НОВО 20: Мата Хари Екатерина Захариева раздала 30 млн. на ГЕРБ-фирми без обществени поръчки

1 8 651

Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи при ГЕРБ през 2017 – 2021 г. Екатерина Захариева, сочена като една от многото Мата Хари заради опасната си близост до Бойко Борисов, е раздала 30 милиона лева на гербаджийски фирми без обществени поръчки, дочу Narod.bg.

Катето от пазарджишкото с. Бошуля е заобиколила провеждането на открити процедури по възлагане на обществени поръчки над 25 пъти за 4 години, съобщи bird.bg.

Общата стойност на дейностите, за които откритите процедури са били заобиколени, надвишава 25 милиона лв. без ДДС, т.е., над 30 млн. лева.

Използвани са текстове от закона, приложими за обществените поръчки в областите „сигурност“ и „отбрана“ при доставката и поддръжката на военно оборудване напр., както и текстовете за наличие на „изключителни обстоятелства“, само и само да се обоснове ограничаването на кръга от евентуални изпълнители, и дори  да се премине направо към директно възлагане на един предварително избран конкретен изпълнител.

Това показва информация, получена от разследващия сайт след запитване по реда на Закона за достъп до обществена информация.

Министерството на външните работи е един от “скромните” възложители на обществени поръчки в държавната администрация.

Бюджетът за „усвояване“ е несравним с този на АПИ например. А ударното публикуване на обществени поръчки след назначението й през 2017 г. съвпада със слагането на поста на доведената от нея в министерството за директор на дирекция „Управление на собствеността“ Мая Андонова – Генова.

Тандемът Захариева-Генова видимо се концентрира в областта на информационните и телекомуникационните технологии и раздава пари на почти всички големи играчи в сектора на принципа „на всекиго по нещо, а на някои повече“, без да допуска реална конкуренция и официализирайки отново негласния принцип по време на управленията на ГЕРБ за „подялба“ на поръчките в IT сектора, пишат журналистите.

По този начин са били възлагани от „наблюдение на информационно-комуникационната структура на Министерството на външните работи“, през „доставка на периферни устройства“, та чак до „отпечатване на визови стикери“, все дейности, които не са нито пряко, нито косвено свързани с отбраната или сигурността на страната.

Реклама

Кои са най-интересните бенефициенти?

На първо място, борещото се отчаяно за място на IT пазара, но иначе дежурен победител при избора на преброител по време на избори държавно „Информационно обслужване“ АД.

Въпреки, че Министерството на външните работи има своя дирекция „Информационно и комуникационно обслужване“, то методично по времето на Екатерина Захариева е наливало пари в държавното дружество, дублирайки функциите ѝ.

Така за 4-те си години на власт тандемът между Захариева и Андонова-Генова им е осигурил почти 2,5 милиона лв. финансиране (сумата по един от договорите е с класификация „поверително“), като се прибавят и множеството по-дребни на стойност договори с дружеството, споменати в информацията по ЗДОИ.

Публичен е обаче само един договор от 2017 г. за 988 800 лв. Остава загадка какво реално са свършили хората от „Информационно обслужване“, което да е по-различно от това, което  правят IT-специалистите на заплата в министерството, и какво налага това.

Другият получател на „пари за нищо“ е „Ай Би Ес – България“ ЕООД, което освен половин милион лева, получени директно и без процедура, за следгаранционна поддръжка на една информационна система, чиито права и кодове министерството всъщност притежава, е получило още половин милион лева без процедура за обществена поръчка за предоставяне на софтуерни лицензи на IBM, от които министерството на практика не е имало реална нужда, предвид софтуерните версии, с които е работело.

Истинският победител в играта обаче е „Сиенсис“ АД със спечелени почти 5 милиона лв. по този начин, както и „Телелинк бизнес сървисис“ ЕАД с 3,8 млн. лв. Първата фирма е на Николай Медаров, съпруг на председателката на ЦИК от квотата на ГЕРБ през периода 2011 – 2013 г. Красимира Медарова, а зад втората прозира сянката на Спас Русев.

По някоя и друга по-едра или по-дребна троха, за да има очевидно мир в IT пространството и да не се повдигат излишни въпроси, е хвърлена на “конкурентите” от „Лирекс БГ“ ООД за 2,9 млн. лв., и „Контракс“ за 600 000 лв. Техните следи отвеждат до БСП, МВР, срива на Търговския регистър през 2018 г., и т.н.

Изглежда обаче, че тандемът е свършил основната си работа и (почти) всички са доволни. Най-вече началниците, които запазиха постовете си и при двете служебни правителства.

1 Коментар
  1. !!! казва

    И защо тая още не е в затвора?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.