НАГЛОСТ: Фандъкова рекетира властта със 178 млн. за транспорта, иначе реже линии (парите са повече от бюджета на Русе)

2 1 632

Наглостта на общинските съветници от ГЕРБ и ВМРО в София няма край – под диктовката на Йорданка Фандъкова послушковците рекетират държавата да даде на столицата 178 млн. лв. допълнително, за да се покрият очакваните дупки в дружествата от градския транспорт през 2022 г., дочу Narod.bg.

И заплашват – без парите може да се стигне до разреждане на линии и оттам по-лесно разпространяване на пандемията.

Така на практика се оказва, че всички българи трябва отново да спасяват най-богатия и най-привилегирован град. Другият такъв случай е общинската „Топлофикация София“, чиито дългове се покриват от държавата.

Нейната помощ се наложи и за друг основен столичен проблем – детските градини, като през 2020 г. правителството отпусна 135 млн. лв. за строителството им. Проблемът е, че сумите, за които сега става дума, надхвърлят бюджета на повечето областни градове.

Пример – целият бюджет на Русе за 2021 г. е малко над 160 млн. лв., припомни „Капитал”.

Общинарите на Бойко и Каракачанов в София обаче искат държавата да даде на столицата 178 млн. лв. допълнително, за да се покрият очакваните дупки в дружествата от градския транспорт през 2022 г.

Така на практика се оказва, че всички българи трябва отново да спасяват най-богатия и най-привилегирован град с бюджет над 2 милиарда на година, които фирмите около Фандъкова опоскват до шушка. Другият такъв случай е общинската „Топлофикация София“, чиито дългове се покриват от държавата.

Нейната помощ се наложи и за друг основен столичен проблем – детските градини, като през 2020 г. правителството отпусна 135 млн. лв. за строителството им. Проблемът е, че сумите, за които сега става дума, са огромни и надхвърлят годишните бюджети дори на големи областни градове.

Реклама

Освен въпросните 178 млн. лв. общинските съветници Зафир Зарков и Карлос Контрера настояват и за още 50 млн. лв. за покриване на загубите през 2021 г. За сравнение – 52 млн. лв. е целият годишен бюджет на Видин.

Причините за лошото финансово състояние на транспортните оператори според управниците на София са две: по-малкото пътници заради коронавируса, както и високите цени на електроенергията. Но има и трета, която не се споменава – лошо управление.

Дайте ни пари

„Да получим компенсация и за увеличената цена на природния газ и да се търсят възможности за покупка на по-евтина енергия за „Метрополитен“ и „Столичен електротранспорт“ – това са мерки, които държавата може да окаже“, заяви Контрера, като поясни, че Европейската комисия била дала зелена светлина до май месец държавите да предприемат всякакви мерки, свързани с градския транспорт.

Но винаги когато общината иска, идва въпросът какво тя самата прави. Според Зафир Зарков „не може да се каже, че общината не е направила каквото е по силите ѝ“. По думите му транспортните дружества са оптимизирали разходите си максимално.

Иначе миналата и по-миналата година София отпусна и редица заеми, за да могат дружествата да покрият задълженията си, като в понеделник на транспортна комисия беше представено и поредното такова предложение (на Карлос Контрера) за още един заем на стойност 5 млн. лв., които да отидат за покриване на задълженията на „Столичен електротранспорт“ и „Метрополитен“.

Спадът на приходите от превозни документи пък е 60 млн. лв. през 2020 г. спрямо непандемичната 2019 г. (-35%).

Очакванията за тази година са да има подобрение, но постъпленията пак да останат с 40 млн. лв. под нивата от 2019 г.

2 Коментара
  1. !!! казва

    Няма ли най после да духнат под опашката на тъпата овца, която съсипа София?

  2. дончо казва

    НЕЩО ЗА БЕЗПЛАТНИЯ ПРЕВОЗ НА ЕДНИ ОБИТАТЕЛИ ОТ ГЕТАТА ОКОЛО СОФИЯ? ВЪВ ВСЯКА ЛИНИЯ ДО ТЕЗИ ГЕТА – ТРАМВАИ 10, 23, 22, 8 И АВТОБУС 111 ПРИМЕРНО АКО СЕ КАЧИТЕ ЩЕ ВИДИТЕ ДЕСЕТКИ ТАКИВА ГРАТИСЧИИ БЕЗ МАСКИ, БЕЗ БИЛЕТИ, ЯДЯШИ И СМЪРДЯШИ И КУПИША БЕЗДОМНИЦИ, ЗА КОИТО ТОВА Е ТОПЛИЧЪК ПРИСТАН – ВЪПРЕКИ ЧЕ В НАРЕДБАТА ЗА ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ ТРЯБВА ДА БЪДАТ НЕДОПУСКАНИ! НИЕ ЯВНО ПЛАЩАМЕ ЗА ДА ДИШАМЕ СМРАДТА И ГЛЕДАМЕ МРЪСОТИЯТА, ТАКА ИЗЛИЗА ОТ ИСКАНЕТО ЗА 175 МИЛИОНА НАШИ ПАРИ? ТАЗИ ЖЕНИЦА ПРЕВЪРНА СОФИЯ В СМЪРДЯШО ГЕТО И Е ВРЕМЕ НЯКОЙ ДА Я СЪДИ!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.