Протоколът на Бай Ганьо Борисов – селяния до шия: „Как сте, набори”, „Честен кръст” и пукане на вратове

1 6 032

В последните дни попаднах на редица статуси и публикации, в различна степен изразяващи възмущение от дължината на вратовръзката на министър-председателя Кирил Петков, от положението на раменете му и от влудяващата, откровено непоносима и напълно нетърпима поза на тялото му при публични изяви.

Разбирам и напълно споделям недоволството срещу това поругаване на етикета от страна на премиера, което се извършва буквално пред очите ни. Като хора, възпитани от френския кралски двор и научили първото и най-важно правило на етикета, а именно —че  когато седнеш да ядеш пача, винаги трябва да си с ръкавели — за нас този разюздан стил, това хъшлашко поведение е, как да кажа, très américain.

Това управление хубаво иска да премахне корупцията, но лошото е, че има риск да премахне и етикета. Видно е, че дългите години в Америка — сред реднеци и харвардски парвенюта — са откъснали министър-председателя от цивилизования европейски протокол, с който сме откърмени.

Тъй като все още не са минали сто дни и е рано да го махаме и обезглавяваме веднага, предлагам да му дадем последен шанс да си поправи вратовръзката и стойката, елегантно припомняйки му основните положения в етикета, които премиер трябва да спазва.

ПРИ СРЕЩА С ОФИЦИАЛНИ ЛИЦА

По протокол министър-председателят прави захват, както е показано на снимката. Взима главата и почва да връти. Връти малко налево, после връти малко надесно, докато се чуе изпукване. Това показва добронамереност и близост, така е по етикет. Същото правило се спазва и при срещи с деца.

CHAPEAU

Реклама

Едно от най-важните неща, на които ни научиха френските графове, е да носим chapeau. Тъй като сме малка държава и нямаме отделен бюджет за шут, по етикет министър-председателят носи официално черно chapeau, което обаче малко да прилича и на chapeau на шут. ПО ЕТИКЕТ Е АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО ПРЕМИЕР ДА НОСИ КАСКЕТ!!! ДРУГ НОСИ КАСКЕТ!!! 

НОСЕНЕ НА МАСКА

За разлика от населението, което носи маските си под брадичката, по етикет министър-председателят я носи на очите. Това показва, че йерархично той е по-високопоставен, но в същото време показва и нещо друго, много важно: че премиера има пълно доверие на тия дето си носят маските под брадичката да му покажат пътя.

Специално тази част от етикета е натоварена с много символика и е напълно нормално новите на власт да не я разбират. Трябва време да се натрупа тоя финес.

ПРИ ОФИЦИАЛНИ ИЗЯВЛЕНИЯ И РЕЧИ

По протокол официалните изявления започват с израза „Как сте, набори?“. Също по протокол премиерът се прекръства преди всеки абзац и след края на изявлението. Всяко изявление завършва с израза „Честен кръст“.

Вярвам, че тези полезни съвети, които не са нищо повече от „А“ и „Б“ на премиерския протокол, ще помогнат на новата власт да спре да изглежда толкова нелепо с тая американска вратовръзка. Vive la France!

Мартин Димитров, фейсбук

1 Коментар
  1. Затвор за тиквата казва

    Простака си остава простак за цял живот!
    Бай Ганьо сравнение с простака от Банкя е интелигент.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.