Новите автобуси за 605 млн. лева – бизнес за мутрите около Мето Илиенски и шефа на Бойко –Румен Пашата

0 5 629

От сестрата на изчезналия висаджия Мето Илиенски, до приятели на шефа на Бойко Борисов в СИК – Румен Пашата, Валентин Златев и Емил Хърсев. Все такива „хубави” хора изскачат по един или друг начин около доставките на екологичен транспорт за 10 града в страната, дочу Narod.bg.

Веднага да уточним, че финансирането – над 605 млн. лева, идва от Брюксел и затова не е изненада, че към тези пари протягат ръце само много специални лица и фирми.

Договорите за доставката на електробусове и нови тролеи са подписани от бившия министър Нено Димов (издигнат на поста от ВМРО), преди да започне напрежението около него, пише „Уикенд”.

В далаверата са и кметове и съветници от ГЕРБ, определили правилните победители в конкурсите. Това обаче не означава, че колите скоро ще се появят – явно трудно се преразпределят толкова милиони левове.

Три от кметствата, забъркани в интригата, вече бяха атакувани от комисията на Цацаров, като много преди това тръгнаха слуховете за тлъстите рушвети.

За размера на комисионите, можем да съдим от слухът във Враца, според който кметът Калин Каменов е прибрал 1 млн. лева. Той разбира се отрича тази „гнусна клевета”. Враца, заедно със Стара Загора и Варна са засега първите, в които се появиха ревизори, но това не е краят.

Другият играч в схемите – Павлин Бошнаков, работи с „Лукойл Нефтохим Бургас” още от 2013 г. По договор той обезпечава противопожарната безопасност на комбината. Освен това е и вносител на пожарни коли, а също и на специализирано оборудване за тях.

Представител е и на италиански автомобилни компании за региона, сочи се за много бързо проспериращ бизнесмен. Заедно с Емил Хърсев и адвокат Евгений Делибалтов, Павлин Бошнаков участва и в „Асоциация за гражданско управление на кризи”.

За Емил Хърсев само да отбележим, че до вчера беше съветник на премиера Стефан Янев, а преди това, както „Уикенд” писа няколко пъти, купуваше скъпи имоти за отбрани клиенти в топ центъра на столицата. Той закупи и онзи прословут апартамент с бронираните стъкла на Цветан Василев.

Столичният адвокат Евгений Делибалтов пък от години пък е известен като един от най-близките приятели на Румен Николов-Пашата.

Павлин Бошнаков се появява и в Стара Загора и се класира за обществената поръчка за 33 електробуса за 42,4 млн. лв. Там консорциумът се нарича „Ел Бус Трак Енд Коуч България”.

В Бургас като доставчик на екобусове се появява и още една фирма, която преди години е била свързана с „Литекс комерс” на олигарха Гриша Ганчев. „Българска автомобилна индустрия” се нагърбва с доставката на 12 коли. Тази компания е  наета и в Плевен. Там поръчката е за 14 возила за близо 14 млн. лева и вече са доставени повечето от колите.

Във Варна, където хората на Цацаров вече ровят, са заделени 85 млн. лева за доставка на 60 електробуса. От Комисията, дето трябва да бори корупцията, съобщиха лаконично, че там е имало натиск над членове от комисията. Победителите са два консорциума – „Еко транспорт Варна” – за 40 електробуса и „Джи Ди Ей” – 20 съчленени рейса.

Иначе в конкурса се явяват няколко фирми, включително и една турска, но надделява консорциум „Еко транспорт Варна” на „Еко бранд” и израелската „Чайна моторс”. Собственик на „Еко бранд” е някоя си Ина Радославова, която на парламентарните избори през април е в листата на ВМРО.

Реклама

Да уточним, министърът, при който са подписани договорите – Нено Димов, е от квотата на ВМРО, както и самото министерство е натъпкано с кадри на войводите, затова и тази политическа нишка явно не е случайна.

Любопитно е също, че фирмата на Ина Радославова, която ще внася екоколи за милиони, е регистрирана с 2 лева капитал през 2016 г.

