Само в Narod.bg: Цонко Цонев изгорял със 7-цифрена сума в КТБ, това ли са изчезналите 1,4 млн. от ФК „Калиакра”?

1 8 010

Актуалният скандал с 60-те милиона за АМ „Хемус”, откраднати от кръговете около ГЕРБ, отдавна е проигран в Каварна, разкри Narod.bg. Дали и тук ще изгорят пионките за сметка на реалния крадец на парите? Скандалът, който тресе държавата с изчезналите милиони за строежа на автомагистралата, вече се случи в морската община с изчезналите 1,4 млн. лв. от касата на футболния клуб „Каварна” от времето на „успешното управление” на кмета Цонко Цонев – тогава твърде близък до ГЕРБ.

По случая вече има заведено досъдебно производство, а прокуратурата усилено разпитва съпричастни към извършеното престъпление. Ще бъде много интересно, ако основните двама, с които прокуратурата работи, поискат среща с главния прокурор Иван Гешев или с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, за да му кажат кой и под чия диктовка е действал и кой е крайният получател на впечатляващата сума, обясни информатор на Narod.bg от морската община.

В началото на мандата на кмета Нина Ставрева на Община Каварна са наложени запори за задължения на ФК „Калиакра“. През 2019 г. Ставрева споделя пред медиите, че одитът, който администрацията направила, установил, че в касата на тима се водят 1,4 млн. лв., а клубът дължи стотици хиляди към доставчици, банкови заеми и по овърдрафт, заради което е наложена възбрана върху сметката на общината и са заведени десетки дела от взискателите.

Реклама

Част от тези задължения са и глоба, наложена от БФС в размер на 62 000 лв. заради отказа на каварненци да играят мач срещу „Левски“. Налага се запор и над общинската субсидия за клуба и върху техниката, с която работи по стадиона. Нина Ставрева предполага, че част от общинската собственост е дадена в банката като вид залог, въпреки, че не е собственост на клуба.

Парадоксално, клубът получава за стопанисване стадиона от общината срещу наем от 44 лв. през 2015 г. без договор 4 години. През това време стопанисващият го клуб едновременно получава субсидия от общината и продава билети за мероприятията на стадиона. Безобразието остава „невидимо“ за пионката на ГЕРБ – Цонко Цонев. Незаконната практика е поправена чак след встъпването на кмета Нина Ставрева в длъжност, припомня източникът на Narod.bg.

Справка в публичните годишни финансови отчети от сайта на правосъдното министерство сочи, че футболният клуб през 2015 г. наистина има в сметките си солидна сума – 1 474 000 лв. От първия публикуван годишен финансов отчет (ГФО) – за 2010 година, става ясно, че същата година клубът е преминал от „Б“ Източна футболна група в „А“ професионална. Към онзи период годишният приход на клуба е възлизал приблизително на 1,2 млн. лв.

По започнатото досъдебно производство прокуратурата трябва да установи къде са 1,4 млн. лв. от касата на ФК „Калиакра“, кой ги и извадил от касата, на кого ги е дал и защо. Дали тогавашният кмет Цонко Цонев е изгорял със 7-цифрена сума в КТБ и дали тя има нещо общо с парите на клуба?

Ако прокуратурата е обективна и успее да се дистанцира от обвързаностите си с ГЕРБ, ще спази закона спрямо местните бойкови велможи в Каварна от онова време, за да не се окаже, че само малките колелца отнасят присъдите, а реално облагодетелствалия се остава безнаказан и си харчи милионите.

1 Коментар
  1. Мръсна сган казва

    Български кмет = крадец! Да се знае и помни! Ще дойде ден за разплата с всички крадци и грабители!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.