Фирми на ДПС зад кражби за 20 млн. лева в Поморие, където управлява ГЕРБ (СХЕМАТА)

3 2 860

Фирми от обръча на ДПС изплуваха при акцията на МВР тази сутрин в Поморие, при която се проверят обществени поръчка за 10 милиона евро в общината, управлявана от кмета на ГЕРБ Иван Алексиев от ГЕРБ.

Според източници на Фрогнюз от въпросната община става дума за съмнителни строителни дейности, свързани с реконструкция и модернизация на рибарското пристанище.

Първата обществена поръчка е от 2015 година на стойност малко над 11 млн. лева с ДДС. Любопитното е, че тя се печели от дружество „Асара“, в което участва небезизвестната фирма, свързана с ДПС и управлението на Бойко Борисов „Водстрой 98“ АД. Собственици на дружеството сега са „Хидрострой“  и техните представители – Велико Желев, Николай Пашов и Живко Недев.

Друга фирма, част от дружеството „Асара“, е „Булдони“ ООД със собственици Емил Гоцев и Иван Николов, сочат официалните регистри. Оказва се, че още една фирма влиза в  „Асара“ и това е „Билдинг комфорт“ ЕООД с управител Иван Епихов.

Има подозрения, че зад фирмата стои бившия депутат от ДПС и знакова фигура на партията Камен Костадинов. Любопитното е, че съпругата на Костадинов – Венета и Епихов фигурират в управителното тяло на друго дружество – „Инвесто 7“, показват още информационните масиви.

Реклама

Оказва се, че срокът за реконструкцията е бил удължен с 6 месеца и той приключва в края на 2015 година.

Половин година по-късно, в средата на 2016 година кметът Иван Алексиев иска от общинския съвет да се отпуснат на „Асара“ още 3 милиона лева, като по-късно тези пари са изплатени. Така сумата за реконструкцията на пристанището набъбва на близо 15 милиона лева. Нещата, обаче не приключват дотук.

През февруари 2019 година община Поморие открива нова обществена поръчка, отново за модернизация на същия обект – рибарското пристанище. Обявената сума е за малко над 5 млн. лева с ДДС, обясниха източниците ни от Поморие. По ирония на съдбата пак печелят две от фирмите в познатото ни вече  дружеството „Асара“.

Това са „Булдони“ и „Билдинг комфорт“. Те са изпълнявали също така строителния и авторски надзор и за двете обществени поръчки.

В момента се проверява дали при двете обществени поръчки не са били извършвани едни и същи монтажни дейности, както и дали за една и съща работа не е платено два пъти.

Особено внимание ще бъде насочено към включени допълнителни водолазни услуги, за които общината е броила половин милион лева. Тепърва ще се нищи дали изобщо някой човек се е гмуркал, така както е било описано по документи.

По случая вече има разпитани двама свидетели пред съдия.

3 Коментара
  1. Затвор за тиквата казва

    Гледах интервю с гербераста и мутра Ванката простака кмет. Нещо ми се струваше притеснен. Спокойно Ванка, каскета ще те прекрие!

  2. зо км от градчето казва

    само това ли намериха бе Ванко….трябва да ги почерпиш яко ако ще те дерат само за това

  3. многознайко казва

    Много се бавят ревизиите.Аспешно следва да се извърши глобална ревизия на цялата държава.Да-знам,че е трудно но трябва да се действа бързо-преди да духнат някои действащи лица с плямкосаното,а то е доста-Всеки трябва да си го получи,който се е облажил от властта.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.