Не че законът не го позволява, ама звучи леко несериозно, особено когато става въпрос за договори за милиони. Ина Радославова  се появява във фирмата, регистрирана на столичната ул. „Родопски извор” в самия край на 2019 г., само месец след подписването на договора на община Варна с министерството на екологията.

Другият победител край морето – консорциумът „Джи Ди Ей” е на „Авто инженеринг холдинг груп” и китайската „Сямън голдън драгън бус ко”. Както Narod.bg пръв разкри, „Авто инженеринг холдинг груп” има скандално минало, свързано пак със съмнителни, но многомилионни обществени поръчки, а запознати я свързват с бизнесмена Румен Николов – Пашата.

Официалният собственик и управител е Юлиан Димов. Той печели не само във Варна, но и поръчка за 5 тролея в Хасково за близо 5 млн. лв. Във Враца му възлагат вноса на 13 коли за близо 13 млн. лева. „Авто инженеринг холдинг груп” се води представител на китайски производител, но се оказва, че много обича да работи с белоруски завод, въпреки че страната на диктатора Лукашенко е със санкции, наложени от Брюксел.

Компанията на Юлиан Димов успява да докара във Враца 9 тролейбуса за 9 млн. лева. Тези коли, иначе посрещнати с голям възторг от кметството, трябва да са полски и то от конкретен модел – „Mеtrоpоlis MP”. Бързо става ясно обаче, че са произведени от белоруската държавна компания „Белкоммунмаш”, „Уикенд” подробно описа аферата, като експерти ни увериха, че уникалният VIN код на тролейбусите много точно показва подмяната – вместо варшавският модел „Mеtrоpоlis MP”, във Враца се движат тролейбуси „Ольгерд” от Минск.

И това не е краят на интригата. Източници, на които имаме доверие твърдят, че бусовете са втора ръка. Излъсквали ги да станат като нови в предприятие в Хасково, зад което стои милионерът Йордан Христов. Според източниците ни мълвата за трансформацията на белоруските тролеи бързо се разнесла из халетата на завода в Хасково.

Синът на бизнесмена Спас Русев – Евгени, е главното действащо лице в промяната на столичния транспорт към екологичен и щадящ природата. Въпреки че поръчката за електробусите е спирана няколко пъти, накрая през октомври 2020 г. е спечелена от българо-китайския консорциум „Чериът Моторс – Хайгър”. Тя е за над 33 млн. лева.

„Чериът моторс” е собственост на сина на Спас Русев – Евгени, като той и съдружниците му вече са осигурили 30 коли и 10 зарядни станции. В столицата са вкарани и 30 нови чешки тролейбуса. За тях са платени 37,3 млн. лв.

В Русе очакват да се возят на 20 чешки елетробуси, но там има проблем с тролеите. Причината е, че съветници от опозицията разшумяват скандала, защото по тяхна информация се пече „чудовищната схема за злоупотреба с европейски средства и корупция от най-висша степен”. След това кметството забавя поръчката. От електробусовете обаче е доставен само 1, а за другите срокът е 2023 г.

В Сливен също е прекратена процедурата, по която трябва да се осигурят 4 коли за близо 4 млн. лева. Причината е, че до края на конкурса стига само една фирма, другата, която е кандидатствала е била отстранена. И двете сега недоволстват и обжалват в съда.

В Перник положението е подобно. Там чакат 5 нови коли за 5 млн. лева, но и там поръчката е прекратена, понеже има жалби в Комисията за защита на конкуренцията. В Хасково пък печели фирма, която дава по-висока цена, но следва обжалване и заради това конкурсът е спрян.

В крайна сметка се оказва, че още от 2019 г. се правят конкурси за доставката на модерния екологичен транспорт, но новите коли едва ли скоро ще тръгнат из улиците.

Причината е ясна – почти няма град, в който да не се обжалват крайните резултати в Комисията за защита на конкуренцията и в Административния съд. Ощетените са категорични, че условията са били нагласени за определени доставчици, а също и производители.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.