Ченге от кариерата разкри откъде са пачките с €500 в чекмеджето на Бойко

0 12 164

Депутатът от „Има такъв народ” проф. Николай Радулов, бивш секретар на МВР по времето на Иван Костов, допуска, че в чекмеджето на Бойко Борисов са заснети пачки с евро по 500 от парите, които му е дал Васил Божков, предаде репортер на Narod.bg.

В предаването на Нова телевизия „Здравей, България“ той заяви тази сутрин: „Аз няма да се учудя, ако сега при проверката се окаже, че банкнотите, на които се виждаха номерата, се окажат, че са от онези, които бяха около 68 милиона, за които Васил Божков твърдеше, че е дал на така наречения Влади (Горанов – б.р.).“

Той обясни, че когато се дават такива суми, още при заявката им се оповестява ДАНС – това е по Закона за мерките против пране на пари. „Когато се теглят тези пари, те са в пачки, подредени по номера. Така може да се разбере от тази партида ли са или не.

Банката не може да няма опис тази партида от коя серия е. Това са нови банкноти, които се вземат от хранилището на БНБ и се дават. Там те са по опис и по серии. С лекота ще се установи кога са взети от БНБ, на кого са дадени, кога са дадени.“

Според него ще бъде изяснено дали от тези или от някои други големи трансфери са парите.

Реклама

„Аз не се съмнявам, че освен от тези случаи, за който знаем – за 68-те милиона кеш и за 54-те милиона, които при това са се давали в продължение на 18 месеца, – първо, не се съмнявам, че е имало и много други такива случаи.

Второ, не се съмнявам, че и банките са си изпълнили задължението, защото знаят, че при неизпълнение на задължението стават уязвими и може да им се отнеме лицензът“, каза депутатът.

Според него активизирането на прокуратурата по този казус не е искрено, а е имитация, защото предстои ремонт на цялата прокуратура. По думите му „в сегашния си вид тя е йерархична структура, която е използвала модела на съветската прокуратура от едно време и не е мръднала оттам. Това не е модерен модел.

Това е модел, който дава изключително много власт на този, който е на върха – главния прокурор”, коментира той.

„Според мен отстраняването на главния прокурор Иван Гешев е въпрос на време. Не се ангажирам да кажа дали това ще е след два или три месеца, но ще стане в обозримото бъдеще”.

„Ще има такива промени, които трябва да гарантират на всички, че който и да заеме тази позиция, да няма такава власт и да не може да доведе прокуратурата до абсурдното положение да се конфронтира с целия държавен апарат”, посочи Николай Радулов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.