Narod.bg позна: Корнелия плаща с постове, за да остане начело на БСП

1 2 897

Политическият цирк у нас отново потвърди новина на Narod.bg – че Корнелия Нинова плаща с постове, за да остане начело на БСП и да съсипе докрай партия на 120 години.

Каква е връзка между държавното управление и партийната съдба на вицепремиера и лидер на БСП в оставка Корнелия Нинова?

Така зададен въпросът може и да звучи странно, защото в развита демокрация не би следвало вицепремиер да ползва държавни лостове, за да печели позиции в партията, която оглавява.

Въпреки това обаче наблюдението на политическите събития в последния месец, както и проявите на опозицията в социалистическата партия, водят тъкмо до този извод, пише „Свободна Европа”.

Зададен по-конкретно въпросът би звучал така: ползва ли Корнелия Нинова възможността си за въздействие върху държавната администрация, за да си “купи” мнозинството вътре в БСП, което да я преизбере за лидер на партията?

Според опозицията на “Позитано” 20 в момента става точно това. А наскоро изключеният от партията Кирил Добрев нарича случващото се “много прост сценарий”. Близките до Нинова пък виждат в ходовете на лидерката си “най-нормално управление на държавата”.

Става дума за поредица назначения на близки до Корнелия Нинова социалисти на различни административни постове. Впечатление прави скоростта, с която това се случва. Подкрепящите Нинова в партията не виждат в поредицата назначения нищо ненормално.

„Имаме си банка кадри – ползваме я“, коментира председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски.

От вътрешнопартийната опозиция си обяснят бързината с предстоящия на 22 януари конгрес на БСП.

Конгресът и как се стигна до него

Тогава в в Зала 1 на НДК точно 961 социалисти ще се съберат на заседание на най-висшия партиен орган в БСП. На него Нинова трябва депозира оставката си като председател на левицата, която обяви на 16 ноември миналата година.

Причината за това са определяните като “разгормяващи” резултати, които БСП постигна на трите последвателни парламентарни избора през 2021 г.

На всеки от тях социалистите получаваха все по-малко и по-малко подкрепа, като всеки следващ вот беше обявяван за “исторически най-слабия резултат” на партията. В рамките на година представителството на БСП в Народното събрание се сви от 80 на 26 депутати.

След поредица критики Нинова пое отговорността за провала на БСП и декларира, че в началото на 2022 г. партията ще проведе конгрес. На него трябва да се реши ще бъде ли сменена председателката на партията и как – на конгрес или чрез пряк избор. Въпреки че декларира оставката си, Нинова заяви, че ще се кандидатира отново за лидер на партията.

БСП във властта: начин на употреба

Въпреки слабите резултати на изборите обаче социалистическата партия влезе официално в правителството, като партньор на “Продължаваме промяната”, “Има такъв народ” и “Демократична България”.

БСП има четири министерски поста, а самата Нинова е вицепремиер с ресор “икономика и индустрия”.

Според изключения от БСП преди седмици Кирил Добрев, който доскоро беше дясна ръката на Корнелия Нинова, достъпът на партията до властта осигурява начин на председателката да се задържи на поста си.

“Сценарият е много прост”, каза Добрев в интервю за bTV. По думите му от две седмици различни представители на ръководството на партията звънят по местните структури и обясняват, че няма нужда от вътрешнопартийни избори, защото Корнелия Нинова стои “много стабилно”, а в държавната администрация предстоят много назначения.

Потърсен да обясни позицията си, Добрев коментира пред Свободна Европа, че “с държавната власт и назначенията в нея Нинова плаща, за да си осигури подкрепа и оставането на поста в БСП”.

Наскоро изключеният от партията социалист каза още, че без председателското място в БСП Нинова ще загуби легитимацията си и за оставане в държавната власт. “Затова оставането ѝ начело на БСП е на всяка цена”, добави Добрев.

Реклама

Свободна Европа потърси Корнелия Нинова с въпроса дали назначава или ходатайства за назначенията на свои приближени в различните администрации, до които БСП има достъп. Тя обаче не отговори на телефонните позвънявания.

Походът на социалистите към управлението

Ето защо се обърнахме към публично известните факти, които сочат, че голяма част от приближените до Корнелия Нинова партийци наистина са получили назначения.

