Журналист хвърли бомба! „Турски поток” спасил живота на Бойко Борисов

2 7 866

„Колкото по-малко газ потребяваме, толкова по-малко ще сме уязвими на извиване на ръце, включително в геополитически план, а във финансов план по-малко ще ставаме жертва на различни спекуланти – чужди и наши“. Това каза пред БНР Георги Готев, създател и издател на EURACTIV България.

„Документи, с които EURACTIV България разполага, свидетелстват за опасенията на държавната газова компания „Булгаргаз“, че заинтересовани среди се стремят да я уязвят финансово, поставяйки в опасност договора между България и Азербайджан за внос от 1 милиард кубически метра годишно.

В дъното стои натискът на Русия да намести на българския пазар нови газови доставчици за индустрията, който се подкрепя от амбициозни играчи, търсещи близост с правителството.

Журналистът обясни, че не „Булгаргаз“ са му предоставили кореспонденцията си:

„Те бяха даже доста уплашени, когато им се обадих с искане за коментар, защото се страхуваха каква точно публикация би могла да се получи.

EURACTIV първи писахме, че „Булгаргаз“ сезира ДАНС, че някой саботира техния дългосрочен договор с Азербайджан.

Реклама

От писмото, с което разполагам, е очевидно, че бивши шефове на „Булгаргаз“ разкриват конфиденциални елементи от договора, което предизвиква недоволство на Азербайджан и теоретично им дава правото да прекратят този толкова изгоден за България договор. Става въпрос до голяма степен за национална сигурност и правилно ДАНС е сезирана“.

Според Готев такова развитие на договорните отношения може да е изгодно за частни вносители, но подчерта, че то не е изгодно за България и за потребителите.

„Нищо не може да замени газопровода между Стара Загора и Комотини, който от 10 години се строи и все го няма.

Този строеж съвпада с мандата на Бойко Борисов. В същото време се построи т.нар. „Турски поток“. Изглажда Борисов беше под много специален натиск.

Аз съм чувал от мои източници, че той се е страхувал за живота си, ако не направи този газопровод, който в България се нарича „Балкански поток“.

По думите на журналиста покачването на газа с 30% от 1 януари не е удар срещу правителството на Кирил Петков, а е резултата от „полуделите цени“ на европейските борси.

2 Коментара
  1. Затвор за тиквата казва

    Това не е новина! Ако не беше този поток, тиквата отдавна щеше да го няма физически. Но няма кой да разследва далаверата на простака, защото щеше да е в затвора за държавна измяна и корупция доживот.

  2. ЧАПАЕВ казва

    ХА-ХА-ХА ,ТЕ ТАЗИ НОВИНА Я ЗНАЯТ И ХЛАПЕТАТА ОТ НАШАТА МААЛА ,- НЯКОЙ ГЕПИ ЕДНИ 600 000 МИЛИОНА И ЕДНО ЛОШО ЖУЖЕ МУ КАЗА ,ЧЕ АКО ЕДИН ПОТОКА НЕ Е ГОТОВ ДО ЕДНА ДАТА , ДРУГ ЩЕ МУ РАБОТИ КУРВИТЕ А РАЗЛИКАТА ОТ 600000 ДО 4 МИЛИАРДА Е ….ГЛОБАТА КОЯТО ЖУЖЕТАТА ОБИКНОВЕНО НАЛАГАТ НА ТЪПИТЕ АПАШИ

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.