След бягството от „Калотина”: МВР слага на трупчета джипа на Владислав Горанов, НАП нищи парите му

2 9 036

МВР временно ще спре от движение джипът „Тойота Ленд Круизър“ за 250 000 лева, с който бившият финансов министър на хунтата Владислав Горанов (заемал поста в периода 2014-2020 г.) опита безуспешно да премине през ГКПП „Калотина“ миналия петък, дочу Narod.bg.

Баровският японски джип ще може да бъде шофиран отново от финансиста едва след приключването на проверката, разпоредена в началото на седмицата от вътрешния министър Бойко Рашков.

Джипът, купен миналата пролет на лизинг от Владислав Горанов, бе спрян от граничарите на ГКПП „Калотина“ миналия петък, след като в системата било отчетено, че возилото е откраднато в Русия и е издирвано от Интерпол.

Впоследствие аферистът на Бойко Борисов просто направил обратен завой и се върнал с издирвания автомобил в България, а час по-късно отново е преминал границата със Сърбия, возейки се в джип БМВ Х7 на автобусния бос Ивайло Константинов, собственик на фирма „Юнион Ивкони”.

След като Горанов се прибра в България, той бе призован на разпит в МВР и даде показания за случая. Според думите му, както и според обявлението на шефът на компанията „Мото Пфое“ Атанас Фурнаджиев, която е внесла возилото от Германия, Горанов е жертва на автомафията, пише „Уикенд”.

Става въпрос за популярната през последните 3-4 г. в цяла Европа криминална схема, при която се регистрират коли двойници. Само в България през последната година са установени поне дузина скъпи автомобили, които имат двойници някъде из Стария континент.

След като скъп автомобил бъде откраднат, му се набиват нови номера на шасито и двигателя, които са на возило от същата марка и модел, който обаче е редовен. Предполага се, че при тази схема участват и полицаи.

През зимата на 2017 г. в Испания бе разбита най-мощната до този момент престъпна банда, занимавала се с тази дейност. Тогава бяха закопчани 19 автокрадци, ръководени от българин с име Велико Прокопов, които задигнали 85 луксозни коли за над 5 млн. евро в Марбея, Валенсия, Барселона и Мадрид.

Реклама

При разплитането на схемата се оказа, че международната автомафия с участието на родни апаши, е плащала на полицаи от Испания и от България, но няма данни по разследването на Европол да са задържани служители на българския КАТ.

Че Владислав Горанов е станал жертва на автомафията потвърждава и шефът на „Мото Пфое“ Атанас Фурнаджиев, който е категоричен, че джипът е купен миналата пролет от официалния дилър на „Тойота“ в Германия и че парите са платени по банков път. От фирмата вече са предоставили всички документи на возилото в МВР.

Джипът е преминал поне два пъти през проверка в КАТ – един път, след като е бил внесен в България и е бил регистриран и след това, когато в талона за ползвател на „Тойота“-та е вписано името на Владислав Горанов.

Може би именно тогава данните на возилото са били откраднати и предадени за използване в Русия.

Самият Владислав Горанов, срещу когото бе разпоредена проверка от Бойко Рашков, твърди, че за първи път има проблеми с джипа. Досега возилото е било спирано няколко пъти от катаджии, но никога системата не е отчитала, че джипът е издирван от Интерпол.

Столични криминалисти също са на мнение, че бившия финансов министър в случая е жертва, а не престъпник.

„Едва ли на Влади Горанов би му хрумнало да си купи краден джип, още по-малко да преминава през границите с него. Той и без това си има проблеми с новата власт“, твърдят познати на 44-годишния финансист.

Съвсем доскоро Горанов бе проверяван от НАП във връзка с дейността на едноличната му фирма „Трибема Консултинг“, закупила офис за почти 750 000 лв. на столичния бул. „Цариградско шосе“. Проверката, извършена от Румен Спецов, обаче не установи нищо нередно.

Историята с джипа на Влади Горанов обаче отново го направи мишена на бирниците. От НАП са стартирали повторна проверка срещу бившия финансов министър, като този път се проверява дали той си е плащал ежемесечно лизинговите вноски на тойотата.

В МВР тече проверка и за поведението на граничните полицаи от ГКПП „Калотина“, които по думите на Бойко Рашков, първо са отказали, а после са пуснали Владислав Горанов да напусне страната.

2 Коментара
  1. ИСТИНАТА казва

    А, ВЪПРОСИТЕ си ОСТАВАТ и те остават да ТЕЖЪТ с още по-голяма СИЛА:ЗАЩО е ИЗБЯГАЛ, след като е ПОМОЛЕН да ИЗЧАКА?! ЗАЩО се СМЕНИ МАРКАТА на КОЛАТА?! ТОВА ли е КОЛАТА и КЪДЕ е СКРИТА ИСТИНСКАТА от МЕСТОПРЕСТЪПЛЕНИЕТО?! КАКВО е ИМАЛО в КОЛАТА?! А, ако ТАМ са били ЧУВАЛЕТАТА от „Хемус“?!?!?!

  2. Иво казва

    Much ado about nothing! Всички знаят, че Горанов е престъпник и НИЩО не се прави! Едни престъпници, смениха други престъпници. Това е!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.