ШОКИРАЩО: Прави ли Стефан Янев своя партия?

3 6 532

Военният министър Стефан Янев обмисля да направи своя проект, с който да участва в политиката. Това стана ясно от последните събития около служебния министър-председател.

С пост във фейсбук миналата седмица генералът се противопостави на увеличаването на военното присъствие на НАТО в България и така предизвика много остра реакция от страна на партии от управляващата четворна коалиция.

Позицията на досегашния служебен премиер е ясен знак, че той е готов на по-решителни действия, които са в противоречие с официалната българска политика. Според анализатори Стефан Янев не само може да се оттегли от това правителство, но дори да оглави нова политическа сила, която да е по-уверена в антируското говорене и прозападния курс, пише „Галерия”.

Припомняме още, че Стефан Янев отказа да стане посланик в САЩ след края на мандата на служебното правителство. Вместо него този пост ще бъде зает от военния министър в неговия кабинет Георги Панайотов.

Веднага след изказването на Янев против войските на НАТО последва много остра реакция от проевропейските партии и организации у нас. Лидерът в оставка на „Демократична България“ Христо Иванов призова министърът да се яви в Народното събрание и да обясни позицията си, която била недеклариран, но фактически неутралитет на България.

Премиерът Кирил Петков излезе с изявление, че позицията на Янев не е обсъждана в Министерския съвет и това е негово лично мнение.

Позицията на Янев бе по повод на изказване на главнокомандващия войските на НАТО в Европа, американския генерал Тод Уолтърс пред немското списание „Шпигел“.  

Той настоява  контингентът на НАТО в България и Румъния да се увеличи с 1500 души, които да сътрудни чат с местните армии и при необходимост да служат като мост за по-нататъшното разширяване на правителството на Алианса на Балканите.

Реклама

Въпреки че Янев обясни своята гледна точка желанието България сама да развива военния си потенциал, реакцията срещу него може да доведе до сериозни проблеми в управляващата коалиция.  

От средите на Демократична България“, за да изпълнят опорките си, все по-ясно се чуват гласове за оставката на военния министър. Според експерти проблемът не е в позицията на Янев , дори и да е лична, а във времето на нейното анонсиране пред обществото.

Още по-остро се изказаха от Атлантическия съвет, организация, която е известна със своите близки връзки с управляващите кръгове в САЩ. Те нарекоха позицията на Янев „изключително опасна“ и обвиниха военния министър,  че с думите си подкопава политиката за сигурност на Балканит.  

Според източници от Министерския съвет премиерът Кирил Петков е посъветвал Стефан Янев да не говори по темата в следващите няколко дни. В тях се очаква да има реакция на САЩ и НАТО, ако позицията на Стефан Янев не бъде променена на официално ниво.

Не е тайна, че във Вашингтон и Брюксел не са много доволни от изявлението на президента Румен Радев по време на предизборната кампания, когато той заяви, че „Крим е руски“. Веднъж  вече Съединените Щати заявиха, че са „дълбоко загрижени от думите на държавния глава“, което предизвика и остра реакция от други държави – на първо място Украйна.

Според различни източници дебатът за увеличаване на войските на НАТО у нас може да раздели управляващите до степен четворната коалиция да се разпадне.  Единствено Демократична България чрез своя представител Христо Иванов публично заяви, че предложение за увеличаването на

Американското военно присъствие в България би получило тяхната подкрепа. БСП обаче са против и те го доказаха практически, като напуснаха пленарната зала през 2019 година, когато парламентът одобри протокола за ратифицирането на Северна Македония в НАТО,  а заедно с „ВОЛЯ“ и „АТАКА“ гласуваха против сделката за закупуване на изтребители f-16 block 70.

Ако се наложи ратификация на споразумение за разполагането на допълнителни сили на НАТО в България, ще се активизират и русофилите от Възраждане“, а вероятно и други в парламента.

3 Коментара
 1. Жоро казва

  Веднага ще бъде подкрепен от мен, но и не само.
  Човекът е почтен.

 2. Мдааа казва

  А коя е политиката на България… 80% от НАРОДА не иска война срещу Русия… или политиката на България е политиката на НАРОДА!!!!

 3. !!! казва

  Само така, Янев! За теб ще гласувам!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.