ПРАВОСЪДИЕ? Чисто новият Зимен сарай на Румен Вълка стана ремонтирана стара сграда (СНИМКИ)

4 4 252

Чисто новият Зимен сарай на бизнесмена от кръга на ГЕРБ-ДПС Румен Гайтански – Вълка в ловно стопанство „Искър“, за която Столична община издаде заповед за събаряне, изведнъж се оказа стара ремонтирана сграда.

Слепецът вижда, че е нов строеж, съдът – не…

За какво правосъдие можем да говорим, след като това произлиза от решение на Административен съд – София град, пред който и Гайтански, и Югозападното държавно предприятие обжалваха събарянето.

Заповедта за него е издадена в нарушение на закона, а общината не е доказала, че Ловната хижа на бизнесмена става дума за изцяло нов строеж, пише в решението. То не е окончателно. Решението трябва да бъде обжалвано, написа във фейсбук депутатът от ДБ Владислав Панев, който е ангажиран с казуса от самото начало.

„Строежът, обявен от местната власт за незаконен, беше замразен в края на миналата година. Сега съществува реална опасност да бъде възобновен. За мен не е случайно, че решението се обявява точно преди празниците. За да предизвика най-малко шум”, написа Панев.

Стара работилница ли?

Всъщност съдът приема тезата на фирмата на Гайтански „Био Майнинг“, която твърди, че става дума за ремонт на стара работилница, въпреки че сградата изглежда като нова.

„Био Майнинг” е известна и като най-големият бенефициент на държавната Българска банка за развитие, след като продаде кърджалийска фирма за 150 млн лева, а купувачът плати с кредит от банката.

По делото е била възложена експертиза на вещо лице. В заключението си специалистът е посочил, че може и да става дума за стара сграда, която се е нуждаела от спешен ремонт.

„По отношение на въпроса дали процесният строеж е нов или може да става въпрос за ремонт на стара сграда, вещото лице посочва, че е описала това, което е видяла при огледа на място, без да е установила вече закрити работи, като например основите на сградата, както и че не е премахвала при огледа части от мазилка и топлоизолация от стените.

Реклама

Видимите части на сградата са нови, но е възможно да са налице и някакви стари елементи, които да са скрити. Съобразно представените по делото конструктивни становища, вещото лице е категорично, че чрез тях се установява, че в този имот има сграда, която е в аварийно състояние“, пише в решението.

Не може да има друга сграда

Казусът със сградата се точи повече от година. През това време стана ясно, че Гайтански е спечелил конкурс за съвместно ползване на имота с обещанието след 15 години да инвестира 15 млн. лв. в ловното стопанство „Искър“.

Договорът на „Био Майнинг“ е за „общи ловностопански дейности“. Той е сключен от 23 юни 2016 г. Процедурата за провеждане на конкурс е съгласно Закона за лова и за целта е издадена заповед на 14.11.2013 г. на министъра на земеделието в кабинета „Орешарски“ Димитър Греков.

Впоследствие се разбра, че инвеститорът имал намерение вместо да даде обещаните милиони, да предаде самата сграда като дарение.

По време на делото съдът е стигнал до извода, че строежът не е нов. Тя вече е съществувала, когато е бил съставен акт за държавна собственост, посочва се в решението.

„Категорични в тази насока са обясненията на вещото лице, което посочва, че в имота тази документирана сграда не може да е разположена на друго място, извън това на процесния строеж.

Фактът на съществуване на сградата, както и приетите, като доказателства и неоспорени от страните конструктивни становища, допълнени с обясненията на вещото лице, дават основание да се приеме, че извършените дейности съставляват авариен ремонт на стара сграда, за извършването на който, не е необходимо издаването на разрешение за строеж и одобрени инвестиционни проекти“, пише съдът.

Други нарушения

Освен, че не успяла да докаже, че става дума за нова сграда Столичната община не е връчилана заинтересованите лица протокола, въз основа на който е издала заповедта за премахване. Така е нарушено правото им на защита.

Общината е осъдена да плати над 6 хил. лв. за адвокатски хонорар и разноски по делото.

4 Коментара
  1. ИСТИНАТА казва

    Това ли е, ПРОМЯНАТА????

  2. Бай Ландо казва

    Само думи, думи, а дела и действия НЯМА! Приспивате и без това затъпялия народ , а мутроклептоолигарсите си развяват байрака и си продължават безчинствата!

  3. !!! казва

    Докато не вкарат в пандиза някой и друг мастит магистрат, дето усукват по килифарски, за да изкарат всичко законно, нещата ще продължават така.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.