Прокурорският чадър продължава: Бойко пожален за всяване на паника с лъжата за „ваксините с изтекъл срок”

1 2 067

Прокурорският чадър над Бойко Борисов продължава, научи Narod.bg. Софийската градска прокуратура е отказала да образува разследване срещу бившия премиер и лидер на ГЕРБ по сигнала за лъжите му за ваксините с изтекъл срок, подаден от Стойчо Кацаров, докато беше служебен здравен министър.

Това показва проверка на „Сега“ по номера на преписката в електронното деловодство на прокуратурата. Кацаров сезира прокуратурата срещу Борисов в край на октомври заради публичните му твърдения, че в България се поставят ваксини с изтекъл срок на годност. Всяването на паника е престъпление според НК.

След седмица мълчание прокуратурата обяви, че ще иска документи от здравното министерство „какви са тези ваксини, кога са купени, какъв е техният срок“.

В сигнала до градския прокурор Илияна Кирилова Кацаров обяснява, че думите на Борисов са фалшиви новини.

И са деяние с висока обществена опасност, тъй като са направени в разгара на епидемична вълна, а автор им е бивш премиер и настоящ партиен лидер – всичко това може да повлияе на доста хора, отказвайки ги да се ваксинират, или да събуди тревога в тях.

Кацаров смята също, че изреченото от Борисов е заплаха за националната сигурност.

„Сега“ попита вчера говорителката на градската прокуратура Десислава Петрова с какви мотиви е постановен отказът да бъде образувано разследване за твърденията на Борисов. Прокурор Петрова отговори, че ако наблюдаващият прокурор й позволи, ще предостави информация. Явно не е получила такова позволение, защото не върна обаждане.

Реклама

Постановлението за отказ да бъде образувано дело е от 23 декември. Ден по-късно в интервюто си за „24 часа“ Борисов отново постави под съмнение ваксините срещу ковид. Този път тези за деца.

„Сега са се засилили да ваксинират и деца, но аз съм категорично против. Поне още няколко месеца трябваше да минат, докато всички клинични проби не покажат, че това е 100% безопасно за децата.

Хайде, за нас, от 60 години нагоре, не задължителна, принудителна да я направят! Дето се вика остава ни малко живот. Но на децата РНК ваксини? Кръстя се да е безопасно. Поне още 2-3 месеца да минат и да сме сигурни“, обяви Борисов.

ОЩЕ ЕДНА ПРЕПИСКА ЗА ВАКСИНИ

През септември, след като във Варна антиваксъри нападнаха изнесения пункт за ваксиниране на входа на Морската градина, прокуратурата започна да проверява дали РЗИ е имала право да слага ваксини там.

Проверката във Варна обаче явно тече по-бавно от тази в София, защото още няма данни да е приключила. „Сега“ няколко пъти търси по темата говорителката на Районната прокуратура във Варна, която обеща, когато има прокурорски акт, да предостави информация.

 След инцидента пунктът за ваксинация пред Морската градина във Варна изчезна. Седмицата след инцидента от РЗИ-Варна казаха пред „Сега“, че пункт няма да има защото лекарят, който работи в него, е болен.

Те се заричаха, че докато метеорологичните условия позволяват, линейката за ваксинации ще ходи пред Морската градина, тя обаче повече не се появи там.

1 Коментар
  1. !!! казва

    Кво са взели да се напъват да ни ваксинират? Да се бяха постарали да ни повишат стандарта на живота, а не да сме най изпадналите цървули в Европа. Последните 32 години само гледат да ни ебат, така че защо очакват да им повярваме, че ни мислят доброто, като ни ваксинират?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.