ПРЕСТЪПЛЕНИЕ в Narod.bg: Как човек на Иван Костов лапна „Неохим”(синът на Димитър Димитров – Стефан, се пребоядиса и влезе в ГЕРБ)

2 6 796

„Неохим“ е най-големият завод за минерални торове у нас, приемник на химическия комбинат в Димитровград, създаден през 1951 година под гръмкото име „Сталин” със специално решение на политбюро на ЦК на БКП.

Всъщност комбинатът е първата „рожба” на „българо-съветската дружба” и като повече такива индустриални гиганти от онова време, построен без спазването на екологични стандарти, въпреки че по света химическата индустрия е най-опасното за човека и природата производство.

Сигнал до Narod.bg разкри, че дружеството е приватизирано през 2000 година и сега е семейна собственост. Според информация от Търговския регистър има 4 основни акционера, включително и регистриран в Лихтенщайн. Според декларация, задължителна заради мерките срещу пране на пари, действителният собственик на „Неохим“ е Димитър Стефанов Димитров, който е и генерален директор след приватизация.

Синът му Стефан Димитров от години е прокурист на „Неохим“, а от няколко дни е изпълнителен директор. Приватизация бе съпроводена с огромен скандал, когато стана известно, че огромният химически завод става частен за скромната сума от 100 000 долара.

От сумата само 30% са платени кеш, а останалите с държавни облигации. Към онзи момент близостта между „приватизатора” Димитър Димитров и тогавашния премиер Иван Костове е публично известна.

Смята се, че именно близките отношения между двамата са причина за преминаването на „Неохим“ от ръцете на държавата в частник срещу изключително ниска цена.

Кой е Стефан Димитров?

Стефан Димитров е „интригуваща” личност, замесена през годините в поредица скандали и съмнителни афери, занимава се не само с управлението на завода за торове, а и с политика.

Стефан Димитров е бивш кмет на Димитровград в периода 2007-2011 година. Тогава Димитров е под 30 години, а амбицията му е отново да е кмет, за да подсигури светлото бъдеще на семейното предприятие. Интересно е, че за първия му кметски мандат е издигнат от местната дясна коалиция „Движение заедно за промяна“, която обединява „Българска социалдемокрация“, „Европейска сигурност и интеграция“ и „Родолюбие 2000“.

След като не спечели втори мандат, Стефан Димитров става председател на Общинския съвет в Димитровград. През 2013 година позицията му предизвиква огромен скандал. Поради задължение за публичност на получените възнаграждения, направените разходи на заетите на избираеми длъжности, какъвто е Стефан Димитров, в медийното пространство излиза информация, че тогавашният мениджър на „Управление и развитие на човешките ресурси“ в „Неохим“ взима заплата от 25 000 лв на месец.

През годините Стефан Димитров се кандидатира за депутат от листата на „Реформаторски блок“, а през тази година е част от листата на „ГЕРБ-СДС, но вече се ориентира в правилната посока към „Продължаваме промяната“.

В момента „Неохим“ е с 800 служители, но преди години персоналът е няколко хиляди души. Значителна част от работниците на „Неохим“ традиционно гласуват за собственика на завода, което е сочено за т.нар. корпоративен вот.

Ако се прибавят семействата на всички 800 заети , както и ангажираните в свързани производства, потенциалните гласоподаватели в полза на политическите амбиции на Стефан Димитров  се увеличава поне 3 пъти. Това е и причината толкова лесно изпълнителният директор на „Неохим“ да си осигурява постове в местната власт.

Реклама

За да подсигури високия си статут в Димитровград Стефан Димитров оглавява и местното звено на КРИБ на Киро Домусчиев, като използва позицията, за да прокарва интересите на „Неохим“ на местно и национално равнище.

През годините за „Неохим“ се говори в медиите основно при наложени глоби, възникнали пожари, застрашаващи не само хората, а и природата, както и за други проблеми, най-вече касаещи екологията.

В новинарските сайтове, в рубриките на националните телевизии за сигнали на зрители, както и в социалните мрежи е пълно с притеснителни снимки и данни за значително замърсяване на въздуха и водите, причинено от дейността на „Неохим“.

Показателен е и случаят от лятото на 2020 година, когато се оказа, че торовият завод „Неохим“ е отровил водите на река Марица, изпускайки огромни количества непозволени вещества.

Тогава разследващите власти откриха огромна концентрация на нитрати, нитрити и амониев азот във водите около завода, а министърът на околната среда и водите Емил Димитров обяви, че в реката са открити остатъци от торовете, които се произвеждат в „Неохим“ и завишението на вредните субстанции в участъка е било 360 пъти над нормите.

След като пили от водата, 28 крави, от които повечето бременни, умряха, а собственикът им получи от държавата скромните 37 034 лева. Освен това, предвид риска от възникване на огромно замърсяване на околната среда, превантивно бе спряно водоподаването към над 50 населени места в района.

Но това не е единственият път, когато „Неохим“ нанася огромни щети за околната среда. Почти всяка година в различна част на предприятието възниква пожар от различен тип. Въпросните пожари доказано водят до сериозно повишаване на вредните газове и „Неохим“ е многократно глобяван.

През 2020 година всички медии обявиха огромна производствена авария в дружеството, но хитрецът Стефан Димитров нарече информацията „фалшива новина“ и се опита да извърти и обясни чутия страховит тътен, който не само димитровградчани, а и много по-далеч чуха, с изпускане на налягането от клапаните.

По думите му предприятието не е работело, което предизвика проверка за причините за ползването на прекалено големи количества вода в момент, в който от дружеството казват, че са в ремонт.

Освен всички скандали на тема екология, през 2015 година тарикатът Стефан Димитров се забърка и в сага за бракониерство. Бившият кмет беше разследван за незаконен лов на елени и сръндак.

В джипа на тогавашния шеф на общинския съвет в Димитровград бяха открити няколко пушки, като се смяташе, че има още и в колата на охранителите му. Тогава защитата му бе поета от небезизвестния адвокат Менко Менков.

Въпросният адвокат дълго време бранеше в съда интересите на Цветан Цветанов, по-късно започна да придружава Бойко Борисов на разпити. Със сигурност защитата на Стефан Димитров е била осигурена от много високо ниво в държавата по онова време, което е още едно доказателство за дебелите му връзки с властта.

Въпреки първоначалната близост на фамилията до СДС, през годините стана ясно за тесни връзки с Христо Бисеров и Радан Кънев, а последните избори и явяването му като кандидат депутат от ГЕРБ-СДС са доказателство, че за семейство Димитрови няма врати, които не могат да бъдат отворени и контакти, които не могат да бъдат направени.

За да чисти имиджа на „Неохим“ като завод с много екологични проблеми и да се добере до така любимите си еврофондове, Стефан Димитров активно се е заел да търси финансова подкрепа за фасадния, създаден да заблуждава обществеността и управляващите проект за развитие на водородни технологии.

Изглежда, че „усвояването” на средства от „Зелената сделка“ е поредната цел на мастития бизнесмен и политик Стефан Димитров.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.