Русия ни „обича“: Филм изтри България от картата на славянската култура, Кирил и Методий нямали нищо общо с нас (+ВИДЕО-ПРОВОКАЦИЯ)

4 3 591

Русия наистина ни „обича“ – току преди Коледа България се оказа заличена от картата на славянската култура и писменост в нов руски документален филм. „Една вяра, един език“ е заснет със съдействието на Руското посолство в Северна Македония и преди два дни е бела премиерата му в Скопие. Сценарист и режисьор е Елена Мироненко, а нейното произведение е отличено като „Най-добър телевизионен филм в регионално телевизионно студио“ на XXVI филмов и телевизионен фестивал „Радонеж“ в Москва.

Във филма, който е с времетраене 1:24 ч., се твърди в прав текст, че родината на славянската азбука е Македония. Че братята Кирил и Методий нямат нищо общо с България, която дори не е представена като книжовен и православен център на Балканите през IX и X век, съобщава ploshtadslaveikov.com.

Посланието на филма, изразено директно е, че славянските народи трябва да се обединят под крилото на Русия. 

Исторически е известно, че Македония е историко-географска област на Балканския полуостров, на площ от около 70 000 кв. км. Братята Кирил и Методий са родени в Солун през IX век, когато градът е в границите на Македония. Те създават глаголицата, а техните ученици Климент и Наум са поканени в Плиска от княз Борис I. Той подкрепя тяхната книжовна дейност и това е началото на трансформирането на глаголицата в кирилица, която се ползва за писменост от славянския свят.

Във филма „Една вяра, един език“ обаче е показана карта на Югоизточна Европа от IX век, на която България дори не е отбелязана. Освен думите „Македония е родината на славянската азбука“, е прокарано и твърдението, че на църковнославянски език, който тръгнал от Македония, са били написани всички древни духовни текстове на Русия, Украйна, Сърбия, Черна гора, България и Македония.

Кирил и Методий са описани като обединители на славяните, чието дело било да ги приобщят в един народ. А тези славяни, които не вярват, че са част от един народ с един език, нямало да бъдат допуснати до царството небесно.

Във филма е намесен и анексираният от Украйна полуостров Крим, като се твърди, че най-важната част от пътя на Кирил и метозий бил престоят им в Херсон. „Християните-просветители стъпиха на земята на бъдеща Русия“, казва гласът зад кадър.

Според филма, руска писменост имало още преди глаголицата и в Херсон двамата братя се запознали с тази руска писменост, защото това им било нужно за създаване на новата азбука. Така Кирил и Методий били поставили лично основите на „Третия Рим“ – Москва.

Реклама

В „Една вяра, един език“ има разказ и за Климент и Наум, които основават първия голям славянски университет в Охрид. Но не е споменат княз Борис I, нито активната му дейност в подпомагане на делото им. Казва се, че „От Охрид тръгва православната вяра, обединила славянските народи – руснаци, украинци, беларуси, българи, сърби и македонци“.

Град Плиска е споменат един-единствен път, за да се каже, че Климент и Наум „минават“ оттам. Но същевременно вървят кадри с текста на „Азбучната молитва“ на Константин Преславски, която е на старобългарски.

Лансира се и спорното твърдение, че покръстването и християнизацията на русите е най-важното събитие в историята на славянството. А то всъщност става 120 години след покръстването в България.

Във филма руски свещеник казва, че киевският княз Владимир отхвърлил папските посланици, които искали да проповядват католицизма – в България това било „проблем“. „Ако и днес мислехме като княз Владимир, навярно бихме избегнали много грешки“, добавя свещеникът.

„Благата вест, дошла в Русия чрез Македония, после през XIII и XIV век се връща там с руски богослужебни книги и така се затваря кръгът на защита на славянските земи, осигурена от Русия. Кирил и Методий са изградили единството ни, а сега някой е обявил война на православните славянски народи“, казва дикторът.

Има и кадри с македонски свещеник, който иска Русия да приеме всички православни църкви и така да осигури защита на целия православен свят. Същевременно България е спомената като съюзник на Германия в двете световни войни – „част от заговора за разделяне на славянството“.

Филмът предизвика вълна от възмущение на българи в социалните мрежи през последните два дни. Засега няма никаква реакция от официалните държавни органи.

4 Коментара
 1. майната казва

  ЛилиПутин влезе в ролята на Сталин “ Товарищ Сталин/Путин/ Вьй болшой учьонньй и в областе науке даже корифей“ така се пееше навремето ! Целта е да има вражда между Смакедония и България и да не се допуска влизането на Макетата в ЕС. Изобщо имперската политика върви с пълна сила и който се интересува от история знае как Рашъните „ОБИЧАТ“.Със военна сила са присъединили половината свят и им е малко ?

 2. !!! казва

  Изгледай филма, преди да пишеш глупости!

 3. agabaga казва

  Защо трябва да ни обича? Ние обичаме ли я? Любовта обисновенно е взаимно явление.

 4. ТИ ДА ВИДИШ казва

  Е па нали се готвите да воювате с освободителите си… какво очаквате!!!!
  Преди години(1941) фaшагите обявихте война на САЩ и Англия в резултат paзбомбиха София и държавата…
  За сега и това е прилично, но скоро може и kpъв да серете и пиkaете с това отношение към Русия!!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.