Бойко Рашков хвърли бомба: Знам къде са милионите от АМ „Хемус”, някои вече стягат куфари за Дубай!

4 12 055

За мен не е тайна къде са отишли милионите от аферата Хемус и с интерес наблюдавам хора, които следят моите думи и действия, за да решат дали да не стегнат куфарите за Дубай.

Бомбата хвърли вътрешният министър Бойко Рашков в интервю за БНР. Има лица, които живо се интересуват какво ще кажа, едва ли не очакват да посоча от ефира какво знам или ще предприема, обяви той.

Рашков обяви, че се е срещнал със задържания за изтеглянето на 53 млн. лв. Борислав Колев в присъствието на неговия защитник, неговата съпруга и служител на вътрешния министър.

На въпрос къде е станала срещата, МВР-шефът каза: „Нека това остане един мой малък секрет“. Веднага след това Рашков обяви и, че той знае къде са отишли парите и даде да се разбере, че се наблюдават хора, които се чудят дали да не напуснат страната в посока Дубай.

На въпрос защо точно там, той обясни, че там една евентуална екстрадиция би станала по-трудно, както и че въпросните лица са изнесли пари в тази посока.

Рашков обяви, че е наясно и защо чак сега прокуратурата е прогледнала за банкнотите и кюлчетата от шкафчето на бившия премиер Бойко Борисов и е започнала да търси произхода им.

Той обясни, че в МВР в тази посока се прави проверка от няколко месеца. Тя тръгнала след като било установено, че прокурорската проверка, започнала преди година и половина била непълна. Тогава държавното обвинение обяви, че няма как да се провери дали банкнотите и кюлчетата са истински, но сега се задейства и иска от БНБ да го направи.

Една година и половина по-късно прокуратурата се задейства, защо сега се напъва, къде е прокурорката, която твърдеше, че не може да се каже дали има банкноти и кюлчета, дали не е във Върховна касационна прокуратура, обяви Бойко Рашков.

Вътрешният министър каза, че е убеден, че мотивите на прокуратурата да се задейства е, за да спрат проверката в МВР. „Сигурно искат да кажат, че за едно нещо не може да има две проверки, да поискат нашите материали и да смачкат всичко“, обяви Рашков. На въпрос знае или само предполага, че ще стане така, вътрешният министър обяви: „Убеден съм“.

Рашков призова за бързи кадрови промени в ДАНС, защото там имало още много хора, които са свързани с предишните управляващи.

„Трябва да се ускорят някои процеси в Агенцията за сигурност в нашата страна, преди всичко кадровите решения. 6-7 месеца вече има хора, които са много близо до онези, които бяха отстранени от ръководството на Агенцията за национална сигурност, които бяха в дългосрочни отпуски до септември.

Там останаха лица, тясно свързани с тези хора“, коментира Бойко Рашков.

Реклама

Промени се извършват, темпото обаче трябва да се увеличи, „за да може цялата държава да дръпне напред“, заяви вътрешният министър.

Рашков обърна внимание върху „движения на лица, които са били много близо до бившия министър-председател“ и даде пример с неговия съветник по националната сигурност Георги Кръстев, който е назначен като експерт в Бюрото за контрол на СРС, а неговата съпруга работи в ДАНС и „бди за спазването на класифицираната информация“.

Според вътрешния министър в ДАНС има и хора, които са бездействали за теглените от банки милиони, както и такива, свързани с прилагането на СРС по отношение на хора от протестите. Затова и трябвало да има бързи кадрови промени.

В близките дни предстоят смени в ръководния състав на МВР. Политическият кабинет трябва да стане по-действен и по-енергичен. Това обясни още пред Националното радио Рашков. Той обяви, че смята да направи промени и предвижда това да се случи в близките дни и потвърди, че ще има смени сред заместник-министрите.

Министерският съвет ми е осигурил свободата да решавам тези въпроси, декларира Рашков. „Никой не ми налага. Трябва да има промяна и ще направя такива промени в интерес на работата, не защото един или друг не ми харесва, а защото трябва да има повече енергия в политическия кабинет, в ръководството на министерството, защото ни чакат доста динамични времена.“

Вече има резултати от дейността на регионалните структури, предстои годишен анализ на тези резултати и въз основа на този анализ ще се вземе обективно решение за ръководителите на дирекции в страната, уточни Бойко Рашков.

„По същия начин ще оценим и тези, които са ръководители на националните служби и главни дирекции.“

„Трябва да се прегледа административния капацитет и брой, с който разполага МВР. Министерството отдавна не е търпяло каквито и да е промени и в момента е с огромен състав от близо 50 000 души, от които по-малко от ½ са полицейски служители.

В структурата на МВР има служби, които не са чисто полицейски – те биха могли да бъдат отделени от министерството, без това да наруши функционалните възможности на това ведомство“, посочи Бойко Рашков.

Той даде пример със службата за пожарна безопасност, която може да се отдели като самостоятелна агенция, която може да се занимава и със спасителни операции при извънредни ситуации – бедствия, аварии и др.

„Тази реформа или тези промени, които трябва да настъпят, не изискват финансов ресурс, който да затормози бюджета“, отбеляза министър Рашков. „Абсолютно безболезнено за българския данъкоплатец, за бюджета на държавата, но такава оптимизация ще се наложи да се направи.“

Малко повече се всява паника във връзка с кадровия потенциал на МВР, отбеляза още Бойко Рашков, визирайки броя на служителите в пенсионна възраст. „Има желаещи да постъпят в МВР. Крачка назад от тези по-възрастни служители, с оглед даване на възможност на младите хора, ще бъде нещо много положително.“

4 Коментара
  1. ? казва

    Затова няма и съкращения в МВР болница въпреки препоръките на министъра? Пълно с пенсионери

  2. До другаря Чебурашков казва

    Споко, другарю комунистически милиционер, и ние знаем откъде са милионите за твоите 19 имота и 12(дванадесет) кенефа! Но както се казва – всяко нещо с времето си. Когато му дойде времето!

  3. Бойко Борисов казва

    Лапам пари и пишки

  4. […] Бойко Рашков хвърли бомба: Знам къде са милионите от АМ… […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.