Лошо, Баце! ДАНС вика Борисов на разпит за пачките евро по 500, кюлчетата злато и Мата Хари

0 7 201

МВР е започнало проверка на снимките с евробанкноти по 500 и кюлчета злато в нощно шкафче, правени в спалнята в държавната резиденция „Бояна“, когато тя е била обитавана от бившия премиер от СИК Бойко Борисов.

Вътрешният министър Бойко Рашков заяви в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по ТВ+, че ако служителите на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) преценят, че е важно за решаване на случая да бъде разпитан и самият Борисов, то тогава трябва да го направят.

„Ако съм аз, няма да пропусна да го разпитам. Ако посочи коя е Мата Хари, след като твърди, че знае коя е, то тогава ще можем да проверим дали и как тези пачки и кюлчета са били поставени в нощното шкафче“, каза Рашков.

Той добави, че прокуратурата се е задействала отново по случая, след като е разбрала, че МВР води разследване. В средата на миналия месец Софийската градска прокуратура поиска от БНБ експертиза и информация по серийните номера на банкнотите.

„Има няколко случая, при които активността на прокуратурата идва след тази на МВР. Защо? Страхуват се от това, което ще установи едно безпристрастно разследване ли“, попита Рашков.

Колата на Горанов няма досие в КАТ

Реклама

Вътрешният министър каза още, че все още има много детайли за установяване по казуса с бившия финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов, който беше засечен на границата с автомобил, издирван от Интерпол. Според него времето на производство на колата не съвпада с времето на нейната регистрация в КАТ. Освен това досието на автомобила липсвало в масивите на КАТ.

Рашков уточни, че в момента тече дисциплинарно производство срещу митническите служители, които пуснали Горанов да се върне към вътрешността на страната, вместо да конфискуват колата и да разпитат Горанов.

Още през този месец МВР ще представи в няколко пресконференции нови случаи на корупция, по които работи. „Откакто съм министър, където и да бръкнем, включително и в МВР, най-често срещаме нарушения и престъпления“, добави Рашков.

МВР шефът коментира и разпита си в прокуратурата за твърденията му, че знае къде са насочвани раздадените авансово пари за строителството на магистрала „Хемус“.

Пред журналисти Рашков обяви, че 30-40% от авансовите плащания са отивали в партийната каса на ГЕРБ. Заради това му изказване от партията на Бойко Борисов обявиха, че ще го съдят.

„Този вой и заплахите, че ще ме съдят, показват правна неграмотност, защото партия не може да води такива дела.

Прокуратурата не мисля, че прави добра услуга на бившето управление на нашата страна“, заяви Рашков, като уточни, че Борисов в крайна сметка може да стане клиент на прокуратурата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.