Братя Домусчиеви „ударени“ с 25 милиона лева заради „Български морски флот” (РАЗВРЪЗКА)

1 3 997

Арбитражният съд към Българската търговско-промишлена палата е решил „по соломоновски“ проточилия се спор между сегашния собственик на „Параходство Български морски флот“ АД  – „Кей Джи Маритайм Шипинг“ АД на Киро и Георги Домусчиеви, и предишния – държавата, като „удари” братята с 25 милиона лева!

През октомври 2019 г. държавата в лицето на Агенцията за приватизация заведе арбитражно дело за неустойки срещу компанията на братя Домусчиеви, която през 2008 г. купи параходството БМФ. Претенцията – за малко над 52 лева, бе заради неизпълнени ангажименти по приватизационния договор – най-вече за осигуряване на определен тонаж на корабите в декадата след приватизацията.

Сега арбитражът към БТПП се е произнесъл, че „Кей Джи Маритайм Шипинг“ действително дължи неустойки, но сумата е само 25 млн. лева, тоест половината от поисканата от държавата, разкрива специализираният сайт lex.bg.

Решението от близо 60 страници е постановено единодушно от арбитражния състав през декември, съобщи пише lex.bg. То е задължително и подлежи на принудително изпълнение, но всяка от двете страни по спора има право да поиска отмяната му в следващите три месеца. С други думи, сагата може да се проточи още.

СДЕЛКАТА

Реклама

„Кей Джи Маритайм Шипинг“ АД придоби 70% от „Параходство Български морски флот“ през 2008 г. Купувачът пое 13 групи задължения за следващите 10 години: запазване на основната дейност и статут на дружеството, инвестиции в нови кораби, поддържане на определена численост на пресонала, поддържане на средногодишно общ тонаж на корабите не по-малък от 1 300 000 DWT и т.н.

Но след приватизацията на БМФ се развихри световната финансова криза и тя засегна сериозно и международния фрахтов пазар. Това забави инвестициите на новия собственик на параходството и затова обновяването на корабите се забави.

При раздържавяването над 50% от плавателните съдове на БМФ са били на възраст над 25 години. По данни на дружеството към момента то притежава флот от близо 1 500 000 DWT при средна възраст на корабите от 7 години.

По делото са направени две подробни комплексни експертизи, разпитани са свидетели на страните и са приети десетки писмени доказателства.

От тях излиза, че има сериозно разминаване между данните – корабособственикът твърди, че е преизпълнил плана, а в документацията на Агенцията за приватизация (тя междувременно бе преобразувана в агенция за публичните предприятия) е била отчетена с над 200 х. тона по-малка товароносимост.

1 Коментар
  1. многознайко казва

    Ще им раздухат…гората.Само новия електрически кабел от камбаните до новия палат над БИСТРИЦА струва толкова,за да си имат и ток и вода и гледка……но от прозолците на майор Векилски не се вижда много от планината-повечето е само небе на квадратчета.Гледайте обаче в суматохата да не духнат като Галеви.
    Още се бавете-още.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.