ТРИК: ТЕЦ-ът на Доган е със запорирани сметки, а спечели 27,5 милиона от ток

0 3 406

ТЕЦ „Варна“, която е мажоритарна собственост на почетния, всъщност реален лидер на ДПС Ахмед Доган, е играла на борсата на ток, макар от 13 декември да е със спрени доставки на природен газ и със запорирани сметки заради дълг към „Булгаргаз“.

Данни на „Българската независима енергийна борса“ за търговията в сегмента на двустранните договори показват сделки на ТЕЦ „Варна“ в последните три дни на миналата седмица, както и в понеделник, 20 декември.

В резултат на това централата е изкарала малко над 27.5 млн. лв.

От данните е видно, че газифицираната централа е предложила на 15 декември 70 МВ базова енергия със срок на доставка от 20 до 26 декември и на цена от 555 лв/МВтч, но търгът се е провалил.

В следващите два дни ТЕЦ „Варна“ е обявила съответно 100 МВ и 75 МВ базова мощност за периода 1-31 януари 2022 г. на цени 605 лв. и 599 лв./МВтч, успявайки да сключи сделки за по 25 МВ. В четвъртък постигнатата цена е 615.69 лв., а на следващия ден – 606.69 лв/МВтч.

В понеделник централата обявява два търга – за 10 МВ пикова мощност за периода 1-31 януари на цена от 809 лв., но не са постигнати сделки, както и за 50 МВ базова мощност за същия срок на цена от 619 лв./МВтч. За разлика от първата процедура, втората е отчасти успешна и приключва със сделка за 10 МВ на цена от 646.07 лв.

И в трите търга е участвал един купувач. Името му не е оповестено от борсата, каквато е практиката на платформата при такива случаи. Така взелият общо 60-те мегавата от централата остава неизвестен.

Сделките обаче носят на ТЕЦ „Варна“ приходи от малко над 27.5 млн. лв. Това, че тя е със запорирани сметки, не ѝ пречи да играе на борсата, тъй като там всеки играч има отделни сметки или е предоставил банкови гаранции за участие в търговията и реално според правилата на борсата няма проблем централата да продава енергия за бъдещ период.

Реклама

Представителят на ТЕЦ „Варна“ Данаил Папазов, чийто син и дъщеря са съакционери на Доган и който бе транспортен министър в правителството Орешарски, коментира пред Mediapool, че с приходите от сделката ще бъдат погасени именно задълженията към „Булгаргаз“. Те възлизат на 24 млн. лв., по данни на държавния газов снабдител.

По думите на Папазов в момента се преговаря с „Булгаргаз“ за уреждане на задълженията. От „Булгаргаз“ казаха пред Mediapool, че тъй като имат договор с ТЕЦ „Варна“, газовите доставки ще бъдат възобновени след уреждането на неплатените фактури.

Папазов обясни, че търговете за доставка от 20 до 26 декември (такъв е имало и на 9 декември) са се провалили, защото цената на тока не се е връзвала спрямо разходите им за газ.

Сделките с неизвестния купувач позволяват на ТЕЦ „Варна“ да възобнови работата си от началото на следващата година и да закрепи финансовото си положение, за да продължи да се възползва от високите цени на електроенергията, които се очертава да се запазят до края на зимата.

При заявена цена на газа от „Булгаргаз“ за януари от 117.12 лв/МВтч, на каквато ще купува ТЕЦ „Варна“, и цена от над 140 евро/МВтч на европейските борси, а при близки стойности на тока у нас и в част от европейските държави, централата на Доган ще си осигури приходи.

Отделно тя е регистрирана от държавния „Електроенергиен системен оператор“ за участие в търговете за балансиране на мрежата високо напрежение, от които за седемте месеца на 2021 г. изкара над 12 млн. лв., а от догодина се очаква да си осигурява още по-високи доходи от тези търгове.

Причината е, че енергийния регулатор все пак одобри, въпреки множеството протести на пазарните играчи, промяната в правилата за търговия с ток, забраняващи пазарните обединения на балансиращите групи.

Така всички играчи, които не са успели да изчистят недостига или излишъка на енергия вътре в групите си, ще бъдат балансирани от 1 февруари 2022 г. от ЕСО, а държавният оператор на свой ред ще възлага това на централата на Доган и ТЕЦ-овете на бизнесмена от обръчите на ГЕРБ и ДПС Христо Ковачки.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.