Огромна нова кражба готвят ГЕРБ и Фандъкова – 180 млн. от боклука потичат към чекмеджетата през братя Домусчиеви, Румен Вълка и Титаните

4 5 863

ГЕРБ и Йорданка Фандъкова готвят нова колосална кражба – една фирма и два консорциума от юридически лица протягат ръце към рекордния бюджет от 144 милиона лева без ДДС (172,8 милиона с данъка, б. ред.), който Столична община обяви, че е готова да даде през следващите пет години за събирането и извозването на боклука в 4 района на София. Парите трябва да потекат към чекмеджетата през фирми на придворните олигарси на престъпната шайка братята Домусчиеви, Румен Гайтански – Вълка и Димитър Борисов и Иво Иванов – Титаните.

Районите са обединени в 2 зони, като т.нар. Зона 8 включва „Младост“ и по-голямата част от „Триадица“ (без частта, заключена между бул.„Витоша“, ул. „Позитано“, бул. „Христо Ботев“ и бул. „Патриарх Евтимий“).

В Зона 9 пък са организирани „Витоша“ и „Овча купел“. Срокът за подаване на оферти в конкурса, започнат от общината през декември, изтече.

Стойността на обособената позиция за Зона 8 е до 73,921 млн. лева без ДДС. Единият от претендентите за този бюджет е компанията ЗМБГ АД, която и в момента чисти споменатите два района.

Фирмата се счита за свързана с братята-милиардери Кирил и Георги Домусчиеви. Преди време същото дружество се наричаше „Заубермахер България“ ЕАД, което също години наред поддържаше чистотата в „Младост“ и в споменатата част на „Триадица“.

Конкурент на Домусчиеви за почистването на Зона 8 е консорциумът „Еко София груп“ ДЗЗД. Основен играч в него е компанията АЕС-Х ООД, която също има дълъг опит в почистването на София.

Въпросната фирма бе активен участник и в конкурса за разпределение на парите за сметосъбирането в края на 2019 г., с който Столична община избра почистващи фирми за останалите 7 зони на София. Тогава обаче АЕС-Х ООД не успя да вземе  нито един район.

Другите участници в сегашното обединение около тази фирма са РТК ООД, „ЕКО РЕСУРС-Р“ ООД, БКО ЕООД, „Еко Тийм София“ ЕООД и „Еко Клийн Сървиз“ ЕООД.

Консорциумът „Еко София груп“ ДЗЗД е подал оферта и по обособената позиция за Зона 9. За чистенето на районите „Витоша“ и „Овча купел“ Столична община е готова да плати до 69,384 млн. лв. без ДДС.

За да спечели тази поръчка обаче, „Еко София груп“ ДЗЗД отново ще се състезава с обединението, което и в момента върши тази дейност. Става дума за консорциума „София Юг“ ДЗЗД, който също се счита за свързан с братята Домусчиеви.

След обявяването на конкурса за двете зони гражданската организация „Спаси София“ изчисли, че цената от почти 144 млн. е почти двойно завишена в сравнение с предишната обществена поръчка за сметосъбирането в същите части на града, проведена през 2017 г.

Реклама

„Спаси София“ припомни, че стойността на новата процедура е нараснала с почти 61 млн. лева в сравнение с конкурса преди 5 години.

Според столичните активисти колосалният ръст на парите, които София се готви да плаща за почистването в споменатите 4 района, е предпоставка за кражби и злоупотреби.

„Огромна нова кражба готвят ГЕРБ и Фандъкова. Тези поръчки най-често се дават на фирми, свързвани с Вълка, Домусчиеви и групировката ТИМ. Липсва всякакъв контрол от страна на общината, а дейностите по почистване и миене често са изцяло фиктивни.

Контролът няма да се засили с инсталирането на Ивайло Иванов от МВР в Столичен инспекторат. Точно обратното – поражда съмнение, че чадърът ще е още по-разпънат и това е мотивът Фандъкова да сложи именно него като директор“, коментира „Спаси София“ във „Фейсбук“.

Както Narod.bg нееднократно писа, по покана на кмета на София Йорданка Фандъкова през октомври м.г. за директор на Столичния инспекторат бе назначен бившият главен секретар на МВР Ивайло Иванов.

През 2021 г. милиционерът бе уволнен от първото служебно правителство на Стефан Янев заради полицейското насилие над участници в протестите срещу кабинета на Бойко Борисов през 2020 г.

Само Narod.bg обаче разкри причината за неговото назначаване по личното настояване на Бойко – да контролира обществените поръчки и съответния „бонус” за гербаджиите около Борисов, особено що се касае до схемите в почистването, където е най-голямото лапане.

Останалите райони на София бяха разпределени между консорциуми около фирма „Титан“ на Димитър Борисов и Иво Иванов и на компании на Домусчиеви. Зона 1, включваща „Средец“, „Студентски“ и „Лозенец“, бе дадена на дружество „Титан София Център 1“ ДЗЗД.

Същото отговаряше за чистотата на Зона 1 и до провеждането на конкурса през 2019 и 2020 г. В консорциума влизат компании на „Титан“ на Димитър Борисов и Иво Иванов, и на Кирил Домусчиев – „Айс Ви „. Цената на почистването за целия период е 68,4 милиона лв. 

За втора зона бе избрано дружество „Титан София Изток 1 „, което също чистеше и дотогава. Обхватът на зоната включва районите „Искър“, „Панчарево“ и „Кремиковци“. В сдружението също влизат фирми на „Титан“ и на Кирил Домусчиев. Стойността на контракта е 60,6 млн. лв. 

В пета зона победител стана споменатото обединение „Титан София Изток 1“. Зоната включва „Банкя“, „Връбница“ и „Нови Искър“. Цената е 39,79 милиона лв.  

Седма зона, включваща „Възраждане“, „Оборище“ и „Триадица-център“, се почиства от също споменатата „Титан София център 1“. Стойността на този договор е 45 милиона лв. 

4 Коментара
  1. КОЛАРОВА - ВНУЧКАТА казва

    софиянци, какво чакате ,че не сте я изритали с шутове в гъзъ тази мумия селска

  2. Затвор за тиквата казва

    Шизофреничната свиня, простака винаги се прави на света вода и мисли, че по мутренски ще му се размине. (справка снимката по-горе) Идва деня в който ще отговаряш за всичките си престъпления. Ако беше в нормална държава отдавна да си история! Всъщност затвора вече е леко наказание.

  3. ЧЕСТИМЕНСКИ казва

    самоковския миндил е време да фаща влака за сливен ,ако си мисле че ще и се размине …… никой няма да застане зад нея – омразата към даскалицата е повече от огромна ,дано не си посегне

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.