Бойко Рашков мачка глутницата: Имам едни снимки в папката… ДПС заплашвали шефа на МВР в Разград!

0 5 102

Аз дали съм давал разпореждане на полицаи да влизат в домовете на граждани? Аз мисля, че средно интелигентен човек знае, че министърът на вътрешните работи е политическо лице и не отдава подобни разпореждания. Това го правят служителите на МВР”, обяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.

„Имам едни снимки в папката. Показателни. Въпросът не е, че който е купувал и продавал гласове ще отиде на съд, а кой му е дал тези средства и как са придобити”, посочи той.

Конфликт между вътрешния министър Бойко Рашков и депутатите от ДПС се разрази по време на днешното изслушване на шефа на МВР. То беше инициирано от ДБ по повод нарушенията при сформиране на подвижни избирателни секции за хора с увреждания за изборите през 2021 г.

За тези секции от ДБ твърдят, че са били използвани като форма на контролиран вот в районите със смесено население. Миналата година МВР започна проверки, довели до досъдебни производства, по редица сигнали, че секции са създавани на основата на фалшифицирани епикризи за увреждания.

В хода на изслушванията бяха споделени данни, които вече са известни. Например за резкия скок на избиратели, пожелали да гласуват с мобилни урни, след като беше въведено машинното гласуванте – във Върбица подвижните секции са били повече от стационарните, а в Черноочене и Кирково около 40 процента от избирателите са гласували с мобилни урни.

Бойко Рашков посочи, че преписките за подобни нарушения след юлските избори са били 202, а за изборите през ноември вече са 287.

Реклама

Това, което обаче развълнува пленарната зала, беше твърдението на шефа на МВР, че представители на ДПС са заплашвали областния директор на полицията в Разград заради действия по организацията на изборите.

От движението обявили дори, че ще предприемат граджански арести на служители на реда за това, че си вършат работа, посочи Рашков. По думите му заканите са били отправени публично и много хора в града са свидетели. Той се оплака, че от местната прокуратура не са предприели нищо, въпреки че точно в Разград между обвинителите и полицията имало най-добро взаимодействие в борбата с изборните нарушения.

Докато Рашков говореше, водачът на ДПС Мустафа Карадайъ непрекъснато подвикваше от мястото си в залата. Водещият заседанието Кристиан Вигенин му направи забележка и накрая Карадайъ ядосан напусна. Точно тогава вътрешният министър обяви, че в Старозагорско най-активни в търговията с гласове били именно представители на движението.

Разгневен, депутатът от ДПС Станислав Атастасов нападна Вигенин, че позволил на Рашков да сложи знак на равенство между хората с увреждания и купените избиратели. „Тук не правим изслушане на министър, а изслушване на мераклия за политик“, заяви Анастасов. И обвини Рашков, че отправя клевети, от които по-късно ще се измъкне с оправданието, че прави политически изказвания.

Шефът на МВР отвърна, че клевета по Наказателния кодекс е невярно твърдение. „Четете, четете“, подкани той депутатите от ДПС.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.