Бивш министър: ГЕРБ няма да оцелее, ако не отхвърли Бойко Борисов

1 4 284

Юлиан Попов е стипендиант на Европейската климатична фондация, председател на Building Performance Institute Europe, бивш министър на околната среда и водите на България.

– Какви са надеждите ви и какви опасенията за 2022 г.?

– Умерен оптимист съм за 2022 г. Мисля, че светът ще се възстанови икономически, а уроците и мобилизацията около ковид ще ни тласнат напред. Разбира се, тревожи ме напрежението с Русия. Русия е тежко неразбрана, но също и обладана от маниакални идеи за възвръщане на загубено величие страна.

– Кое е неизбежното в политическата среда, което ще се случи?

– У нас ще видим отърсване от примитивизма на Бойко-Борисовата ера. Надявам се ГЕРБ също да намери сила и самочувствие да отхвърли лидера си. Ако не го направи, ще се стопи. Парламентаризмът поне отчасти ще се възстанови.

– Ще усетим ли промяна по отношение на бюрокрацията, корупцията, условията за правене на бизнес, данъците, градската среда, транспорта, здравеопазването?

– Да, донякъде. Ние всичко правим донякъде. Сякаш ни е страх да докараме нещата докрай. Имаме непоносимост към радикалните решения. Затова ще видим подобрение в администрацията и политическия живот, но това подобрение ще срещне тежка съпротива, просто защото подобрението е промяна.

– Ще бъде ли стабилно новото управление?

– По-скоро да. Поне в първата половина на мандата си правителството има една обща цел – отърсване от ГЕРБ. Това е сплотяващ интерес, защото освобождава пространство за всички нови партии. В същото време БСП е в парализа и няма много ходове.

След местните избори вероятно партиите ще се мобилизират и ще разпалят битката си една срещу друга. Не бива да забравяме, че тъмната държава продължава да съществува и ще направи всичко възможно да предизвика хаос.

– Трите най-сериозни риска пред коалиционната формула и правителство за 2022 г. ?

– Саботаж от криминализираната държава. Тя е още тук и е силна. Вторият риск е липсата на административен капацитет за промяна. Третият е съпротивата на обществото.

Реклама

Надявам се правителството да се справи и с трите, но трябва да е постоянно нащрек.

– Какво очаквате от заявилите се като опозиция ГЕРБ и ДПС?

– Нищо необичайно. ДПС ще отстоява гарантираната си позиция и ще се опита да внесе смут и разкол в правителството, ако му се отдаде добра възможност. ГЕРБ ще се опита да задържи своята позиция на основна партия, но скоро ще започне да се свива, ако не реши вътрешно да се промени. Двете партии ще се опитват да блокират правителството, но няма да им е лесно, защото интересите им са различни. ГЕРБ се опитва да оцелее, докато пред ДПС не стои заплаха от заличаване.

– Ще има ли промяна в доминацията изпълнителната власт да е водеща/по-силна/активна от законодателната?

– Да. Самата коалиционна формула предполага известно възстановяване на баланса. Освен това парламентът сега е много разнопосочен и е много по-вероятно вътре да възникнат остри противоречия. Това е добре и ще помогне на парламента да присъства по-силно в политическия живот.

– Какъв президент ще видим през първата година на втория му мандат?

– По-уверен и по-спокоен. Не мисля, че президентът ще се опита да съставя своя партия. Ще се опитва да влияе върху решенията на изпълнителната власт, но това е нормално. Президентската институция у нас все още търси своята роля, която продължава да не е съвсем ясна.

– Кога ще са следващите парламентарни избори според вас?

– Най-вероятно след четири години. Възможно е също местните избори да предизвикат сътресение, което да доведе до нови избори.

– Идва ли краят на пандемията от коронавирус?

– Да, краят се вижда. Но това не е край като в киното. Екранът няма внезапно да изгасне и лампите в салона няма да светнат. Краят на пандемията е по-скоро комбинация от периодична ваксинация, отслабване на вируса, лечение и ново поведение и начин на работа и общуване. Животът ни се промени, но животът ни така или иначе се променя постоянно.

„Дневник

1 Коментар
  1. ИСТИНАТА казва

    За ОПГ“герпб“ не можем да кажем,НО за „ПП“ и „коалицията“ сме СИГУРНИ,че ако НЕ ИЗКАРАТ ИСТИНАТА за: НОЩНОТО ШКАФЧЕ,Мата Хари,гласът от ЗАПИСИТЕ,Барселона,…………и т.н.,………….и т.н.,…………..и т.н……..,НЯМА да ОЦЕЛЕЯТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.