Шефът на ВАС Георги Чолаков ли пази гербажийските далавери с обществени поръчки във Варна и Враца? (РАЗСЛЕДВАНЕ)

1 3 136

Кметове на ГЕРБ въртят далавери за стотици милиони, които дори подвластната на шайката КПКОНПИ удря през пръстите, но странно – далаверите се удрят като в стена, когато стигнат до Върховния административен съд с председател Георги Чолаков, показа разследване на Narod.bg.

Два примера са особено контрастни – с доставката на тролеи и елрейсове във Враца и на електрически автобуси със зарядни станции във Варна. И двата града се управляват ог гербопитеци – Калин Каменов и Иван Портних, и за двете далавери Narod.bg е писал много пъти.

Какви са фактите при далаверата за 86 млн. във Варна

С Решение № 13147 от 22.12.2021 ВАС остави нагласения избор на Консорциум „Еко транспорт Варна“, който, както се оказа, е бил избран с нагласена поръчка за доставката на 60 електрически автобуса за морската столица.

Наскоро КПКОНПИ съобщи, че има данни за опорочаване на търга, като преписката е пратена в прокуратурата.

Подозренията за престъпно вмешателство падат конкретно върху кмета от ГЕРБ Иван Портних. Проверка установи, че фирмите зад този консорциум са израелската China Motors Ltd. и българската „Еко Бранд”, зад която стои кандидат-депутат на ВМРО.

„Еко Бранд” ЕООД, с ЕИК 204186604 от 27.12.2019 г. e еднолична собственост на Ина Маринова Радославова, а управител е Георги Иванов Александров.

Ина Радославова е била кандидат-депутат на ВМРО за изборите през април 2021 г.

Покупката на автобусите и зарядните станции е с европейски пари по ОПОС за проект  Екологично чист транспорт за Варна.

Цената е 85 378 649.00 лв., като 85.00 % се финансират от ЕС. В регистъра за обществени поръчки не се открива поръчката по нейния уникален номер 01389-2020-0004, но следа от нея е останала.

Реклама

Въпреки заключението на внезапно проработилата КПКОНПИ за измамата с елавтобусите за близо 86 млн. лева, Върховният административен съд оставя без разглеждане жалбата срещу наредения конкурс:

http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d038edcf49190344c2256b7600367606/6580e0e160899d21c22587b30030163a?OpenDocument&fbclid=IwAR003kJXY4Dm0hr_AHRzw78OETQz0grIyIczZnnNrd0CZ6glsGJ2vVO5dvE

Измамата за 32 милиона с тролеите във Враца

В средата на декември стана ясно, че ДАНС и служители на дирекция „Противодействие на корупцията“ към КПКОНПИ извършват на място проверка в община Враца и в нейното дружество за тролейбусен транспорт по повод постъпил сигнал за закононарушения при провеждане на две обществени поръчки, за кражбите от които първо Narod.bg съобщи.

Първата поръчка е за доставка на девет тролейбуса, а втората – за доставка на тринадесет електрически автобуса, тринадесет станции за бавно зареждане и една бързозареждаща станция към тях.

Обществените поръчки са на обща стойност от 32 млн. лв., от които 26 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ , малко над 6 млн. лв.са собствено финансиране на общината. Възложител е общинското дружество „Тролейбусен транспорт – Враца“.

И двете поръчки са спечелени от един и същ изпълнител – „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ на афериста Юлиян Тодоров Димов. По първата е сключен договор, като през юли 2021 г. са доставени девет тролейбуса.

Според получените данни и постъпилия сигнал съгласно договора и техническата спецификация към него тролейбусите са производство на полска компания.

Какво се оказва, обаче? Превозните средства за градския транспорт на Враца в действителност са произведени от белоруско държавно предприятие.

Цялата измама отново се замита под килима във…ВАС. Всички дела на „Авто Инженеринг Холдинг Груп“, заведени от прецакани фирми и дори държавни учреждения, падат в съда на Георги Чолаков.

Спечелването на делата за манипулираните обществени поръчки на най-високото ниво – Върховен административен съд, е доста подозрително, защото фирмата на тариката Юлиян Димов губи процесите на ниво Градски и Апелативен съд, но на последна инстанция ВАС казва, че договорите са изрядни.

Същият казус имаме и във Враца – съдът на Георги Чолаков се произнася, че обществената поръчка за доставката на 9-те тролея е изрядна, но – сега най-любопитното: решението идва още преди да дойдат уж полските машини, произведени в… Беларус.

По тази причина и кметът на Враца Калин Каменов е толкова убеден, че акцията на КПКОНПИ в общината няма да доведе до нищо – просто крадците от ГЕРБ са си намерили защитник в лицето на Георги Чолаков, твърди източникът на Narod.bg.

1 Коментар
  1. Минчо Гунчев казва

    Този, дълбоко неискрен човек се държеше като подлога на ДПС. Освен изчегъртване на него и компанията му друго не ни остава.Вън корумпетата от правораздаването.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.