Цацаров официално: Яка корупция в Стара Загора и Враца, където усвояват пионките на Бойко Калин Каменов и Живко Тодоров

1 14 880

В общините Стара Загора и Враца са извършени корупционни престъпления при поръчки за купуване на автобуси и тролеи. Това е становището на антикорупционната комисия КПКОНПИ на Сотир Цацаров, която е предала материалите на прокуратурата.

И двете общини се управляват от кметове на ГЕРБ – Живко Тодоров в Стара Загора и Калин Каменов във Враца. Това е третата община с кмет от партията, за когото, комисията, ръководена от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, твърди, че има съмнения за корупция.

Такъв сигнал вече бе подаден за Варна, управлявана от друг гербопитек – Иван Портних. Поръчката е сходна – машини за градския транпосрт. Другото общо е, че и трите търга са частично финансирани с пари по оперативена програма „Околна среда“. КПКОНПИ внезапно се разработи срещу кметове на ГЕРБ след смяната на правителството и все по-усилени разговори за промени в самата комисия.

Реклама

Във Враца са проверени две поръчки – едната за доставка на 9 тролейбуса, а втората – за доставка на 13 електрически автобуса, както и на зарядни станции за общо над 32 млн. лв.

„В хода на проверката са изискани документи на място и са снети писмени обяснения от лица, участвали в проведените процедури. Установено е, че е получена неследваща се имотна облага, както и нарушения при доставката на тролейбусите – не са изпълнени параметрите, изрично посочени в техническото предложение и спецификацията към сключения договор.

В резултат на това в експлоатация са въведени транспортни средства, които не са били предмет на обществената поръчка и са произведени от беларуско държавно дружество, без да е установено дали отговарят на нормативните изисквания за транспортни средства в ЕС“, пишат от комисията.

Търговете в Стара Загора също са два – за за над 35 млн. лв. и е за покупка на 55 нови дизелови автобуса и за зарядни станции за близо 50 млн. лв. Печелят ги три фирми – полска, чешка и българска.

„Установени са данни за извършени противозаконни действия от лице, заемащо висша публична длъжност, изразяващи се в превишаване на правомощията му и оказване на въздействие в процеса по подготовка и провеждане на обществените поръчки с цел определяне на конкретен участник за изпълнител, за което същото лице е получило неследваща му се имотна облага“, твърдят от комисията.

1 Коментар
  1. […] Цацаров официално: Яка корупция в Стара Загора и Враца,… […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.