ДОБРА НОВИНА: Прокурори бягат от прогешевска асоциация, умишлено не плащат членския внос

1 5 594

Асоциацията на прокурорите се оказва не само най-яростния защитник на обвинител №1 Иван Гешев, но и голям „балон“, който е на път да се спука.

Истината е, че зад всички изявления в подкрепа на Гешев всъщност стоят десетината човека от Управителния съвет.

Куриозното е, че част от тези прокурори всъщност са избрани за административни ръководители и така по закон са подчинени на Гешев.

Редови членове на Асоциацията в момента масово са започнали да напускат организацията именно защото чувстват, че тя не защитава техните интереси, а единствено тези на Гешев, пише „Фрогнюз”.

Не малка част пък не си плащат членския внос, само и само да се откопчаят от прогешевската организация. На практика позициите на Управителния съвет се разминават диаметрално с мнението на останалите прокурори. Освен това не се провежда допитване до всички, преди да излезе едно или друго съобщение.

Председател на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите е Валентин Николов. От юни 2021 година ВСС го избра за шеф на Окръжна прокуратура – Плевен. Предшественикът му Евгени Иванов е член на ВСС.

Валентин Николов е един от първите, които скочи да защити публично Гешев, когато през миналата година шефът на МВР Бойко Рашков и бившият правосъден министър Янаки Стоилов поискаха от ВСС да отстранят Гешев.

„Прокуратурата е един от най-реформираните органи. Има много по-важни неща в този момент от прокуратурата“, опита да отклони темата той. Относно практиката на прокуратурата да се публикуват разговори от СРС-та, той каза:

Реклама

„Трябва да се намери баланса между това гражданите да бъдат информирани и прокуратурата да е прозрачна, и между това да се спазва закона“. Николов лансира и теза, която Гешев упорито насажда, а именно, че от създалата се ситуация печели престъпността. 

Други двама членове на УС на Асоциацията също са пряко подчинени на главния прокурор по силата на действащата йерархична подчиненост. 

Блага Георгиева е ръководител на районна прокуратура в Свищов, а Чавдар Грошев управлява районната прокуратура в Пловдив. Крайно еретично би звучало, ако двамата вземат да скочат срещу Гешев, ако нещо не одобряват в действията му?! 

Интересно се развива и кариерата на друг представител от управителното тяло на прокурорската асоциация. Става дума за Елин Алексов. От 2020 година прокурорската колегия на ВСС единодушно го избира за административен ръководител на военно-апелативна прокуратура.

Интересно се е развило това „състезание“, тъй като неговия опонент Нивелин Начев доброволно се отказва от надпреварата.

Така за поста състезанието протича само с „един кон“. През юли 2021 година в телевизионно интервю Елин Алексов защитава яростно Гешев относно исканата му оставка. „Колегите от ВСС взеха правдиво и добре обосновано решение“, визирайки отказа. 

Според въпросния прокурорски началник „не трябва да се тръгва с презумпцията, че той /бел. ред. главния прокурор/ ще извърши престъпление. „Предложението на Янаки Стилов не е добре мотивирано“, допълва Алексов. Малко след това Стоилов става конституционен съдия. 

Друг член на УС на Асоциацията е Ивайло Илиев. От 2021 година той е избран за зам.-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура-Кюстендил.

През септември ВСС го избира за европейски делегиран прокурор.

1 Коментар
  1. Stan казва

    Навързани като черва!
    За 5 лв работа не вършат, но получават по 20 тлъсти заплати годишно!
    Ако ги сложат да работят на струг или фреза не могат си изкара и за хляба.
    Те са Престъпници с бели якички и вратовръзки!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.