Докога, Гешев? Прокуратурата не иска да види чувалите с пари от „Хемус”, разхвърляни по ГЕРБ-чекмеджетата

1 4 160

Намерението на прокуратурата да призове вътрешния министър Бойко Рашков като свидетел по делото за източените пари, отпуснати за магистрала „Хемус“, е израз на безсилие и нежелание да стигне до истината. Това коментира бившият правосъден министър Иван Демерджиев в понеделник пред БНР.

„Принципно прокуратурата може да призове вътрешният министър, въпросът е какво ще получи като показания от него, след като той много ясно заяви, че тези негови впечатления и знания за факти той е получил от разговори с лица, с които работи самата прокуратура“, посочи той.

Това от една страна е израз на безсилие на самата прокуратура да изпълни вменените ѝ по Конституция функции. От друга страна това е демонстрация, че прокуратурата не иска да работи по разкриване на истината по това досъдебно производство“, заяви Демерджиев.

„Очевидно прокуратурата следва линията да не иска да стигне до истината. Не знам защо трябва да се разпитва вътрешният министър, вместо да се разпитват лица, които излизаха по медиите с доста смущаващи обяснения за това как са минали тези пари и къде са стигнали … Това няма да стане с разпита с вътрешният министър“, каза още Демерджиев. 

Говорителят на Софийска градска прокуратура (СГП) Десислава Петрова обяви на 29 декември, че прокуратурата ще призове вътрешния министър Бойко Рашков като свидетел по делото за източените пари, отпуснати за магистрала „Хемус“. Причината е интервю на Рашков пред БНР, в което той казва, че за него „не е тайна къде са отишли тези средства“.

МВР твърдят, че милионите от държавния бюджет са били раздадени авансово на строителни фирми, а след това преведени на дружества-бушони, регистрирани на клошари и малоимотни. Впоследствие парите били изтеглени на каса и изчезнали.

Реклама

Тези кухи фирми са свързани с единствения към момента обвиняем по делото Борислав Колев, който е набирал хората, на които са регистрирани фирмите.

По-рано този месец прокурорите обявиха, че били подложени на натиск от висши полицаи за по-лека мярка на обвиняемия Колев срещу негови показания за останалите замесени в схемата. МВР на свой ред казва, че държавното обвинение няма желание да разследва делото.

Рашков заяви, че Колев му е споменал имена, но не каза кои. Обвиняемият в пране на над 53 млн.лв. е направил същото и пред прокурорите, след като все пак даде показания пред тях в присъствието на началника им Иван Гешев.

От прокуратурата твърдят, че подчинената на Рашков служба ГДБОП не е предоставила на обвинителите никаква информация относно движението на 53 млн., за които е обвинен Борислав Колев, както и за местонахождението на парите, включително и за това къде биха могли да са трансферираните суми след преминаването им през т.нар. фирми-бушони.

Органите на МВР не са предоставили данни както и за възможното лице или лица, както и юридически такива, които може да се разглеждат като евентуален краен получател на инкриминираните парични средства, твърдят от прокуратурата.

Вътрешният министър ще бъде призован по установения в закона ред, за да даде в качеството си на свидетел пред наблюдаващите прокурори показания относно това каква информация му е известна за местоположението на паричните средства.

1 Коментар
  1. майната казва

    То за целокупният БГ народец също не е тайна ? Само дето не знаем, дали и колко чувалета са отишли към прокуратурата ??? Гешев кажи си бе, направо ни изнерви ! От ТЕЛК отдавна ви търсят Гешев и компания да ви ИНВАЛИДИЗИРАТ – кой за професонално сляп, кой за професионално оглушал а Гешев направо за сляпоглух!1Господи прости ми !

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.