Сигнал до Бойко Рашков: Измамниците от „ХелпКарма” продължават да мишкуват

2 3 538

Сигнал до МВР шефа Бойко Рашков, който доказа, че има смелостта да се изправи срещу измамите на бившите управляващи и техните сателити! Измина повече от година от мащабното разследване за „Хелп Карма“, което показа злоупотребите със средства в една от най-големите дарителски платформи.

Въпреки това петима души продължават да мишкуват, като получават възнаграждения, все още има активни кампании, някои от които свързани с починали деца с увреждания, както и прехвърляне на средства от подобни кампании към тази на член на УС на фондацията, пише сайтът Вoulevardbulgaria.bg.

Ралица Енева от Управителния съвет на „Хелп Карма“ още събира средства за операция на сина ѝ в Ню Йорк, но интервенция вече е направена в „Токуда“ и е покрита изцяло от Здравната каса.

Това показа Мария Цънцарова от bTV, която през ноември 2020 г. направи голямото разследване. То доведе до повдигане на обвинение от страна на прокуратурата към управителя и председател на УС Константин Кръстев за длъжностно присвояване.

Съдът наложи запор на парични суми на обща стойност 8 600 000 лв.

Въпреки това дарения продължават да постъпват. През тази година фондацията не пуска нови кампании за набиране на средства. Родителите на деца, за които се събират пари още отпреди години, не знаят какво се случва със средствата им и дали някога ще ги получат.

Други – като майката на Теодор, който се нуждае от протеза – опитват да прехвърлят част от събраните пари. Тя искала да трансферира средства, събрани за сина ѝ, към 2 деца, за да им помогне за химиотерапия, но тази опция била блокирана.

Разследването от 2020 г. разкри, че членът на УС Ралица Енева, чието най-малко дете е със спинална мускулна атрофия, живее охолен живот в САЩ. Детето ѝ се лекуваше в Ню Йорк, като за терапията се събираха 350 хиляди евро. Оказа се обаче, че лечението е безплатно, защото е експериментално.

Оказва се, че по сметките на кампанията за сина ѝ все още постъпват дарения. Последното е от 14 декември 2021 г. В платформата още пише, че на Радо му предстоят „тежки и скъпоструващи операции“ в САЩ. Детето на Енева обаче е било оперирано не в Америка, а в столичната „Токуда“. Имплантите и лечението на обща стойност 50 хиляди лева са покрити от Здравната каса.

„В „Токуда“ никога не са постъпвали средства от юридическо лице с наименование „Хелп Карма“, казват за bTV от лечебното заведение.

Това не пречи на Ралица Енева да продължава да генерира средства през платформата. Тя е прекарала Коледа и Нова Година в САЩ през 2020 и е посетила три дестинации, които са далеч от мястото, на което се е лекувал синът ѝ, съобщава bTV, тъй като разполага с данни от полетите ѝ.

Енева продължава да печели средно по около 2600 лева на месец от „Хелп Карма“.

Реклама

Въпреки че нови кампании няма, в платформата продължават да работят петима души, които са взели общо 175 хиляди лева заплати за една година. Техническият директор Славчо Славчев е взел най-голяма сума – спечелил е около 50 хиляди лева в рамките на 2 месеца след показване на разследването. От началото на 2021 сумите по сметката му рязко спадат, но не спират.

Славчев бе едно от основните лица в мащабния скандал. Той беше получил заем от над 50 хил. лв. от парите от даренията, за да си купи жилище. Заяви, че това бил личен заем, който взел от фондацията.

По-късно се разбра, че кредитът е погасен, но не от самия него, а от Кръстев. В един момент и в неговата сметка имало над 300 000 лв. на фондацията, но това той обясни с технически проблем с плащанията и каза, че след това върнал парите.

Тогава Мария Цънцарова показа, че от 2017 до 2020 фондацията е събрала общо 21 млн. лв. за дарения, от които обаче изплатила 13,5 млн., а други 5,19 млн. стояха в банковата сметка на „Хелп Карма“. Беше доказано, че няколко души получават десетки хиляди левове на месец за „работата си“ в платформата.

След разследването са били изплатени 1,37 млн. лв. за интервенции и лечения.

Оказа се, че „Хелп Карма“ има фалшив медицински съвет, който работел за прозрачността. Стана ясно обаче, че почти всички лекари без пулмолога проф. Коста Костов изобщо нямат представа, че името им се свързва с фондацията.

Д-р Антоанета Тончева от Регенсбург, която е един от основните дарители и освети много от злоупотребите, казва, че транзакциите ѝ по PayPal не се пращали до мейла на фондацията, а до този на Константин Кръстев. „Това значи, че той лично може да се разпорежда с транзакциите на „Хелп Карма“, твърди тя.

По банковата сметка на нейна позната имало платежно нареждане, изготвено от съпругата на Константин Кръстев. „Значи, че всички пари на фондацията са концентрирани в семейството“, заяви д-р Тончева.

Според нея от януари досега Ралица Енева е похарчила около 15 хиляди евро от средствата в кампанията за сина ѝ. „Има размествания, две суми за по 5000 евро са отчетени за месеци назад. За операцията в „Токуда“ на детето няма информация. Получила е дарение от 4000 лева през 2021 г. от една друга кампания в платформата – на дете, което вече е починало. Това се е случило на 10 март 2021 г.“, казва Тончева.

Според нея в „Хелп Карма“ има и други съмнителни активни кампании. „Живот за Мартин“ е събрала над 200 хиляди лева, „Зов за помощ за Марио“ отчита средства, а детето е починало преди 4 месеца. „Дайте шанс на Ивето“ (момиче, което е починало) финансира друга кампания в платформата.

„Всичко е едно петно върху хората с увреждания, хората с редки заболявания. Децата са ползвани за касички, а това не трябва да е така“, добавя тя.

Източник: в. „Минаха години“

2 Коментара
  1. Sarata казва

    Ами ако е така,да се даде гласност по медиите и на тези мошеници да им спрат кранчетата и разследване. Да връщат и килия. В пандиза ще ги харесат – и двамката са нежни.

  2. майната казва

    Петното не може да е върху хората с увреждания !!! Претъпленията се вършат от престъпници, които използват нещастието им ! Проклети да са където и да идат !

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.