Това ли е спасението от Covid? Какво знаем за новия препарат „Новавакс”?

0 3 716

Европейската агенция по лекарствата ЕМА даде в началото на седмицата зелена светлина за ваксината на „Новавакс”. Много от скептиците очакваха одобрението на тази ваксина, тъй като вярват, че тя действа на принципа на убитите вируси. Така ли е наистина?

Изследване сред 30 000 участници, огласено още през лятото, показа висока степен на защита срещу коронавируса – 90% ефективност. По този показател препаратът постига стойности, близки до тези на иРНК-ваксините на „Модерна” и „Пфайзер”.

Според британско изследване, публикувано наскоро в специализирано научно списание, поставянето на бустерна доза Новавакс след две дози „Пфайзер” повишава 5 пъти наличието на антитела в организма.

Още по-добър имунен отговор осигуряна бустерното ваксиниране с някоя от иРНК-ваксините, като при „Пфайзер” увеличението е над 8 пъти, а при Moderna дори 11,5 пъти.

„Убита” ваксина ли е „Новавакс”, питат се обаче хората. Не, разясни наскоро в Туитър новият германски здравен министър Карл Лаутербах. Т.нар. „убити ваксини” съдържат умъртвени вируси или части от тях.

Реклама

Такива са например повечето противогрипни ваксини, много от ваксините срещу детски болести или срещу бяс. „Убити ваксини” срещу коронавируса са китайският препарат на „Синовак” и френският на „Валнева”.

Тези ваксини съдържат цял убит вирус. За разлика от тях, „Новавакс” е протеинова ваксина. Тя съдържа дребни частици от добит в лабораторни условия вариант на спайк протеина, които карат организма да произвежда антитела.

За разлика от иРНК-ваксините, технологията на ваксините на протеинова основа е позната отдавна. В САЩ тя се използва още от 1986 г.

Затова „Новавакс” може да се окаже приемлив вариант за всички, които имат съмнения относно векторните и иРНК-ваксините – независимо, че с иРНК-ваксините междувременно са проведени много повече изследвания и те са вече много по-добре изпробвани от препарата на „Новавакс”.

Все още не е ясно кога ще имаме от новата ваксина в България. Това трябва да се случи в първите седмици на новата година, като се подпише договор между правителството и компанията-производител.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.