Шефът на младите в ГЕРБ Георг Георгиев вдигна палат за 250 000 лв., „забрави“ да го обяви пред КПКОНПИ (документ)

5 6 051

Шефът на младите гербопитеци Георг Георгиев за година и половина е вдигнал палат от 300 кв. м. РЗП в софийското село Лозен, който струва поне 250 000 лв. Странно, но типично по мутренски младият гербопитек е „забравил“ да вкара новата си къща в имотните декларациите пред КПКОНПИ, които пуска като зам.-министър и депутат.

Георгиев, който беше зам.-министър на външните работи при правителството Борисов 3, е купил парцел от 900 кв. м. в с. Лозен през 2018 г. срещу 82 144 лв.  Когато постъпва на поста заместник-министър Георгиев декларирал, че той е купен с “кредит, спестявания от предходни години и заплата”. Тогава в декларацията му е вписан и банков кредит за 60 000 лв., пише bird.bg.

В началото на 2020 г. Георг Георгиев си вади разрешение за строеж за къща с 291 кв.м. разгъната застроена площ.  В края на 2022 г. къщата вече е готова на груб строеж, видя наш репортер.

По груби сметки такова строителство излиза поне по 400 евро на кв.м. Заради денивелацията на терена и строежа на бетонна ограда сметката вероятно е по-солена. Може да се приеме една консервативна оценка от 250 000 лв. за цялостното строителство до момента.

Реклама

Къщата на млад гербопитек №1 в с. Лозен

В декларациите на Георгиев за 2020 и 2021 г. като зам.-министър и депутат обаче не се откриват приходи, които могат да обяснят този разход. При встъпването си като депутат през 2021 г. той декларира два банкови потребителски кредита за 63 499 лв. и 56 749 лв., както и два влога за 10 169 лв. и 3 802 лв. Общо това прави 134 219 лв. или почти двойно по-малко от сумата, необходима за къщата. В предишните му декларации за 2019 и 2020 г. изобщо не се откриват банкови влогове или налични парични средства.

Не е ясно дали в декларираните през 2021 г. два кредита е включен и остатъка от първия кредит за финансиране на имота през 2018 г. Но дори този кредит да е бил изцяло изплатен (с какви приходи?), отново сметката не излиза.

Възможно е Георгиев да е финансирал строежа със заплатата си на зам.-министър, която възлиза на 52 000 лв. годишно, но това би означавало, че той не е харчил за нищо друго и не е изплащал кредитите си, към които трябва да се добави и финансов лизинг за придобиване на МПС от 36 604 лв..

Скъпите имоти с трудно обясним произход на средствата са специалитет на активистите на ПП ГЕРБ, както се видя още от скандала “Апартаментгейт”. Преди две години Биволъ разкри имот за 1 млн. лева на бившата шефка на връзките с обществеността на партията Севделина Арнаудова. Тя обясни финансирането на скъпото жилище с продажби на имоти и голям банков кредит.

БРРД опита да се свърже с Георг Георгиев чрез публичния му профил в социалната мрежа Facebook, но до редакционното приключване на статията той не върна обратна връзка. Ще публикуваме неговия коментар и обяснението за произхода на средствата когато ги получим.

5 Коментара
 1. българин казва

  нормално! винаги е така, поради Х причина „забравят “ да го декларират!
  ЗАЩО ли са често срещани тези нещица с определени „хорица“ от „герб“?

 2. Отрепки казва

  Откраднатите пари отиват в спалнята на Борисов и от там към заобикалящите го гербави крадци. Смешникът Георг Георгиев е от тях.

 3. КОЛАРОВА казва

  много гадно парче ,на 100% съм сигурен че се лупка ,с тези чупещи китки…. дава и лапа

 4. QZP казва

  Гнусен, мазен пИдал е този гербераст. Разстрел!

 5. Dr. House казва

  Този мазен гербопитек е 100% от лявата лента.
  Много неприятен на живо, присъства на всипки събирания в защита на профана от Банкя.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.