НОВИНАТА: ГЕРБ и СДС се разпадат, загубата на властта разбута шайката

0 7 755

Властта се оказа най-силната вътрешноорганизационна спойка за ГЕРБ и СДС. Останали без нея, и двете формации са разтресени от огромни скандали, а на места структурите им се разпадат, дочу Narod.bg.

По-драматично е положението в СДС, равносилно почти на разпад. Партийни членове от областите Бургас, Благоевград, Кърджали и Кюстендил, сред които и много общински съветници, са срещу председателя Румен Христов, пише „Сега”.

След втората изборна загуба на 14 ноември повечето от тях поискаха разваляне на коалицията с ГЕРБ и избор на ново партийно ръководство. Софийската централа ги контрира с изключване.

Спори се дали са отстранени или са се самоотстранили поради неплащане на членски внос. „Днес ме изключили от СДС. По ченгеджийски, за неплатен членски внос, което е такъв майтап…“, написа преди няколко дни в социалните мрежи бившият председател на партията Борис Марков. Предстои национална конференция, която трябва да реши, или да задълбочи още разделението.

Реклама

Голямата герберска драма пък е в Пловдив. Местната партийна организация поиска преди няколко дни оставката на зам.-кмета Пламен Райчев. Той е един от най-доверените хора на кмета Здравко Димитров.

Официалният мотив за оставката е хаосът със строителството и инфраструктурните проекти в града. Те са в ресора на Райчев. Отстраняването му бе поискано от местните общинари на ГЕРБ и районните им кметове. „Има вътрешни конфликти в партията. Явно не съм любимото дете на ГЕРБ“, отвърна Райчев на нарочна пресконференция.

Засега кметът Димитров мълчи по скандала. Но е ясно, че в ГЕРБ – Пловдив не си говорят. Всъщност, разделението е старо. От самото начало на мандата Димитров е в хладни отношения с предшественика си Иван Тотев, който дърпа конците в партийната структура.

Загубата на централната власт просто даде тласък на процесите.

Преди няколко седмици скандал се разгоря и в Търговище. Бившият областен управител Митко Стайков и няколко общинари от Омуртаг напуснаха ГЕРБ заради разгрома на изборите, който води след себе си отделянето на гербопитеците от държавната хранилка, а оттам и липсата на всякакъв мотив за участие в политиката..

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.