24-часовият „Биг Брадър” над петролната мафия на Бойко даде резултат – оборотите скочиха с 40%

2 20 698

Денонощните наблюдения на данъчните складове за горива, които се държат от петролните акули около Бойко Борисов, от началото септември насам са изсветлили около 40% от оборотите им. 24-часовият „Биг Брадър” доведе и до значителен ръст на приходите от ДДС и акцизи в хазната, научи Narod.bg.

Финансовият министър Асен Василев представи пред новосформираната бюджетна комисия в парламента в сряда откъде идва преизпълнението на приходите в бюджета тази година.

По думите му няколко мащабни данъчни кампании са напълнили хазната, което показва, че не само инфлацията е единствено „виновна“ за по-големите данъчни постъпления.

„В 25 най-големи складове за горива бе въведено наблюдение от денонощни екипи, в резултат на което с 40% месечно се увеличиха физическите обеми на търгуваните горива в тези складове. Този ръст се отразява и на постъпленията от ДДС от внос“, обясни Василев.

Той отчете, че очакваното преизпълнение на приходите от ДДС спрямо актуализацията на бюджета през септември е за 622 млн. лв., като половината от тях са от начислен ДДС при внос. С други 46 млн. лв. е преизпълнена събираемостта на акцизите.

При наблюдението на складовете за горива данъчните екипи проследяват всички превозни средства, които влизат и излизат до доставянето на горивата на бензиностанции.

Реклама

За подобрената събираемост на ДДС заслуга имали и проверките по зеленчуковите борси и тържища, където обемите на продажби са нараснали с 30%. „Бананите на тези борси вече се продават за 1.20 лв., а не за 12 стотинки килограма“, посочи Василев.

В момента тече мащабна проверка на големите вносители на автомобили, откъдето също се очакват резултати, посочи Василев. Става дума за започналата тези дни проверка на лизинговите коли, след случая с бившия финансов министър Владислав Горанов, чийто автомобил бе спрян на границата, защото се издирва от Интерпол.

Лизинговата компания „Мото Пфое“ твърди, че автомобилът е чисто нов, но бил „клониран“ от автомобилната мафия.

Василев припомни, че по-рано през годината Агенция Митници е успяла да разбие канал за внос на луксозни леки коли, декларирани при силно занижени митнически стойности с цел избягване заплащането на мито и ДДС.

Измамниците, не без помощта и на митнически служители, описват колите като катастрофирали, с дефекти или ударени от градушка и ги обявяват на стойност от порядъка на 2000 лв., върху които плащат ДДС.

Подготвя се и голяма проверка на строителния сектор, където също се очаква да се изкарат повече приходи на светло, съобщи финансовият министър.

Със 7.7 млрд. лв. ще е преизпълнението на приходите в бюджета за 2021 г., 20% повече от 2020 г., отчете Василев. От тях 4.8 млрд. е преизпълнението на данъци и осигуровки. От корпоративни данъци постъпленията са с над 400 млн. лв. повече, а от данъка върху доходите преизпълнението е 80 млн. лв.

2 Коментара
  1. многознайко казва

    Ако приемем,че колата на Горанов е нова и струва САМО 47 000 евро,то представителството на тойота/официалното/ трябва да пусне кепенците и да почнеме да насищаме пазара в България само с този модел за тези пари,които е платил Горанов.Българите ще са доволни и ще наводниме пътищата само с тази марка,което за този висок клад джипове си е направо без пари……
    Аман от приказки от 1001 нощ….а не е като да не може да си позволи Горанов покупка на автомобил с пазарна цена.Сигурен съм,че от всяка марка ще му дадат законно добра отстъпка.
    А да- и една вметка.Като дойде време НСО да подновява автопарка си да ползва същия канал за доставка,щото нали и екс премиера беше фен точно на този модел и ги имат в гаража си.Ефтиния.Даже аз ще взема два-да си имам.Но на тази цена.

  2. тъпън с гайда казва

    Не знам тея икономисти учат ли математика ама да ми се радваш на ДДС при внос драбва да си много прост човек. Всички вносители са по ДДС и веднага си го възстановяват. трябва контрол при продажбата по магазините и складовете за да се затвори цикъла. Иначе митница дава ДДС, а НАП връща. И общия приход от министерство на икономиката = 0

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.