Както при всеки друг председател на БСП, така и при Нинова най-близките до нея социалисти намират място в Изпълнителното бюро (ИБ) на партията. Това е тясното партийно ръководство, което взема повечето оперативни решения на формацията.

Голяма част от членовете на ИБ поеха различни постове в изпълнителната и законодателната власт.

В Изпълнителното бюро Корнелия Нинова има четирима заместници. Първият от тях е Кристиян Вигенин. Той беше предложен и избран за заместник-председател на Народното събрание. Другата заместничка на Нинова – Ирена Анастасова, оглави образователната комисия в парламента. Третият заместник-председател на БСП – Атанас Зафиров, беше избран за председател на комисията по отбрана в Народното събрание.

Нинова има още един заместник в партията – Владимир Москов, който е кмет на Гоце Делчев. С назначение се е сдобил приближен до Москов. Става дума за Валери Сарандев – неговият доскорошен заместник-кмет в общината и дясна ръка в местната структура на БСП. Сарандев е новият областен управител на Благоевград.

Освен заместник-председателите на БСП, с постове са се сдобили почти всички останали редови членове на Изпълнителното бюро.

Георги Гьоков беше избран за социален министър, а Христо Проданов за министър на туризма.

Стефан Бурджев получи поста заместник-министър на земеделието. Интересно обстоятелство е, че в земеделското министерство БСП имаше свой представител, назначен като заместник по време на служебното правителство. Става дума за Явор Гечев, който обаче е известен с това, че е част от вътрешнопартийната опозиция на Нинова. С идването на власт за редовното правителство Гечев беше отстранен от поста.

Друг член на тясното ръководство на БСП, който получи назначение в правителство, е близкият до Нинова Георги Йорданов. Той вече е заместник-министър на здравеопазването. Йорданов беше един от основните съюзници на Нинова в Пловдив след отстраняването на бизнесмена Георги Гергов от организацията.

Членът на ИБ на БСП Стойко Танков е назначен за областен управител на област Бургас.

Друг член на бюрото – неуспелият да вземе мандат в парламента Емил Хумчев, е назначен за областен управител Смолян. Любопитен детайл е, че по време на служебното правителство на същата позиция беше назначен Стефан Сабрутев.

След идването на власт на редовния кабинет местната организация на БСП в Смолян изпрати официално писмо в подкрепа на Сабрутев, но Нинова не се съобрази с него и назначи Хумчев.

Освен членове на Изпълнителното бюро, нови постове са получили и други, редови социалисти, близки до Нинова. Бившият депутат Тодор Байчев вече е парламентарен секретар на Министерството на земеделието. Стоян Мирчев пък е шеф на кабинета на социалния министър.

Впечатление прави още едно назначение. Във Велико Търново заместник-областният управител и член на БСП Габриела Шилкова беше сменена, като на нейно място се оказа назначен председателят на БСП Горна Оряховица – Огнян Стоянов. За разлика от Шилкова, Стоянов е член на Националния съвет на БСП, докато Шилкова е редови социалист от местната организация.

Скоростта и количеството назначения на социалисти, близки до Корнелия Нинова, се интерпретира различно в БСП. Според опозицията в партията „предстоят още доста назначения и както се вижда по предишните – всички са хора на шефката“.

Според подкрепящите Нинова обаче „всяка партия си има банка кадри и си ползва хора от нея“. По думите на председателя на групата на БСП в парламента Георги Свиленски „няма как председателят на левицата, независимо дали е Нинова или някой друг, да си купува подкрепа в партията по този начин“. Свиленски каза, че БСП има софмирани експертни съвети, съответстващи на всяко министерство.

„Назначенията в администрацията са по ресори, като хората, които се назначават точно от тези съвети, целта е да са специалисти“, каза той. И допълни, че „администрацията, поне от страна на БСП, не се попълва с партийци, а с хора – експерти“.

Че мненията в БСП ще бъдат полярни е съвсем очаквано. Очаквано е също, че войната на интерпретациите на „Позитано“ 20 няма да стихне. Поне не и преди очаквания конгрес на партията след две седмици.

Попитахме пресслужбата на Министерския съвет за коментар по темата за назначенията от квотата на БСП. До редакционното приключване на текста позиция по темата не беше получена.

1 Коментар
  1. Атанас Кирилов казва

    Председателят на БСП се избира чрез гласуване на редовите членове а те 95 % са за Корнелия. Добрев вън от партията!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.