млн. лв. през 2014 г. на около 162 млн. лв. през 2018 г. на фона на гигантския ръст на оборотите на фирмите на Божков „Ню Геймс“ и „Националната лотария“, достигнали постъпления от над 1 млрд. лв. през 2017 г. и 1.5 млрд. лв. през 2018 г.

За 2019 година загубата на тотализатора е още по-грандиозна в сравнение с предходните години – 27.5 млн. лв.

През миналата година проверка на спортния тотализатор бе назначена от служебния министър на спорта Андрей Кузманов, а през есента инспекция бе възложена и от Националната агенция за приходите.

4 Коментара
 1. хдггк казва

  Партията ГЕРБ трябва да продължи да съществува и дори да управлява, хората от ГЕРБ не са виновни за изпълненията на Бойко, който управляваше еднолично и вземаше решения еднолично или по-точно двамата с Цецо решаваха!
  Партията трябва да се запази, такава, каквато е, само отделни хора или престъпници, да се отстранят! Партията ГЕРБ е добра.

 2. ИСТИНАТА казва

  А, ще РАЗБЕРЕМ ли, Що е ТО „цска ТИРЕ софия“?!

 3. […] ЗАПОЧНА СЕ: Тото обезглавено, идва ред на дружествата-к… […]

 4. Петър казва

  Нещо цялата работа ми прилича на „ще махнем ваште хора,за да си сложим наште.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.