Мораториумът на ГЕРБ пада предсрочно, властта чегърта шефа на КЕВР Иван Иванов

2 6 242

Премиерът Кирил Петков смята, че шефът на енергийния регулатор КЕВР Иван Иванов не си върши работата и Народното събрание трябва да го смени.

Изявлението той направи в интервю пред Нова ТВ – първото му за тази година. Петков предупреди, че трябва да се внимава взетите мерки срещу увеличението на цените на тока да не изкривят пазара. В тази връзка, той допусна, че наложеният от Народното събрание мораториум може да бъде предсрочно прекратен.

Петков заяви, че е бил неприятно изненадан от увеличението на газа. „Аз нямам правото да махам никого. Това зависи от Народното събрание, но се надявам още през януари да видим тази промяна. Ще е една добра стъпка в правилната посока. Не искам такъв тип традиции с изненадващи решения да продължават.

Не съм разговарял с председателя на КЕВР Иван Иванов. Надявам се парламентът да влезе бързо в своите правомощия. И когато на някой му е изтекъл мандатът, да бъде подменен с човек, който има професионалните качества и мотивация да бъде загрижен за крайния потребител“, посочи Петков.

Реклама

По думите му КЕВР не изпълнява основната си функция – да защитава крайните потребители, и последното решение на регулатора да се увеличи цената на газа от 1 януари е доказало това. „Това решение не беше обсъдено с мен, беше на затворено заседание и ме изненада, особено фактът, че ще е 30 процента. Това, което видях с това решение, видях ниво на преднамереност“, допълни премиерът.

Той напомни, че правителството му е взело решение да увеличи до 1.5 млрд. лв. бюджета за енергийни помощи. „Това е голяма помощ, но тук трябва да се каже и друго – това е преразпределяне. Трябва да се внимава, за да не се изкриви пазарът“, предупреди Петков.

Премиерът допусна, че мораториумът на ГЕРБ върху тока да бъде предсрочно прекратен преди изтичането му в края на март т.г. „Това, което бих се радвал да видя, са няколко стъпки.

С новите членове на КЕВР да се направи едно истинско, задълбочено проучване и анализ дали няма други места в подсистемата, където разходите могат да бъдат намалени.

Когато сме сигурни, че вече има оптимизации, не сме изпуснали теч от системата, ще махнем мораториума. Но това трябва да се направи след наистина сериозен анализ“, посочи министър-председателят.

2 Коментара
  1. Затвор за тиквата казва

    Тази пенсия защо заема длъжност? Няма ли по – млади хора?

  2. Дедо Пене казва

    Този бездарник Иванов, бивш член на фалиралото СДС с месечен доход – 18000лв. се държи за местенцето си като удавник за сламка и твори ГЛУПОСТ водеща до КАТАСТРОФА В ЕНЕРГИЙНИЯ СЕКТОР!!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.