БУНТ: Спасете театър „София” от крадливите ръце на ГЕРБ

0 2 060

Театър „София” осъмна с големи транспаранти, разположени по фасадата ѝ, предаде репортер на Narod.bg. Това е форма на бунт срещу готвения от Столичната община на гербопитечката Йорданка Фандъкова ремонт на емблематичната сграда, който изцяло ще наруши автентичния ѝ вид, пишат от „Спаси София“

На транспарантите са написани призиви сградата да бъде спасена от алчността на управляващите, които са готови да я превърнат в предната бутафория в името на бързото усвояване на поредните милиони европари. 

“Проблемите с този ремонт са много и се опасяваме, че ще се превърне в поредната бутафория. Красивата каменна фасада ще бъде свалена и заменена с окачена, нямаща нищо общо с оригиналната, а знаковият интериор ще бъде изкъртен и подменен с гипсокартон и плоскости от пресовани дървесни частици (ПДЧ).

Всички характерни елементи ще бъдат премахнати и няма да бъдат върнати, но пък ще се появи стъклена пирамида директно върху откритата сцена! Става въпрос за подмяна, не за реставрация и запазване на оригиналната замисъл на колектива архитекти на Театър София” – твърди Стефан Спасов от Спаси София. 

“След прекратяването на предишния търг, ние от Спаси София събрахме екип от най-доказаните експерти в сферата на опазването на старите сгради и на поредица от срещи се опитахме да убедим управляващите проектът да бъде променен, така че да се запази автентичния вид на сградата. Беше изготвен и експертен доклад с аргументи и списък на стъпки за подобряване на проекта, но за съжаление от Столичната община останаха глухи.” – казва Стефан Спасов от гражданската организация. 

Реклама

Според градските активисти още по-учудваща е позицията на зам.-кмета по строителството предвид факта, че дори и експерти от общинското звено Софияплан се обявяват за промяна на проекта и запазване на оригиналния вид на сградата.

“Неразбираемо е Общината да продължава с този проект на всяка цена, даже срещу аргументите и становищата на собствените си експерти. Каква е целта да се настоява толкова усилено, освен за да се усвоят поредните 10 млн. лв. европейски пари? Време е зам.-кметът по строителството, инж. Джоргов, да даде отговори пред обществото!” – категоричен е независимият общински съветник Борис Бонев. 

От Спаси София настояват за цялостна преработка на проекта, така че автентичният вид на сградата да бъде запазен. Според тях, зданието на Театър София е едно от най-ярките образци на българския модернизъм и не случайно има инициатива за вписването му в списъка на националното недвижимо културно наследство.

“На софиянци ни омръзна от бутафорните ремонти на властта, които изтриват различните културни пластове от лицето на София и заличават нейния дух. Призовавам управляващите да бъдат разумни и отговорни и да не преследват единствено усвояването и материалните интереси. Очаквам незабавно да бъде възложена цялостна преработка на проекта“, казва Борис Бонев. 

От Спаси София споделят, че са изчерпани всички експертни аргументи и времето за диалог е минало, без управляващите да се вслушат в тях.

Активистите казват, че ще дадат още един шанс на Общината, след което ще подготвят мащабен протест, на който ще поканят столичани да изразят недоволството си от начина на управление на София.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.