ГАВРА за Коледа: ГЕРБ-ДПС удариха 90 000 българи с 55% по-висок данък, помогнаха менте-патриотите ВМРО

0 5 767

Навръх Коледа, в разгара на тежката криза и въпреки огромното обществено недоволство, прокметското мнозинство на ГЕРБ в общинския съвет удари 90 000 шуменци с 55 процента по-висок данък върху имотите.

Кметът-гербопитек Любомир Христов се разбесня навръх Коледа

Предложението за повишаване на имотния налог беше внесено от кмета-гербопитек Любомир Христов, който е и областен координатор на бандата ГЕРБ, на който само преди месец същите съветници гласуваха впечатляващо увеличение на заплатата.

Сега Христов поиска данъкът върху имотите да се увеличи от 1,3 на цели 2 промила. И получи одобрението на общинските съветници от ГЕРБ и ДПС, които днес сформираха ново управляващо мнозинство в Шумен.

Освен ГЕРБ и ДПС, за увеличаването на данъка гласуваха бившите кметове Красимир Костов и Максим Иванов, съветниците от менте-патриотите ВМРО, както част от групата „За Шумен“.

„За“ повишаването на данъка гласуваха 25 съветници. Двама бяха против, а 12 се въздържаха.

„Това е гавра!“ – така красноречиво определи взетото решение ПР-ът на местната структура на ГЕРБ Камен Андонов, който единствен от групата се обяви против увеличаването на данъка. „В тази криза хората очакват от нас подкрепа и разбиране, а не да им увеличаване данъците!“, коментира остро Андонов и напомни на колегите си в залата, че на миналата сесия самите те си увеличиха заплатите, пише radian.bg.

„Миналата сесия си вдигнахме заплатите, а днес, в навечерието на Коледа, затормозяваме шуменци, като им вдигаме данъка! Това е абсолютно неприемливо!“, заяви Андонов.

Той обвини и кметската администрация, че предлага повишаване на данъка на 2 промила с „абсолютно неубедителни аргументи“. „Сега, когато хората са ударени от ценово торнадо, шуменци очакват подкрепа от нас, а не тази гавра!“, беше категоричен пиарът на ГЕРБ.

Достойната му позиция явно доста притесни съпартийците му, защото веднага след това думата взеха двама от ГЕРБ, които се втурнаха да обясняват колко е правилно и целесъобразно, и едва ли не в интерес на самите данъкоплатци да им се повиши данъкът върху имотите.

Ето каква е логиката на Светлозар Начев /ГЕРБ/ да се увеличи данъкът: „Данъците не са вдигани от 12 години, а имотите вдигнаха цените си 2 пъти, доходите скочиха 3 пъти. Аз лично ще подкрепя повишаването на 2 промила, защото хората в Шумен имат все по-големи очаквания от нас – за озеленяване, за спортни дейности, за плувен басейн“.

Така Начев повтори мантрата на кмета, че едва ли не повишаването на данъка ще реши всички тежки проблеми на Шумен, които същият този кмет и същото това прокметско мнозинство не успяват да решат вече 6 години. Начев дори обяви, че увеличението на данъка „не е чак такъв проблем“.

Реклама

„Няма чак толкова да ощетим гражданите на Шумен“, заяви бодряшки съветникът от ГЕРБ, който винаги яростно защитава всички предложения на кмета.

Неговият колега проф. Борислав Беджев стигна дори по-далече – нападна лично Камен Андонов и го обвини, че позицията му била „абсолютно сепаративна“.

„Като искате да устройвате демонстрации, има свободни медии, напишете си мнението там. Няма нужда тук да правите демонстрации“, скара се Беджев и побърза да декларира пред кмета, че с изключение на бунтовника Андонов, иначе цялата група на ГЕРБ стояла плътно зад намеренията на градоначалника.

Позицията на Камен Андонов притесни и групата на ДПС. Впоследствие стана ясно защо, когато ДПС гласува с ГЕРБ. Сунай Садък се разтревожи, че съветници от ГЕРБ не подкрепят собствения си кмет и обвини Андонов в популизъм. „Мислех, че популизмът си е заминал, но като чух Камен как се изказа…

Вашата политическа сила управлява общината, след като вие не я подкрепяте, ние, останалите групи, какво да правим?“, започна да се чуди съветникът от ДПС.

И изненадващо започна да приглася на прокметските съветници от ГЕРБ, че повишаването на данъка не е чак толкова страшно. „Общината предлага 2 промила, но те са под средното за страната, и освен това говорим за облагородяване“, заяви Садък, оправдавайки вдигането на налога. След това посъветва кмета да поиска почивка и да „си събере групата, за да види какво е това разединение“.

Гласуването на ДПС е втората изненада на днешната сесия, след позицията на Камен Андонов. По принцип съветниците от ДПС непрекъснато изтъкват, че техните избиратели са бедни, а днес им вдигнаха данъците. Интересно как бъркането в джоба защитава интересите на социално слаби граждани? Ще е любопитно да се чуе какво обясняват съветниците от ДПС пред избирателите си.

А на обвиненията на Садък Камен Андонов отговори с напомнянето, че съветниците са преди всичко граждани. „Преди да сме общински съветници, ние сме граждани на Шумен. А точно в дни на криза и изпитание хората очакват от нас съпричастност, а не да им говорим, че в други градове данъците били по-високи. Аз гласувам като гражданин, изразявам собствената си позиция по съвест и ще гласувам против увеличаването на данъка!“, беше категоричен Андонов.

При обсъждането на въпроса в залата имаше и други предложения. Даниела Русева предложи да се внесат за гласуване три варианта за повишаване на данъка, както това беше вписано в първоначалното предложение на администрацията.

„Очаквах в зала да бъдат внесени и трите варианта – за 1,5, 1,8 и 2 промила, и при гласуването да се постигне някакъв компромис. Сега обаче виждаме, че кметът внася само предложението за 2 промила“, коментира Русева и предложи да се даде възможност за гласуване и на другите варианти.

На това обаче се противопостави зам.-кметът по финанси Татяна Костова. Тя обяви, че трите варианта били посочени само за анализ, а не за гласуване. Ние предлагаме увеличение на 2 промила, защото за нашата община е необходима такава сума, заяви Костова.

При гласуването мнозинството от 25 съветници одобри предложеното от кметството увеличение на данъка. Групата на БСП, част от дясноцентристките съветници и Камен Андонов гласуваха против или въздържали се.

Увеличението влиза в сила от 1 януари, а шуменци ще имат „удоволствието“ да платят по-високите си данъци около март-април, когато се очаква да падне и мораториумът върху тока.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.